5ος προϋπολογισμός ταξικής λιτότητας από τη δημοτική αρχή της Χίου με θύμα και πάλι τους δημότες

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, στις 28-12-2018 ο πέμπτος κατά σειρά προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής· ένας προϋπολογισμός  ταξικής λιτότητας με θύμα και πάλι τους δημότες. Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος ως εξής:

«Όπως αναφέρεται στα επισυναπτόμενα της  εισήγησης, ο συζητούμενος π/υ  συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης, δηλ. είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση με τον κρατικό π/υ για το 2019, δηλ. αυστηρά ευθυγραμμισμένος στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τις μνημονιακές συμφωνίες.

»Ας δούμε λοιπόν με τι έχετε ευθυγραμμιστεί για να καταλάβουμε και το είδος της ανάπτυξης που γίνεται λόγος τόσο από εσάς, όσο και από τους άλλους μνηστήρες που θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο μια και μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές.

  • Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δις ευρώ.
  • Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ.
  • Οι δαπάνες για την Παιδεία, στο νέο προϋπολογισμό εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ  όσο και σε απόλυτους αριθμούς.
  • Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. και η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ.
  • Οι παλιές συντάξεις, διασώζονται προσωρινά για το 2019, από τις τελευταίες περικοπές, οι νέες έχουν ήδη δραματικά συρρικνωθεί. Με την πρόσφατη νομοθετική της παρέμβαση η κυβέρνηση θωρακίζει το νόμο λαιμητόμο (Ν.4387/16) διατηρώντας τις περικοπές 300 έως 400 ευρώ στους 200.000 συνταξιούχους μετά το Μάη του 2016 (ποσοστό μείωσης έως και 40%).
  • Σημαντικές είναι επίσης οι περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δημόσιο. Οι δαπάνες μισθοδοσίας περιορίζονται κατά 3,8% (από 13,5 δις σε 13 δις).
  • Η φορολογική αφαίμαξη κλιμακώνεται. Συγκεκριμένα τα καθαρά ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά 1 δις. Προβλέπεται αύξηση εσόδων από ΦΠΑ κατά 200 εκατ. € και από ειδικούς φόρους κατανάλωσης κατά 140 εκατ. €.
  • Την ίδια ώρα, ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταβολή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 25 ετών, Την ίδια ώρα, το πακέτο με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης της ολιγαρχίας του πλούτου, όπως η μείωση φορολογίας επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15%, όταν καλεί αυτόν που παίρνει έστω και τον βασικό μισθό, τον κατώτερο μισθό, να πληρώνει 22% φορολογία. Και τούτο πέρα από την έμμεση φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ».

»Στο μεγάλο θέμα του Χρέους, ο νέος Προϋπολογισμός δεν φέρνει κάτι καινούργιο, αλλά συνεχίζει την πολύμορφη καταλήστευση του ελληνικού λαού για πληρωμή των τοκοχρεολυσίων (13-14 δις ετησίως) με «αιματηρά πλεονάσματα» από τη φορολεηλασία λαϊκών στρωμάτων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, καταλήστευση δημόσιας περιουσίας, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κατασχέσεις για χρέη στις ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία, στους Δήμους κ.ά.

»Όπως τόνισε το ΚΚΕ στη Βουλή, η κυβέρνηση κάνει, μέσω και αυτού του π/υ, αναδιανομή της φτώχειας.: Για παράδειγμα, αν ισχύσουν οι “προσωπικές διαφορές” στις συντάξεις, καρατομεί, μεταξύ άλλων, το επίδομα στη στέγαση από 600 εκατ. στα 200 εκατ. Καταργεί τη μη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα (260 εκ.). Καταργεί την επέκταση των σχολικών γευμάτων (190 εκ.). Καταργεί το πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων Προσχολικής Αγωγής (140 εκ) κλπ. Θα έχουμε δηλ. περικοπές της τάξης των 990 εκ. ευρώ!!

»Παράλληλα προωθεί παραπέρα τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό και σε σημαιοφόρο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων με όλους τους κινδύνους που αυτή η πολιτική εγκυμονεί για το λαό μας και πριν απ’ όλους για τους κατοίκους των νησιών μας, εξακολουθώντας να δίνει 4,2 δις. ευρώ το χρόνο σε νατοϊκές δαπάνες. Υπολογίστε τι σημαίνει σε σχολεία, νοσοκομεία , κοινωνική πρόνοια, ενίσχυση των Δήμων και Περιφερειών.

»Για μας λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι ούτε από τα μνημόνια ουσιαστικά φεύγουμε ούτε κάποια ανάπτυξη θα υπάρξει για το λαό είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ, οι οποίοι με τους σκυλοκαβγάδες τους προσπαθούν να κρύψουν το κύριο την πλήρη ταύτιση μεταξύ τους στα μεγάλα, που είναι τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών, τα υπερκέρδη της  ΕΕ ,  και του  ΝΑΤΟ.

»Εσείς για όλα αυτά έχετε να πείτε κάτι για πέμπτη συνεχή χρονιά;; Ως πολιτικά όντα που είστε, σας ενδιαφέρει να μάθουν οι δημότες σας τι λέτε για τα μεγάλα και καθοριστικά ή εσείς είστε αυτοδιοικητικοί, σας ενδιαφέρουν τα τοπικά και όχι τα γενικά που τα λύνουν άλλοι, όπως λέτε.

»Εμείς δεν πιστεύουμε ότι δεν έχετε άποψη και θέση, υπηρετείτε όμως από άλλες θέσεις την ίδια πολιτική μήτρα, το ίδιο εκμεταλλευτικό σύστημα, γι αυτό και δε λέτε κουβέντα, γιατί ταυτίζεστε με τα πράγματα όπως έχουν. Είστε ρεαλιστές, όπως λέτε, από όλες τις πτέρυγες του εντός και επί τα αυτά συστήματος.

»Οι ΚΑΠ στους δήμους είναι μειωμένοι κατά 740 εκ. και στις περιφέρειες κατά 73 εκ. Επίσης τα ίδια  έσοδα των δήμων και περιφερειών ανέρχονται σε 2.614 εκ. και αφού προστεθούν και  τα ΠΟΕ   αγγίζουν το ποσό των 3115 εκ.  Δηλαδή ξεπερνούν σημαντικά τη κρατική χρηματοδότηση. Επιβεβαιώνεται έτσι, η αντιλαϊκή τάση να λειτουργεί η τοπική διοίκηση όλο και περισσότερο ως φορομπηχτικός-φοροεισπραχτικός μηχανισμός, με τελικό στόχο να καλύπτεται εξ ολοκλήρου η λειτουργία της από την πλάτη των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν ήδη από την υπερφορολόγηση.

»Απέχετε από αυτή την πολιτική; Όχι βέβαια! Έχετε περικόψει τη συμμετοχή του δήμου στα νομικά πρόσωπα και τα σπρώχνετε στην ιδιοσυντήρηση, συζητάτε ακόμα και να κλείσετε παιδικούς σταθμούς της ΔΗΚΕΧ με πρόσχημα την κυβερνητική πολιτική, μειώσατε τα ανταποδοτικά τέλη των αναξιοπαθούντων μεταποιητικών επιχειρήσεων και την ίδια ώρα αρνηθήκατε πεισματικά να κάνετε οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση από τα χρέη προς το δήμο λαϊκών νοικοκυριών που δεν μπορούν να πληρώσουν.

»Ανέχεστε να ανέρχονται τα τακτικά έσοδα σε περίπου 7.579.239,45 ευρώ, η ΣΑΤΑ είναι 1252.830 η ΣΑΤΑ σχολείων να είναι 165.1250 ευρώ, μέσα στο 2018 να μην έχει γίνει κανένα έργο ακόμα και να μιλάμε τώρα για το 2019. Την ίδια ώρα ο ΕΝΦΙΑ του δήμου λόγω των ακινήτων του ροκανίζει ακόμα περισσότερο την τακτική επιχορήγηση, το ίδιο και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, το “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” περιέρχεται στο δήμο και σωστά αλλά με μειωμένους πόρους, μόνο οι μισθοί , ενώ τα λειτουργικά κόστη αφορούν στο δήμο, ένα έργο δηλαδή που το έχουμε ξαναδεί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κι εσείς κάνετε σε όλη αυτή την κατάσταση του λογιστές , συμφωνώντας με τις μνημονιακές και μεταμνημονιακές επιταγές οι δήμοι να συντηρούνται με ίδια έσοδα. Αν αφαιρέσετε τα ΕΣΠΑ κλπ από τον προϋπολογισμό θα δείτε ότι η σχέση κρατικών επιχορηγήσεων και ίδιων εσόδων του δήμου πλησιάζει –περίπου το 60% ίδια έσοδα και 40% το κράτος. Επιμελείς μαθητές μεν , αλλά ποιος πληρώνει τα ίδια έσοδα;;; Οι δημότες μας.

»Πρόκειται επομένως  για έναν  προϋπολογισμό διαχείρισης της μιζέριας, ακόμα χειρότερο από αυτόν του 2018, που κι αυτός ήταν χειρότερος από αυτόν του 2017 κ.ο.κ. Θα επαναλάβουμε λοιπόν και φέτος ότι όσο θα ψηφίζονται τέτοιοι προϋπολογισμοί, τόσο θα χειροτερεύουν οι επόμενοι. Η δικαιολογία ότι όταν δεν ψηφιστεί ο ΠΟΥ δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και θα επέλθει καταστροφή, είναι σαθρή αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη με την έγκριση αυτής της μιζέριας που μας καταδικάζουν, ψηφίζετε κάθε φορά αυτή την καταστροφή των κυβερνώντων.

»Καταψηφίζουμε αυτόν τον απαράδεκτο π/υ και καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Εδώ και τώρα τα παρακρατημένα χρήματα για το Δήμο μας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Εδώ και τώρα να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% και να ενισχυθούν παράλληλα οι πόροι προς την τοπική διοίκηση από τον κρατικού προϋπολογισμού και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

»Ως Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου διεκδικούμε έναν π/υ που:

  1. Θα στηρίζει την Αγροτική Ανάπτυξη με ένα ισχυρό και μόνιμο δίκτυο υποδομών.
  2. Θα στηρίζει την Εκπαιδευτική Πολιτική με σχολεία σύγχρονα, με γερές κτιριακές υποδομές, ανακαινισμένες ή καινούριες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάθηση.
  3. Θα στηρίζουν την Υγεία με σύγχρονες υποδομές αγροτικών ιατρείων με παροχές όλων των μέσων για να μπορούν να εξασφαλίζονται τα μέγιστα αποτελέσματα.
  4. Έναν προϋπολογισμό που η αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση θα υπηρετούνται επί της ουσίας και όχι για τα μάτια, όχι για να μη μένουν κενοί κάποιοι κωδικοί. Το 30,2% των  σχολείων πανελλαδικά μετρά περισσότερα από 61  χρόνια ζωής και όταν  χτίστηκαν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός.
  5. Ένα προϋπολογισμό που θα υπερασπίζει το περιβάλλον θα προάγει την δασοπροστασία και το οικοσύστημα.
  6. Ένα προϋπολογισμό  που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία, που θα επιλύει το αποχετευτικό πρόβλημα και την επεξεργασία των λυμάτων μέχρι και στο τρίτο βαθμό και δε θα αναγκάζει σε συνεχή μερεμέτια και αναθεωρήσεις σχεδίων.
  7. Ένα προϋπολογισμό τέλος με ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά, που θα εκμεταλλεύεται τα πολιτιστικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και δεν θα τα θάβει όπως τα έχετε θάψει εσείς μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Βλέπε Ανάβατο, Μουνδών, Κέντρο Βολισσού, Μεσαιωνικά χωριά, ιστορικό κέντρο Χίου, Κάστρο κλπ.
  8. Ένα π/υ που θα στηρίζει τα λαϊκά στρώματα, θα τα ελαφρύνει και που παράλληλα θα φορολογεί τους έχοντες και κατέχοντες και όχι το αντίθετο όπως κάνετε εσείς.

Επιτρέψτε μας όμως δυο λόγια, ως δευτερολογία.

«Επειδή κάποιες σκέψεις μας δεν αποτυπώθηκαν σωστά, γιατί χάθηκε ο ειρμός με διάφορες παρεμβάσεις ή διαστρεβλώθηκαν ηθελημένα, βάλαμε εισηγητικά μία παράμετρο βασική της σκέψης μας: Ότι δηλαδή ένας προϋπολογισμός είτε είναι ο κεντρικός κρατικός προϋπολογισμός είτε ο τοπικός, δείχνει από πού τα παίρνω και πού τα δίνω. Ξεκάθαρα πράγματα. Η κεντρική λοιπόν κυβέρνηση τα παίρνει από όλους εμάς, για να δημιουργήσει ζωτικό χώρο σε τράπεζες, βιομηχάνους κ.ο.κ. Πού πάνε αυτά τα υπερπλεονάσματα και τα 14 δις ετησίως; Πάνε σε δανειστές, σε τράπεζες, σε επιχειρήσεις. Και φυσικά τα έχουν πάρει από μας.

»Στον τοπικό προϋπολογισμό από πού μαζεύονται όλα αυτά που μαζεύονται; Όταν δείτε τα τακτικά έξοδα, βγάζοντας έξω τα λειτουργικά που δίνει η κυβέρνηση, θα διαπιστώσετε ότι η τάση -και δεν αφορά μόνο τη δική σας διαχείριση, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων- είναι ότι “τα παίρνω από τους δημότες”. Σαφώς το έθεσε ο κύριος Μυριαγκός όταν είπε ότι “αυτό είναι το μοντέλο διαχείρισης”. Τι αποφεύγουμε όμως να πούμε; Ότι βάσει του μοντέλου, θα υπάρχει ένα κράτος που θα μας τα παίρνει και θα υπάρχει και ένας δήμος, ο οποίος πάλι θα μας τα παίρνει. Σε αυτή λοιπόν τη ζωή το μόνο που θα κάνουν οι δημότες μας, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα είναι να πληρώνουν. Να πληρώνουν το κράτος, να πληρώνουν το δήμο, να πληρώνουν το χ ή ψ αθλητικό, πολιτιστικό κλπ σωματείο και μάλιστα διπλά, τριπλά, τετραπλά.

»Εμείς, λοιπόν, αυτό το μοντέλο δεν το θέλουμε, γιατί λέμε ότι είναι αρπαγμένη υπεραξία όλου του εργαζόμενου λαού που ματώνει, και δεν μπορεί αυτή η αρπαγμένη υπεραξία να μη γυρίζει σε αυτόν που παράγει τον πλούτο, αλλά να τον έχουν νταβατζήλίδικα να πληρώνει είτε λέγεται Περιφέρεια είτε λέγεται Δήμος είτε λέγεται Κράτος. Αυτό γίνεται και στις μητροπόλεις τις καπιταλιστικές: Πληρώνεις τα state taxes, τα federal taxes, τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς φόρους δηλαδή, τους πάντες πληρώνεις, γιατί αυτό είναι το μοντέλο της αγοράς, του καπιταλισμού: Το κεφάλαιο στο απυρόβλητο και ο λαός στο αλώνι.. Αυτό όμως δεν είναι το μοντέλο μας. M’ αυτή λοιπόν την έννοια, η κριτική που σας κάνουμε είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση δηλαδή ότι ο κόσμος από τη στιγμή που παράγει, δεν  πρέπει να πληρώνει ο ίδιος ξανά και ξανά τις υπηρεσίες που είναι δικαιώματά του και που δεν του τα δίνει κανείς σαν δώρο.

»Και επειδή τέθηκαν κάποια ζητήματα για τα voucher, εμείς, κύριε δήμαρχε, λέμε ότι τα voucher είναι δικά μας λεφτά και δικά σας και του καθενός από τους συμπολίτες μας. Όμως το ερώτημα είναι αν θα λειτουργούμε τους δημοτικούς μας σταθμούς μόνο με voucher. Και άμα τα voucher κοπούν, εμείς τι θα κάνουμε; Με τη δική σας λογική θα πούμε στους γονείς ότι “ξέρετε ή βάζετε τα λεφτά εσείς ή εγώ κλείνω τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί δεν έχω voucher”. Εκεί είναι η αγωνία μας, κύριε δήμαρχε. Εμείς, λοιπόν, δε λέμε έξω τα voucher, αφού υπάρχουν. Λέμε ότι αυτά πρέπει να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά ή εν πάση περιπτώσει, επειδή αποτελούν χρήματα είτε δικά μας είτε του κεντρικού προϋπολογισμού είτε του κοινοτικού προϋπολογισμού, πρέπει να είναι εσαεί και να είναι διασφαλισμένα, που δεν είναι.

»Με αυτή λοιπόν την έννοια, δεν μπορεί να επαίρεστε ότι δεν αυξήσατε τα τροφεία επειδή υπάρχουν τα voucher, αλλά σε περίπτωση που τα  κόψουν, να δεσμευτείτε ότι  θα συνεχίσετε να απορροφάτε τα παιδιά και δεν θα κλείσετε κανένα βρεφονηπιακό σταθμό. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να πω ότι χαίρομαι για την απάντηση που δώσατε για το βρεφονηπιακό  στη ΔΗΚΕΧ, μία και γνωρίζαμε ότι υπήρχαν κάποιες σκέψεις (σ.σ. για  κλείσιμο σταθμών) ριγμένες στο τραπέζι και χαίρομαι που δεν υιοθετήθηκαν και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, αν και θα επαγρυπνούμε, αφού αφορά σε παιδιά και εργαζόμενους.

»Τώρα συνάδελφοί, επειδή μπαίνουν τα διλήμματα ότι πήραμε τους εργαζόμενους με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, έχουμε να πούμε το εξής: Και ο Δήμος Πατρέων πήρε  εργαζόμενους, αλλά με μείωση ανταποδοτικών τελών και αύξηση αυτών των τελών σε σουπερμαρκετάδες, επιχειρηματίες, και λοιπούς. Εσείς αντ’ αυτού μειώσατε τα ανταποδοτικά τέλη 150.000 ευρώ στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του δήμου, αντί να τα μειώσετε στον κόσμο. Και εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν θα σας υπαγορεύσω την ταξική σας πολιτική, την οποία θέλετε να ακολουθήσετε, αλλά ξεκινήστε από τα χαμηλά στρώματα και πηγαίνετε, αφού θέλετε, και στις επιχειρήσεις και αφήστε να το καταψηφίσουμε εμείς. Εσείς όμως ανάποδα ξεκινήσατε, γιατί ακριβώς προς τα εκεί είναι η ταξική πολιτική σας.

»Τέλος, επειδή ο δήμαρχός, περιέργως, αναφέρθηκε σε ταύτιση των θέσεων του Τραμπ για το ΝΑΤΟ με τις δικές μας για διάλυσή του (του ΝΑΤΟ), κανένας Τραμπ δεν είναι κατά του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ λέει: “εγώ βάζω πολλά κι εσείς βάζετε λίγα. Έτσι λοιπόν, για να σας προστατεύει η ομπρέλα των πυρηνικών μου όπλων, θα βάζετε και σεις πολλά”. Δεν πιστεύω, ότι η πολιτική φιλοσοφία σας είναι τελικά τέτοια, που σας σπρώχνει να είστε ακόμα και περήφανοι που αποτελούμε στόχο ρωσικών πυρηνικών πύραυλων, παρόλα αυτά, πολιτικά ταυτίζεστε και με το ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτό το μοντέλο κοινωνίας.

»Εκείνο λοιπόν που εμείς λέμε είναι διάλυση αυτού του συνασπισμού θανάτου και ταυτόχρονα αυτά τα χρήματα που δίνονται, να εξαπλωθούν και να δοθούν εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες: Στους δήμους, στα νοσοκομεία και όπου αλλού χρειάζονται. Ο Τραμπ τέτοια πράγματα δε λέει. Άρα, εσείς ταυτίζεστε μαζί του και όχι αυτός με εμάς».-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.