Όταν μεγεθύνεις τηλεοπτικά “ελάχιστες μειοψηφίες” σε καιρούς κρίσης – Άρθρο του Φραγκούλη Π. Κυλαδίτη

“…Η τηλεόραση μεγέθυνε ελάχιστες μειοψηφίες στις παραλίες και στα άλση. Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη”. (Από τη συνέντευξη1 του Χρυσοχοΐδη στο «Πρώτο Θέμα»).

Αρχική διευκρίνιση: Η έντονη γραφή του ρήματος «μεγέθυνε» είναι δική μου, για να καταδείξω ακριβώς από την αρχή ότι τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς όπως τα δείχνουν και τα λένε στα τηλεοπτικά κυβερνητικά φερέφωνα, αλλά  απέχουν από την πραγματικότητα. Δικαίωμα βέβαια του κάθε υπουργού είναι να δηλώνει πως “καλά έκανε η τηλεόραση” και δικαίωμα δικό μας να δηλώνουμε ότι η στάση της, να μεγεθύνει οτιδήποτε, προσβάλλει την κρίση μας και είναι απαράδεκτη. Εξάλλου, αν  αυτό δεν αποτελεί κατάδοση (κάρφωμα) στην αστυνομία, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Η τηλεόραση λοιπόν σε ρόλο εντολοδόχου της εξουσίας, η τηλεόραση σε ρόλο κυβερνητικού παπαγάλου, η τηλεόραση σε ρόλο διασποράς ψεύδους, η τηλεόραση σε ρόλο μεγεθυντή και παρερμηνευτή ασήμαντων καταστάσεων, η τηλεόραση σε ρόλο οργουελικού χωροφύλακα συνείδησης. Εκεί μας φτάσανε, όχι μόνο τώρα με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά  πάντα, όποτε έπρεπε να διαχειριστούν και να πλασάρουν όπως θέλουν στον κόσμο μια κρίση.

Δε φτάνει ο υποχρεωτικός εγκλεισμός μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη φονική πανδημία και  ό,τι σημαίνει αυτό για τη ζωή μας, αφού η εξουσία βρήκε την ευκαιρία να δρομολογήσει μόνιμες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, δε φτάνουν οι απολύσεις εργαζομένων που υπερβαίνουν τις 100.000, δε φτάνουν τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των ανέργων, δε φτάνει η ανυπαρξία μέτρων προφύλαξης των «τυχερών(;;)» ακόμη εργαζομένων, δε φτάνει η κερδοσκοπία και η ασυδοσία σε φάρμακα, φαρμακευτικά υλικά, είδη πρώτης ανάγκης, δε φτάνει που το «μάρμαρο» θα το πληρώσουμε πάλι εμείς, αλλά όλα αυτά έρχεται να τα επιτείνει και η ενοχή του δήθεν «ανυπάκουου Έλληνα», που δεν εμπιστεύεται τα  όσα η μαμά εξουσία του επιτάσσει «για το καλό του».

Στη μαμά εξουσία έρχονται να σταθούν «αλληλέγγυα» τα συστημικά τηλεοπτικά κανάλια με τους εργαζόμενους σ’ αυτά χωροφύλακες της λαϊκής συνείδησης. Κι εδώ πρέπει, πριν συνεχίσουμε, να  κάνουμε έναν απαραίτητο διαχωρισμό μεταξύ καναλιών και καναλιών, καθώς και των συνανθρώπων μας που δουλεύουν σ’ αυτά  και αποτελούν την αποκαλούμενη «τέταρτη εξουσία». Δεν είναι όλα (τα κανάλια) και όλοι (οι λειτουργοί της «τέταρτης εξουσίας») ίδιοι. Υπάρχουν αναμεταξύ τους και διαμάντια που όμως δε φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Οι «αλληλέγγυες» στην εξουσία τηλεοπτικές επιχειρήσεις με τους παρατρεχάμενούς τους, θεώρησαν «πρέπον» τούτες τις μαύρες ώρες να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους: Να μετατρέψουν την υποχρέωσή τους για ενημέρωση σε κυβερνητική επικοινωνιακή επιχείρηση, καταδίνοντας τους πολίτες που «δεν συμμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις», σύμφωνα  πάντα με δικά τους κριτήρια. Διαβάστε μερικά από αυτά, που έκαναν εντύπωση:

  • Ηλικιωμένος πολίτης, μετά από σωματική άσκηση, σταματά ιδρωμένος και κουρασμένος. Κάθεται στο κράσπεδο παρακείμενου πεζοδρομίου, για να μην καταρρεύσει. Τον πλησιάζει το τηλεοπτικό τσιράκι και αρχίζει η ανάκριση για τους  λόγους που έκατσε στο κράσπεδο κ.λπ. κ.λπ. Και άντε τώρα να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.
  • Πολίτης ψάχνει προϊόν που δεν το βρίσκει στο πλησιέστερο supermarket. Ενοχοποιείται, γιατί πήγε σε supermarket που δεν ήταν στην περιοχή του για να το βρει και γιατί κατά την άποψη του τηλεοπτικού «ανακριτικού» στελέχους ήταν… κοπανιστή.
  • Πολίτης ξεμπροστιάζεται, γιατί δηλώνει ότι πηγαίνει σε κατάστημα τροφίμων και «ανακαλύπτεται σε τρυφερό tet a tet με πρόσωπο μέσα στο αυτοκίνητό του»…
  • Πολίτης δηλώνει ότι μετακινείται για άθληση και βρίσκεται με λίγα ψαράκια που έπιασε με το καλάμι του από τη θάλασσα. Δεν τον ρώτησε ο «ανακριτής-διαπομπευτής» του αν είχε κάτι άλλο να φάει εκτός από τα ψαράκια που έβγαλε.
  • «Χάλι» αποκαλείται και η μετακίνηση πολιτών στην παραλία, που όμως ο αριθμός τους αυξάνεται και πληθύνεται ανάλογα με τη γωνία και τη χρονική στιγμή λήψης των πλάνων, σύμφωνα με τις ανάγκες του τηλεοπτικού ρεπορτάζ.
  • Γίνεται ολόκληρος ντόρος στη Θεσσαλονίκη με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό της παραλιακής, την «έκρηξη» του δημάρχου της για τους «απείθαρχους» και «ανεύθυνους» που «συνωστίζονται» και κάνουν βόλτα. Τα βίντεο παίρνουν και δίνουν στα κανάλια με το «χάλι» που επικρατούσε, δήθεν. Κι όμως καταγγελίες αναφέρουν πως τα πλάνα που μεταδόθηκαν και έδειχναν συνωστισμό ήταν απλώς παραποιημένα ή απλώς ήταν ένα… «οπτικό παράδοξο…».   (Δείτε εδώ2 , εδώ3 κι εδώ4 πώς αποδεικνύεται η παραποίηση και που δικαιολογείται ως «οπτικό παράδοξο…»).

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: Θυμηθείτε στον πόλεμο του Κόλπου τον λουσμένο στο πετρέλαιο κορμοράνο, που παρουσίασαν τα παγκοσμίου εμβέλειας τηλεκάναλα και που δεν είχε καμιά σχέση με την περιοχή του Κόλπου, αφού τα  πλάνα ήταν γυρισμένα –κατά παραδοχή  πάλι των ΜΜΕ- σε ακτή της Γαλλίας…

Μέσα απ’ αυτές τις περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρβασης καθήκοντος, παράλογης και παράτυπης συμπεριφοράς, κατάχρησης εξουσίας, υπερβολής, διαστρέβλωσης της αλήθειας, ιδιαίτερα σε μια κρίση όπου η ανθρώπινη ζωή μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, καλό θα ήταν οι  τηλεπερσόνες, όποια συμφέροντα κι αν  εξυπηρετούν, να καταλάβουν πως «είναι αδύνατο να θεμελιώσεις έναν πολιτισμό πάνω στο φόβο, το μίσος και τη σκληρότητα. Δε θα μπορέσει να διαρκέσει για πολύ….. Δε θα έχει καμιά ζωτικότητα. Θα αποσυντεθεί. Θα αυτοκτονήσει».

Αυτό ας το καταλάβουν καλά και οι πολιτικοί άρχοντες που ξαφνικά κατακλύσθηκαν από ανθρωπιστικά αισθήματα και συμβουλεύουν περιφερόμενοι στα τηλεπαράθυρα «για το καλό μας», βάζοντας όμως στον ήχο πλάγιο του ψαλμού τους μπόλικη δόση φόβου, ενοχής, υποταγής και συνειδησιακής άλωσης. Όχι, δε θα φαγωθούμε μεταξύ μας για να πετύχει η καταστολή τους! Μένουμε σπίτι, αλλά μένουμε δυνατοί και σε εγρήγορση. Σκεφτόμαστε, αμφισβητούμε, αποφασίζουμε για καθετί που μας πλασάρουν σαν αληθινό, αλλά δεν είναι.  Δεν τους αφήνουμε να εκμηδενίσουν τη δύναμή μας να αντιστεκόμαστε· αλλιώς ή θα τρελαθούμε ή θα πεθάνουμε πριν μας πεθάνει ο κορονοϊός τους.

Γι’ αυτό «…Μὴν ἀμελήσετε./Πάρτε μαζί σας νερό./Τὸ μέλλον μας θὰ ἔχει πολὺ ξηρασία.»

Φραγκούλης Π. Κυλαδίτης

  Παραπομπές σε υπερσυνδέσμους που αναφέρονται στο άρθρο:

  1. https://www.protothema.gr/politics/article/990602/hrusohoidis-sto-thema-na-xanaftiaxoume-tin-ellada-apo-tin-arhi-meta-tin-pandimia-tou-koronoiou/
  2. https://tvxs.gr/news/ellada/kataggelies-politon-edeiksan-palia-plana-apo-tin-paralia-tis-thessalonikis
  3. http://www.topontiki.gr/article/376698/koronoios-ti-symvainei-sti-thessaloniki-kataggelies-gia-parapoiisi-eikonas-apo-tin
  4. http://www.topontiki.gr/article/376780/ti-pragmatika-synevi-me-ta-plana-toy-open-apo-ti-thessaloniki-videophotos

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.