«Με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα – Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν έχουμε βρει λύση στα αυτονόητα»

Συνέντευξη του Κων/νου Τριαντάφυλλου στην εκπομπή «Χωρίς φόβο αλλά με πάθος»

Ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στη Χίο το 1979. Αποφοίτησε από το Λύκειο Κάμπου. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Κράτους και Δημόσιας Πολιτικής στο Πολιτικό Τμήμα, της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ήταν πρώην βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ και πριν από λίγες ημέρες δήλωσε την υποψηφιότητα του για τον Δήμο της Χίου. Ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, έδωσε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στον Κων/νο Κυδώνη στην εκπομπή «Χωρίς φόβο αλλά με πάθος».  Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

Κύριε Τριαντάφυλλε, είστε ένας άνθρωπος που έχετε περάσει από την πολιτική σκηνή της χώρας πως βλέπετε τις εξελίξεις στην Ελλάδα σήμερα τόσο στα εθνικά και αλλά και στα οικονομικά θέματα;

Αρχικά, να πούμε ότι για όλους εμάς που έχουμε επιλέξει να ζούμε στα νησιά μας είναι σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες  μας. Οι σχέσεις αυτές όμως θα πρέπει να εδράζονται σε έναν αμοιβαίο σεβασμό. Δηλαδή να μην υπάρχει η δυνατότητα ή η βούληση από την πλευρά της Ελλάδας, ούτε να υπαναχωρεί, ούτε βέβαια σε κάθε κυβερνητική στροφή να αλλάζει τη θέση της σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα.

Όσον αφορά το Σκοπιανό θα έλεγα ότι η θέση η οποία διατυπώνεται από όλα τα κόμματα πέρα από το κύριο κυβερνητικό κόμμα είναι το ότι υπάρχει ζήτημα σε σχέση με την συμφωνία και ως προς την εθνικότητα και ως προς τη γλώσσα και αυτά τα ζητήματα θα αναλυθούν περαιτέρω όταν δούμε τι θα γίνει με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί στη γείτονα χώρα. Επομένως, είναι ένα ζήτημα το οποίο ακουμπάει όχι μόνο τους Μακεδόνες, το τμήμα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, διότι αυτός ο κόσμος τα τελευταία χρόνια έχει περάσει μέσα από μια βαθιά κρίση. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί αυτός που κυβερνάει , είναι ότι ο κόσμος αυτός ένα πράγμα δεν μπορεί να εκχωρήσει. Αυτό είναι η εθνική του αξιοπρέπεια. Σε αυτό το κομμάτι πρέπει κάποιος να στέκεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να μην μπαίνει σε αποτύπωση ταμπελών, οι οποίες θα είναι κατηγοριοποίηση πολιτών κ.ο.κ.

Επομένως αυτό που έχει σημασία σε σχέση με τα εθνικά θέματα είναι καταρχάς να υπάρχει ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.  Πρέπει να αποστέλλεται ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η χώρα μπορεί να περνάει μια οικονομική στενωπό για πάρα πολλά χρόνια, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οπισθοχωρήσει σε οποιοδήποτε ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με τα εθνικά της συμφέροντα.

Είστε και εσείς ένας από τους βουλευτές που είπατε αρκετές φορές «ναι»στα μνημόνια. Μετανιώσατε για αυτό;

Την επιλογή του να πει κάποιος «όχι», την έχω ορίσει εγώ, ως «το τραγικό δίλημμα της κρίσης» και μάλιστα αυτός ο ορισμός έχει περάσει σε αρκετούς χώρους. Δηλαδή το να πεις ότι σε κάποια πράγματα θα μπορέσουμε να σταματήσουμε εδώ, ήταν κάτι που πολλές φορές το έκανα. Το έκανα για παράδειγμα, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των ναυτικών. Ήταν κάτι το οποίο εγώ προσωπικά έβαλα βέτο και για αυτό το λόγο δεν είχε περάσει τότε. Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι το εξής.
Η χώρα πέρασε από μια στενωπό, στην οποία χρειάστηκε να κάνει πάρα πολλές θυσίες όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό βιοτικό επίπεδο. Στην θητεία μου δεν είχαν ψηφιστεί μνημόνια αλλά εφαρμοστικοί νόμοι. Όμως και αυτοί οι νόμοι είχαν περιορισμούς σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα και αυτό δυστυχώς δεν είχε εναλλακτική τότε. Σήμερα που μιλάμε είμαστε σε μια άλλη περίοδο, στην οποία πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα μια διαχείριση του ζητήματος με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να μπορεί να αποδίδεται το μεγάλο δυνατό κομμάτι σε επίπεδο κοινωνίας. Γιατί, είναι άλλη η κατάσταση που βίωνε η χώρα το 2012 – 2015, και άλλη το 2018- 2019. Σε κάθε συγκυρία πρέπει να λαμβάνονται διάφορες αποφάσεις για να αντιμετωπίζεται με το πιο αποτελεσματικό τρόπο, η κατάσταση την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται πάντοτε στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις.

Υπάρχουν δύο ισχυρές δυνάμεις. ΗΠΑ και Ρωσία. Με τη Ρωσία δεν τα πάμε καλά. Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία πρέπει να είναι καλές;

Βέβαια και πρέπει να είναι. Αυτό το έχει κατοχυρώσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα στο πέρασμα του χρόνου έχει κατοχυρώσει κάτι το οποίο έπρεπε να έχει διαφυλαχτεί.  Έχει κατοχυρωθεί το ότι η χώρα δεν διαρρηγνύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Αυτό που πρέπει να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Δηλώσατε πριν από λίγες ημέρες την υποψηφιότητα σας στο Δήμο της Χίου. Γιατί επιλέξατε να θέσετε υποψηφιότητα ενώ ήσασταν ήδη βουλευτής;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Αυτό το οποίο έκρινα εγώ,  είναι ότι ήρθε η ώρα εδώ στη Χίο να γίνει μια προσπάθεια υπερκομματική, ενωτική προσπάθεια των πολιτών, όχι των κομμάτων. Έτσι, άνθρωποι από όλους τους χώρους που έχουν αποδείξει στο κοινωνικό, επαγγελματικό τους βίο, ότι μπορούν να παίξουν ρόλο και στα κοινά, ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη προσπάθεια. Η λογική μου ήταν λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει κάτι στο τόπο με σοβαρότητα, με σχέδιο και όραμα. Αυτός ήταν ο λόγος που με ώθησε να πάρω αυτή την απόφαση. Είναι ένα έργο το οποίο ξεκινάει τώρα θα έχει ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και η λογική είναι να πάμε τη Χίο μας μπροστά. Γιατί οι επόμενες εκλογές θα είναι υπαρξιακές εκλογές. Θα είναι εκλογές, στις οποίες θα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Θα πάρουμε μια απόφαση για το που θέλουμε να πάμε τη Χίο μας. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει τώρα, είναι με γρήγορα βήματα, με συγκεκριμένες αποφάσεις και σχέδιο να τρέξουμε τη Χίο μας, ώστε να μπορέσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Συντάσσεστε με την πρόταση του δημοτικού συμβούλου, Στέλιου Καμπούρη;

Ο Στ. Καμπούρης έχει κάνει μια πρόταση, άλλου τύπου από αυτό που ξεκινάμε τώρα εμείς. Ο Στ. Καμπούρης έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει εμπειρία, έχεις γνώσεις και μπορεί να διατυπώνει κάποιες θέσεις. Αυτή η προσπάθεια που γίνεται τώρα, είναι μια προσπάθεια που έχει τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ταύτιση απόψεων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε ένα ενωτικό σχήμα ή μια συνεργασία. Το βασικό που πρέπει να εκφραστεί, είναι αυτός ο κόσμος,  ο οποίος δεν εκφράζεται από αυτό που υπάρχει ήδη στην τοπική, περιφερειακή ή δημοτική αυτοδιοίκηση και που θέλει να εκφραστεί και να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό για το νησί. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται η προσπάθεια μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό το επόμενο διάστημα και μέχρι τις τοπικές εκλογές.

Πιστεύετε ότι οι δημοτικές εκλογές, οι υποψήφιοι δηλαδή των δημοτικών εκλογών πρέπει να χρωματίζονται από κόμματα;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Είμαι κάθετος σε αυτό. Έχω πει το εξής. Δεν μπορεί ο Κώστας να είναι καλός όταν τον στηρίζει το ένα κόμμα και να μην είναι καλός όταν δεν τον στηρίζει. Η λογική των χρισμάτων ή των στηρίξεων έχει ένα νόημα μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλους Δήμους της χώρας που δεν έχει προσωπική επαφή. Στις τοπικές κοινωνίες, όπως η Χίος, που ο ένας γνωρίζει τον άλλον δεν έχει νόημα η στήριξη από κάποιο κόμμα. Η λογική είναι να πάμε σε μια παράταξη των πολιτών και όχι των κομμάτων.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, είναι το προσφυγικό. Πιστεύετε ότι οι τοπικοί άρχοντες χειρίστηκαν σωστά το θέμα; Εσείς τι στάση θα κρατήσετε;

Θεωρώ ότι στο προσφυγικό ζήτημα πρέπει να υπάρχει μια κρυστάλλινη άποψη από το Δήμο Χίου, η οποία πρέπει να λέει ότι η κοινή δήλωση πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν πέντε κουκίδες στον χάρτη να υφίστανται το βάρος που δεν άντεξε μια ολόκληρη ήπειρος. Δεν είναι δυνατόν πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν το βάρος που δεν άντεξε η Ευρώπη. Εδώ πρέπει να γίνεται μόνο ταυτοποίηση. Μέχρι το 2014 λειτουργούσε αυτός ο τρόπος με πολλαπλάσιους αριθμούς προσφύγων/μεταναστών. Πρέπει να μεταφέρονται στη συνέχεια, στην ηπειρωτική χώρα, με εγγύηση όμως του ελληνικού κράτους, ότι αυτοί οι άνθρωποι ξαφνικά δεν θα βρεθούν στο Βερολίνο ή  οπουδήποτε αλλού. Τι μπορεί να κάνει στην πράξη ο Δήμος Χίου; Ο Δήμος Χίου πρέπει να επανεξετάσει το σύνολο των ζητημάτων. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν. Να δούμε, ποιες είναι δεσμευτικές νομικά και ποιες είναι ανοιχτές συνταγματικά και όσες δεν είναι, είτε νομικά δεσμευτικές, είτε είναι συνταγματικές, να τις επανεξετάσουμε από την αρχή. Η θέση μας θα είναι ότι εδώ πρέπει να γίνεται μόνο ταυτοποίηση. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό προς όλες τις κατευθύνσεις, πριν και μετά τις εκλογές.

Από 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Από 17% θα αυξηθεί στο 24%. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τελικά; Θα αυξηθεί ή θα πάρει ξανά παράταση μέχρι τις εκλογές;

Καταρχήν να πούμε ότι είναι απαράδεκτο να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά επτά μονάδες. Να δημιουργήσει δηλαδή ένα δυσβάσταχτο τρόπο ζωής. Γιατί αυτό αυτομάτως σημαίνει, πάνω  από 10% αύξηση στις τιμές που θα αγοράζει ο καταναλωτής, είτε είναι υπηρεσίες είτε προϊόντα στη Χίο. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για τα νησιά. Είναι ενιαίο το μέτωπο να παραταθεί αυτή η εξαίρεση, η μη άρση. Θεωρώ ότι είναι λάθος αυτό που γίνεται. Το ΦΠΑ έχει αυξηθεί ήδη στις Οινούσσες και τα Ψαρά, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Μιλάμε για τόπους, μικρούς. Θεωρώ ότι, οι φορείς τη Χίου πρέπει να παραμείνουν ως είναι, μια ενιαία γραμμή. Έτσι ώστε να μην επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την ήδη ρημαγμένη οικονομία του νησιού μας.

Αν εκλεχθείτε Δήμαρχος, θα δώσετε προσοχή στο αστικό κέντρο του νησιού ή στην Περιφέρεια;

Πιστεύω τα χωριά μας πρέπει να αποκτήσουν ξανά, πρώτα και κύρια, οικονομική δραστηριότητα. Για να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα, πρέπει να δοθούν κριτήρια στους νέους ανθρώπους να μείνουν στα χωριά. Ένας τρόπος είναι το να απαλλάξεις κάποιους επαγγελματίες από τα ανταποδοτικά που είναι ένα μεγάλο κόστος. Ένας άλλος τρόπος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάποιες υποδομές κυρίως στα μεγάλα χωριά, ούτως ώστε να κρατήσουμε και τα μικρότερα χωριά σε μια κινητικότητα. Ακόμη, πρέπει οι πάρεδροι να αποκτήσουν πια, ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά και όχι να είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι θα κάνουν τη «λάντζα» στα χωριά. Πλέον αλλάζει ο τρόπος που εκλέγονται οι πρόεδροι. Δεν είναι πλέον στο ίδιο ψηφοδέλτιο με το δήμαρχο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μπορούμε να πετύχουμε και μεγάλες συνθέσεις στα χωριά.

Σχετικά με το τομέα της καθαριότητας, πώς θα διαχειριζόσασταν την κατάσταση;

Εγώ θα ξεκινούσα βάζοντας πέντε κανόνες που ακολουθούν άλλες τουριστικές περιοχές σε νησιωτικούς δήμους της  χώρας. Υπάρχουν πόλεις που δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες σε κάποιες χρονικές περιόδους του καλοκαιριού και αυτές οι πόλεις είναι πιο καθαρές από τη Χίο που δεν έχει σχεδόν καθόλου τουρισμό. Αυτό το επιτυγχάνουν με ένα κανονιστικό πλαίσιο, δηλαδή με κανονιστικές πράξεις που βάζουν τάξη στα ζητήματα των απορριμμάτων. Χρειάζονται κανόνες στο τρόπο με τον οποίο αποτίθενται τα απορρίμματα, για να έχει απόδοση και το προσωπικό του δήμου. Έτσι θα έχουμε την πόλη μας καθαρή. Είναι απαραίτητο για παράδειγμα να πλένονται, όχι μόνοι οι κάδοι, αλλά και ο τόπος γύρω τους, για να μην μυρίζει η περιοχή. Ακόμη, πρέπει να γίνει αυτό που γινόταν και παλαιότερα. Η ΔΕΥΑΧ πρέπει να φροντίζει να γίνεται μια διαδικασία απεντόμωσης στα φρεάτια ομβρίων υδάτων . Η απεντόμωση πρέπει να είναι τακτική και να πραγματοποιείται συχνά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σοβαρό και αρκετά μεγάλο ζήτημα στο νησί μας αποτελεί το θέμα του νερού. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί οριστική λύση;

Η παρούσα δημοτική αρχή φτιάχνει μια αφαλάτωση, η  οποία είναι πολύ σημαντική. Τι χρειάζεται τώρα; Χρειάζεται άλλη μια, αντιστοίχου μεγέθους αφαλάτωση, η οποία να λειτουργεί δυναμικά το καλοκαίρι, όχι όλο το χρόνο. Ακόμη, χρειάζεται να υπάρξει μετάβαση από το παλιό δίκτυο στο καινούριο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και 5 χρόνια. Το 80% των νοικοκυριών είναι ακόμα στο παλιό δίκτυο. Δηλαδή οι σωληνώσεις που έχουμε σπίτι μας είναι οι παλιές. Επομένως δυο πράγματα θεωρώ ότι πρέπει να πετύχει η επόμενη δημοτική αρχή:

  1. Να φτιάξει μια επίσης μεγάλη αφαλάτωση, η οποία να χρησιμοποιείται το καλοκαίρι κυρίως, και
  2. Να ολοκληρώσει αυτό που θεωρώ εγώ ανεπίτρεπτο. Έχει ολοκληρωθεί το νέο δίκτυο ύδρευσης των σπιτιών μας και ακόμη δεν έχει μεταφερθεί.

Κλείνοντας κ. Τριαντάφυλλε, ως υποψήφιος Δήμαρχος Χίου, πείτε μας δύο λόγια.

Εμένα με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο λειτούργησα όταν ήμουν βουλευτής, με αυτό τον τρόπο λειτουργώ τώρα, ως επαγγελματίας και με αυτό το τρόπο θα λειτουργήσω και ως Δήμαρχος. Η λογική μου είναι, το να έχω αποτέλεσμα. Δηλαδή να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα του τόπου μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν έχουμε βρει λύση στα αυτονόητα. Δέχομαι αυτό που λένε οι παλιοί Δήμαρχοι ότι «ένας Δήμαρχος για να ξεκινήσει πρέπει να έχει λυμένα τη καθαριότητα και το νερό».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.