ΛΑΘΡΑ;|| «Μέρμηγκας» … ο Μερμηγκούσης

“Τη Τρίτη, 9/4/2019, ο  Μ.Μ καταδικάσθηκε – για ακόμη μία φόρα-  για επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εναντίον του νοσηλευτή Γ.Κ.  τον Ιούνιο του 2016.

Όσοι ζήσαμε από κοντά τα βίαια γεγονότα και τις ρατσιστικές επιθέσεις που επικράτησαν το 2016-2017 γνωρίζουμε τον ρόλο και την δημόσια δράση του που σταμάτησε αίφνης με την πρώτη του καταδίκη τον Απρίλιο του 2017 για δημόσια υποκίνηση βίας με βάση την φυλετική διάκριση και επιθέσεις σε πρόσφυγες.

Η κοινωνία της Χίου τον έχει δει κατ’ επανάληψη να έχει ηγετικό ρόλο στον όχλο που επιτίθονταν στο Λιμάνι, στην Πλατεία, στο Δημαρχείο και  στη Σούδα, να απειλεί κάνοντας ως πρωτοπαλίκαρο τη βρώμικη δουλειά μίσους, βίας και ρατσισμού με την ανοχή ακόμη και των αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Σε όσα έκανε αυτά τα δύο χρόνια (2016-2017), δεν ήταν προφανώς μόνος του. Ο «ανθός» των λούμπεν ήταν δίπλα του σε ομάδες κρούσης, τοπικές αρχές και σώματα ασφαλείας τον νομιμοποίησαν ως «συνομιλητή» και κάποια  τοπικά μέσα δεν έβλεπαν βία και ρατσισμό στις πράξεις του, αλλά μόνο αγανάκτηση.

Στο δικαστήριο δεν είχε το σθένος να υποστηρίξει την ιδεολογία του. Μάθαμε λοιπόν στην χθεσινή απολογία του ότι επισκέφθηκε λίγες φορές τα γραφεία της ΧΑ το 2012 και συμφωνεί λίγο πλέον με τις απόψεις τους, οι «λαθρομετανάστες» χθες στο ακροατήριο αποκαλούνταν  μετανάστες, ότι βοηθούσε πρόσφυγες στον κήπο, ότι στην βίαιη εκκένωση του λιμανιού τον Απρίλιο του 2016 βοηθούσε τα παιδιά να μπουν στα λεωφορεία και άλλα ανάλογα. Περηφάνια και αξιοπρέπεια «κότας λειράτης» για τον ίδιο αλλά και τους υποστηρικτές του που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

Ο ίδιος βέβαια έχει κάθε λόγο να μην ανησυχεί ιδιαίτερα.  Από τα σχεδόν δύο χρόνια βίαιης δράσης και τις επιθέσεις που γνωρίζουν όλοι ότι συντόνισε -αλλά και πόσες άλλες που ποτέ δεν μάθαμε- στην αίθουσα του δικαστηρίου δικάσθηκε χθες για το ελάχιστο. Παρ’ ολ’ αυτά η χθεσινή  απόφαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Χίου παραμένει ιστορικής σημασίας και αποτελεί μια μικρή δικαίωση για τα παιδιά και τις μανάδες για εκείνους του πρόσφυγες που δεν μπορούν να μιλήσουν και έζησαν τρόμο, βία και φόβο από τις πράξεις του”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.