Όταν ο αγώνας είναι δίκαιος, η ελευθερία πάντα νικά!

28 Οκτωβρίου 1940. Πέρασαν 78 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός υπερασπιζόμενος τις μεγαλειώδεις ιδέες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς, του δικαίου όρθωσε το ανάστημά του απέναντι  στην επεκτατική πολεμική μηχανή των ιταλικών και γερμανικών φασιστικών δυνάμεων.

Η μικρή, φτωχή Ελλάδα έδειξε τότε το δρόμο του ηρωισμού, της αξιοπρέπειας και του απαράμιλλου θάρρους σε όλους τους άλλους λαούς που ήδη στέναζαν κάτω από τη μπότα του αδίστακτου κατακτητή, γράφοντας μια ακόμη ένδοξη σελίδα στην ιστορία της και αποδεικνύοντας ότι όταν ο αγώνας είναι δίκαιος, όσες θυσίες κι αν απαιτηθούν, η ελευθερία και η γενναία ψυχή στο τέλος νικούν.

Η συνεισφορά της Ελλάδας αναγνωρίστηκε με θαυμασμό και σεβασμό από όλους και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Οι απώλειες του πολέμου όμως ήταν οδυνηρές για όλη την ανθρωπότητα. «Ο διδάσκαλος της βίας», όπως αποκαλεί τον πόλεμο ο Θουκυδίδης, εξωθεί πάντα σε ήττα της ανθρωπιάς, σε ψυχική, ηθική και πολιτιστική ταπείνωση, μίσος, διχασμό και έχθρα.

Σήμερα, εμείς έχουμε χρέος τιμής έναντι εκείνων των μεγάλων ηρώων, που αψηφώντας τα νιάτα ή την προσωπική τους ευτυχία, ρίχτηκαν στη μάχη συνεχίζοντας την ιστορική μας παράδοση.

Η επέτειος δεν είναι απλώς μια αφορμή για σχολικές εορτές και παντός είδους εκδηλώσεις. Προσφέρεται και για γόνιμο προβληματισμό.

Για την πορεία της πατρίδας μας, τα ιδανικά που μας καθοδηγούν, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους συμπατριώτες μας, την Ελλάδα μας και τον κόσμο ολόκληρο.

Σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών, ανεργίας, ανασφάλειας για το μέλλον εθνών και ανθρώπων, η ιστορική άγνοια και ο φανατισμός μοιάζουν δυστυχώς να οδηγούν την ανθρωπότητα ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς και να επιχειρούν αναβίωση του σκοτεινού παρελθόντος…

Χρειάζεται λοιπόν σήμερα να «ξαναδιαβάσουμε» την ιστορία μας.

Να δούμε τις νίκες και της ήττες της ανθρωπιάς και της ελευθερίας και να θέσουμε τους όρους εκείνους που θα συμβάλουν σε ένα ευτυχισμένο και ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Και αυτό το μέλλον δεν οικοδομείται χωρίς ελεύθερη ζωή και η κατάκτησή του απαιτεί δυνατή και γενναία ψυχή! Σαν την ψυχή των Ελλήνων ηρώων του 1940!

Αιμιλιανός Ευαγγελινός
Καθηγητής Πληροφορικής
Πολιτικό Στέλεχος Νέας Δημοκρατίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.