Β. Ποταμούση: Χάρη στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας παραμένω η Δημοτική Σύμβουλος της Αμανής

1η Σεπτεμβρίου 2014, 1η Σεπτεμβρίου 2019. Κάνοντας απολογισμό της θητείας στο Δήμο μας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που σταθήκατε αρωγοί και συνεργάτες και βοηθήσατε να πάει ο τόπος μας μπροστά.Μια ομάδα ανθρώπων και συνεργατών, με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη και το ενδιαφέρον για τον τόπο μας,  πορευτήκαμε, αγωνιστήκαμε και καταφέραμε, μικρά και μεγάλα, ασήμαντα και σημαντικά. Μα κυρίως αληθινά και πραγματικά.
• Το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) της Αμανής από σχέδιο στο συρτάρι, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ
• Η Μαρίνα των Λιμιών, έργο με πολλά προβλήματα στις μελέτες,  δημοπρατείται από τον ΕΟΤ στο επόμενο διάστημα, καθορίζεται η χερσαία ζώνη, λειτουργεί με άδεια και είναι ασφαλισμένη.
• Οι Ιαματικέες πηγές των Αγιασμάτων, εντάχθηκαν στον κατάλογο αναγνωρισμένων πηγών Ελλάδος (ένα ζητούμενο δεκαετιών είχε ευτυχή κατάληξη). Ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Αγιασματων» αναγνωρίστηκε ως ιαματικός και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.Η μελέτη των κτηριακών υποδομών ολοκληρώνεται και στην επόμενη περίοδο ΕΣΠΑ θα είναι ώριμη για χρηματοδότηση. Το σπουδαιότερο, χάρη στη συνεργασία και τη φροντίδα της ΚΟΙΝΣΕΠ ΘΕΡΜΑΙ ΑΓΙΑΣΜΑΤΩΝ,  δημιουργήθηκε ένας μικρός, αλλά αξιόλογος τουριστικός πόρος, ώστε εκτός των άλλων, να λειτουργήσει  ΧΕΙΜΩΝΑ το  εστιατόριο  του οικισμού.
• Η λιμνοδεξαμενή των Κουρουνίων, ένα έργο φάντασμα , 420.000 ευρώ, που ρήμαζε στην τύχη του, κατόπιν σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας από την ΔΕΥΑΧ, εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου .Η συνεργασία των φορέων και των ανθρώπων της Αμανής έφερε τα ποθητά αποτελέσματα και το συγκεκριμένο έργο, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο, στην προσπάθεια αναγέννησης της αμπελουργίας καθώς και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
• Υποβλήθηκαν στο Υπουργείο τεχνικά δελτία για μελέτες που αφορούν: στα μεταλλεία Κεράμου, την Μονή Μουνδών, το κάστρο της Βολισσού, την διάβρωση του παραλιακού μετώπου των Λιμιών, την υπογειοποίηση των καλωδίων στην Βολισσό, την αξιοποίηση και μετατροπή του παλιού ελαιοτριβείου Συνεταιρισμου Βολισσου σε πολυχώρο Πολιτισμού.
• Ολοκληρώθηκε η σήμανση του δικτύου μονοπατιών της Αμανής, καθώς και η πρώτη φάση πιστοποίησης, σε συνεργασια με τον κ.Γιωργο Χαλατση και τον συλλογο «Φίλοι Μονοπατιων Χιου», δημιουργώντας ένα τουριστικό προϊόν που έχει αρχίσει ηδη να αξιοποιείται.
• Η Βολισσός απέκτησε αδρευτικό δίκτυο στον κάμπο της ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη του Βιολογικού που οδεύει προς ένταξη,αίτημα και ανάγκη ετών.
• Το  Κάστρο φωταγωγήθηκε και εντάχθηκε  στον καταλογο με τα κάστρα της Ελλάδας, σαν αξιοθέατο κάστρο που αξίζει να διανυκτερεύσεις στη Βολισσό για να το επισκεφτείς. Το ίδιο και το σχολείο μας, το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις « Μιχάλης Παπαμαυρος».
• Αποκτήθηκε καινούριο συγχρονο απορριμματοφόρο φορτηγό.  Νεοι  κάδοι τοποθετήθηκαν και δημιουργήθηκε ένα ικανό δίκτυο ανακύκλωσης.
• Αποκτήθηκε δεύτερο (2ο) πυροσβεστικό όχημα ενώ καταφέραμε μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία και την εθελοντική ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ να ιδρύσουμε τη 2η ομάδα εθελοντών στην Αμανή μετά από αυτή των Αγιασμάτων.
• Έγιναν Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του φυσικού κάλλους της Αμανής και καταργήθηκε η χρήση της πλαστικής σακκούλας ( τρίτη περιοχή πανελλαδικά).
• Εντάχθηκαν οι αποκαλουμενες «λευκές περιοχές» (οι προβληματικες περιοχες με δυσκολια αναγνωρισης τηλεοπτικου σηματος) στο πρόγραμμα της Degea  και εχει δρομολογηθει η τοποθετηση αναμεταδοτων, ώστε να επιλυθει οριστικα το πρόβλημα αναμεταδοσης στην Αμανή.
• Εξασφαλίστηκε επιστροφή στους δημότες της Αμανής, του ποσοστού από το τέλος για τις ΑΠΕ και κατόπιν συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έγινε αποξήλωση και αντικατάσταση των αιολικών πάρκων Μελανιούς και Ποταμιά
•Η Αμανή απέκτησε υδραυλικό, αυτόνομο συνεργείο της ΔΕΥΑΧ
• Τρεις από τις παραλίες της Αμανης (Λήμνος, Γωνιά και Αγιάσματα) βραβεύτηκαν, από την Ελληνική Εταιριά προστασίας της Φύσης, με γαλάζια σημαία, σαν επιστέγασμα συστηματικής δουλειάς και προσπάθειας ετών. Στη Λήμνο  τοποθετείται  μηχανισμός seatrack, που θα κάνει εύκολη την πρόσβαση στη θάλασσα, ατόμων  με κινητικά προβλήματα.
• Εγκρίθηκε από τη Εφορεία Νεότερων Μνημείων η μελέτη για την τοποθέτηση φωτιστικών στην είσοδο του χωριού, ελεύθερο WIFI , και μετεωρολογικό σταθμό.
• Πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα χωριά της Αμανής,  μικρές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χωρους, πλακοστρώσεις, επισκευές κτηρίων, καθαρισμοί δεξαμενών, εξωραϊσμοί  και  άλλα μικρά αλλά σημαντικά για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων.
• Στην Βολισσό λειτούργησε ΑΤΜ (αυτόματο τραπεζικό μηχάνημα συναλλαγών).
• Σε ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αμανής, τα σχολεία αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής και μέσα από εκθέσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, μικρά και μεγάλα φεστιβάλ, συναυλίες στο Κάστρο της Βολισσού, στη Μονη Μουνδών, στα Βασιλικά, στην Παλιά Ποταμία, (Απανωμερέα Φεστιβάλ) πεζοπορικές δραστηρίοτητες, αθλητικές διοργανώσεις (Aegean Regata, Mastichathlon), δράσεις ανάδειξης και προστασίας του φυσικού πλούτου, ( δεντροφυτεύσεις,  καθαρισμούς παραλιών, ημερίδες )η Αμανή έγινε πιο γνωστή, ήρθε πιο κοντά στον επισκέπτη,μεγαλώνοντας τους δείκτες επισκεψιμοτητας ( από τις ολοήμερες εκδρομές σχολείων της Χιου, μεχρι τους ντόπιους και ξένους τουρίστες).
  • Στην προσπάθεια προβολής της περιοχής μας δημιουργήθηκε διαφημιστικό βίντεο και φυλλάδιο το οποίο είναι στην διαδικασία εκτύπωσης.
  • Υποδεχτήκαμε δυο φορές τους εθελοντές της Axion Hellas και γίναμε αποδέκτες της πολύτιμης φροντίδας της
  • Αυτή η θητεία ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, γεμάτο εμπειρία και δράσεις. Από την έκθεση Γιαλούρη το καλοκαίρι του 2015 κλείνω την θητεία μου με την έκθεση μελισσοκομικών κεραμικών και την ομιλία του κ. Κυριακόπουλου. Από τη συναυλία στο Κάστρο φτάσαμε σε συναυλία με σύνολο της Λυρικής σκηνής Αθηνών στην αυλή του σχολείου μας.
  • Για όλα αυτά ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση και την ψήφο σας, την στήριξη στα δύσκολα και την καλή κουβέντα. Τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού για την εμπιστοσύνη, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους για την συνεργασία και το προσωπικό της ΔΕ Αμανής για το φιλότιμο, τις υπηρεσίες και τον εθελοντισμό του, τους παρέδρους για την καλή κουβέντα και τη βοήθεια, τους ανθρώπους των υπηρεσιών του δήμου για την συνεργασία. Τα συμβούλια των πολιτιστικών συλλόγων της Αμανής που γίναμε συνοδοιπόροι με ένα κοινό σκοπό.
Τα πρώτα βήματα έγιναν, δημιουργήθηκε ο πυρήνας, η βάση για να κτίσουμε το μέλλον. Χάρη στην αγάπη, την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας παραμένω η Δημοτική Σύμβουλος της Αμανής. Σας ευχαριστώ και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να διεκδικώ και να υπηρετώ τον τόπο μας με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος με το κεφάλι ψηλά. Ελπίζω και εύχομαι η νέα δημοτική αρχή να κατανοήσει την προσπάθεια μας και να συνεχίσει το έργο μας. Παραμένω ΕΔΩ!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.