Πόσα θα είναι τα νέα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

Ποιες άλλες ποινές προβλέπονται σε βάρος των εργοδοτών που παρανομούν

Την υπουργική απόφαση με τις νέες βαριές καμπάνες για τους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και έχουν αδήλωτους εργαζόμενους, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, υπέγραψε η υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου.

Στο εξής, σε περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας προβλέπεται

  • Πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.
  • Υποχρεωτική αναδρομική τρίμηνη ασφάλιση του αδήλωτου εργαζόμενου.

Πότε μειώνονται τα πρόστιμα

Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται έκπτωση του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:

  •    Για σύμβαση τριών μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ.
  •    Για σύμβαση έξι μηνών, το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ.
  •    Για σύμβαση ενός έτους, το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ.

Ωστόσο προβλέπεται και αναίρεση της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο Ν. 4554/2018 προβλέπει πως, σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, επιβάλλεται προσαυξημένο κατά 100% για την πρώτη, μετά την αρχική παράβαση και κατά 200% για κάθε μεταγενέστερη παράβαση.

Με την απόφαση αυτή, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου, που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.