Αγαπημένε Υδροπέπων!!! ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Υδράργυρος που ανεβαίνει, ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα και δροσιά από μια φέτα κατακόκκινο καρπούζι. Σκηνικό καλοκαιριού! Πρωταγωνιστής ο Υδροπέπων =Καρπούζι, το φρούτο που περιέχει 7% ζάχαρη μόλις τη μισή απ’ αυτή που περιέχει 1 μήλο. Μεταβολίζεται (το σάκχαρό του) από τους διαβητικούς και παράλληλα το καρπούζι δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερίνη ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C.

Δροσιστικό – αγαπημένο όλων και με λίγες θερμίδες το καρπούζι του οποίου σας προτείνω 1 συνταγή: Γρανίτα – καρπούζι εύκολη και γρήγορη από το βιβλίο: Αλφαβητάρι της μαγειρικής της Α. Β. Αλεξιάδου, θεωρείται αναμφίβολα το κατ’ εξοχήν φρούτο του καλοκαιριού.

Γρανίτα καρπούζι

Υλικά για 10 μερίδες

½ κούπας ζάχαρη5 κούπες καθαρισμένο καρπούζι σε κομμάτια, χωρίς τα κουκούτσια

¼ κούπας μείγμα ζελέ καρπούζι ή φρουί ζελέ

¾ κούπας κρύο νερό

χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Διαλύστε το ζελέ και τη ζάχαρη στο κρύο νερό κι αφήστε το στην άκρη. Χτυπήστε το καρπούζι στο μπλέντερ. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μείγμα του ζελέ και το χυμό του λεμονιού.
  2. Μεταφέρετέ το σε δοχείο παγωτού, καλύψτε και βάλτε το στην κατάψυξη 2-3 ώρες να πήξει χωρίς αν γίνει συμπαγής μάζα. Βάλτε το στο πολυμίξερ και χτυπήστε το. Αφήστε το 2 ώρες ακόμα στην κατάψυξη, ξαναχτυπήστε το ν’ αφρατέψει και βάλτε το ξανά στην κατάψυξη. Επαναλάβετε την διαδικασία 1 φορά ακόμα. Μοιράστε το μείγμα σε 10 στικς γρανίτας και βάλτε τα στην κατάψυξη να παγώσουν.

Από την λαογραφία μας…

Υδροπέπων είναι η ελληνική λέξη του φρούτου (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water melon). Καρπούζι το λέμε όλοι πιστεύοντας ότι αυτή η λέξη (καρπούζι) είναι …τουρκική. Και είναι! Karpuz = στα τούρκικα το καρπούζι, που με τη σειρά του ανάγεται στην περσική λέξη karpuz. Καρπούζ – Καρπούζιν – χαρπούζ το έλεγαν οι Πόντιοι που επειδή το σφαιρικό σχήμα του καρπουζιού παραπέμπει εύκολα στην ανθρώπινη κεφαλή έφτιαξαν και μια σχετική παροιμία για τον …χοντροκέφαλο, ηλίθιο:

«το κιφάλ’ νάτ’ άμον χαρπούζ» = το κεφάλι του σαν καρπούζι.

Παροιμία ελληνική για το καρπούζι: «γυναίκα και καρπούζι η τύχη τα διαλέγει». Και μια τουρκική: «ikikarpuzbirkoltugasigmaz» = ικί καρπούζ μπρι κολτουά σιγμάζ = δύο καρπούζια σε μια μασχάλη δεν χωράνε.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.