Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής και μετά από εισήγηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2018, ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και της επαναφοράς τους στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν. Επίσης, πρότεινε στην κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.

Ακολουθεί το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά βασική προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας προσδιορίζει ανάλογα με τα ποσοστά στα οποία κυμαίνεται το κόστος από τις πιο μικρές αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, μέχρι και την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η όποια αύξηση του δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με κανένα  μέτρο ή παροχή.

Έχει καταστεί σαφές από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στο σύνολο τους ότι η άσκηση φορολογικής πολιτικής, μέρος της οποίας είναι ο καθορισμός των ποσοστών των συντελεστών ΦΠΑ, είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών.

Δεν μπορεί κανείς και δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα που αποτυπώνεται τόσο στην καθημερινότητα και στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών, όσο και στο γενικότερο οικονομικό γίγνεσθαι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις συνθήκες που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει.

Υπό αυτά τα δεδομένα αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Πολιτείας προς τους νησιώτες η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπου υπάρχει, καθώς και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Ευρωπαϊκά δεδομένα επιτρέπουν την θέσπιση και ειδικών φορολογικών καθεστώτων ακόμη και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, θέτουμε και πάλι την πρόταση και ζητάμε από την κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.