Ψήφισμα για το θάνατο του Ξένου Αύγουστου Πιπίδη

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη Χίο, σήμερα 26 Οκτωβρίου  2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00μ.μ. συνήλθαν εκτάκτως τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, στα γραφεία του Συλλόγου επί τω αγγέλματι του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του  αξιότιμου συναδέλφου μας Ξένου Αύγουστου Πιπίδη του Ιωάννη και της Ειρήνης και το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει:

1.Να παρακολουθήσει σύσσωμο την επικήδεια εκφορά του.

2.Να διατεθεί  αντί στεφάνου στη μνήμη του, το ποσό των 250,00 ευρώ υπέρ της Κιβωτού του Κόσμου Παράρτημα Χίου και ποσό 250,00 ευρώ επίσης, για το Γηροκομείο Χίου.

3.Τη σύνταξη του παρόντος ψηφίσματος , την εκφώνησή του εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στην τελετή της κηδείας του, τη δημοσίευση αυτού στον τοπικό τύπο και την επίδοσή του στην οικογένειά του.

« Ο εκλιπών  ήταν υιός του δικηγόρου Ιωάννη Πιπίδη και της Ειρήνης ,το γένος Αθηναίου με καταγωγή από τα Μεστά και το Βροντάδο της Χίου.

Διορίσθηκε Δικηγόρος  στο Πρωτοδικείο Χίου στις  28/7/1987 και προάχθηκε ως παρ Εφεταις δικηγόρος στο Εφετείο Αιγαίου το έτος 1991.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Συμβουλίου του Συλλόγου μας  από του 2005 έως στις 17.9.2018 που υπέβαλλε λόγω της υγείας του, την παραίτησή του.

Ήταν παντρεμένος από τα νεανικά του χρόνια με την φιλόλογο Σοφία Καλογήρου και ευτύχησε να αποκτήσει μια όμορφη οικογένεια που στήριξαν από κοινού με αγάπη και φροντίδα.

Ο Αύγουστος Ξένος Πιπίδης , ο δικός μας Ξένος υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος ιδιαίτερα χαρισματικός. Διακρίθηκε ιδιαίτερα ως μαχόμενος δικηγόρος,   και παρά την πολλαπλή πελατεία του παρέμεινε έντιμος και ανθρώπινος χωρίς να ενδώσει στις σειρήνες του εύκολου και ακραίου πλουτισμού. Πολύ αγαπητός στους συναδέλφους, δεν άφησε ποτέ -παρά τη σθεναρή υποστήριξη των υποθέσεών του  και την υπέρμετρη αφοσίωσή του στους εντολείς του- να μπούν τα έδρανα της αντιπαράθεσης πάνω από τις σχέσεις με τους συναδέλφους. Είχε μια μαγευτική ικανότητα στην εξισορρόπηση και των πιο σύνθετων και δύσκολων καταστάσεων, μια επιχειρηματολογία με πειθώ , που την ανεδείκνυε με αξιόπιστους ισχυρισμούς, με σταθερότητα  και χωρίς επάρσεις. Πρόσωπο φωτεινό μ ένα πλατύ παιδικό χαμόγελο και μάτια έξυπνα και ζεστά, ήταν ανοικτός σε όλους μας, πάντοτε έτοιμος να βοηθήσει τους συναδέλφους και περισσότερο ακόμη τους νεώτερους, μόνιμα πρόθυμος να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του γενναιόδωρα σε όλους μας στα δύσκολα νομικά θέματα. Αγαπούσε  τόσο πολύ τη δουλειά του ,τα νομικά που ακόμη και με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του εργαζόταν ατέλειωτες ώρες στο γραφείο του και έδιδε το παρόν στο Δικαστήριο.  Η ακατάβλητη θέληση, η ευγένεια, η υπομονή και επιμονή, η αγωνιστικότητα ήσαν στοιχεία της προσωπικότητας του που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ ούτε και στην πολύμηνη μάχη του με το θάνατο ,που τον πάλεψε  αντρίκια και με τη δίψα του ανθρώπου της ζωής.   Ο  Ξένος  Αύγουστος  Πιπίδης  άφησε ισχυρό το αποτύπωμα του στο νομικοκοινωνικό γίγνεσθαι του νησιού και της κοινωνίας μας,  κάνοντάς μας όλους εμάς τους δικηγόρους και τον Δ.Σ Χίου, υπερήφανους που ανήκε στο κλάδο μας. Στάθηκε αντάξιος των συναδέλφων του που κατ επανάληψη τον εξέλεξαν στα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου μας και πάντα ήταν παρών στα «δύσκολα»  που τυχόν απαιτούσε ένα κείμενο, ένα ψήφισμα, μια απόφαση του  Διοικητικού.

Έντιμος και στις πολιτικές του απόψεις που δεν θέλησε ποτέ να εξαργυρώσει με θέσεις ή αξιώματα αρνούμενος να εγκαταλείψει το μετερίζι της δικηγορίας ,για τις σειρήνες της πολιτικής. Σταθερά προσανατολισμένος σε μια Αριστερά ανοικτών οριζόντων, χωρίς ιδεοληψίες και εμμονές , ανήσυχος πολίτης που παρακολουθούσε τις εξελίξεις και που κάποιοι απολαμβάναμε να συζητάμε μαζί του τα πολιτικά μας πράγματα και ν αναλύουμε τα γεωπολιτικά δρώμενα αν και από άλλες αφετηρίες , όμως μέσα από ένα διάλογο που εμπεριείχε ιστορικά στοιχεία και την δυναμική τους για το παρόν και το μέλλον, αποκομίζοντας σαν συνομιλητής γνώσεις και τεχνικές που ενδεχόμενα αγνοούσες!

Ο Ξένος Αύγουστος Πιπίδης  διακρινόταν επίσης για το χιούμορ του ,τη καλοσύνη του ,τη μεγαθυμία του και το πόσο προσιτός ήταν στο κόσμο. Πέρα από τη δουλειά του αγαπούσε την οικογένειά του και ήταν δικαιολογημένα υπερήφανος για τα παιδιά του τις κόρες του Κορνηλία, Ειρήνη και Ιωάννα που ακολούθησαν σε υψηλό επίπεδο σπουδών στην Ευρώπη, τον δικό του δρόμο στα Νομικά.  Η ζωή του δεν ήταν ένας περίπατος, δοκιμάσθηκε σκληρά μα πάντα και τις πιο δραματικές  στιγμές και δοκιμασίες που τον συνάντησαν στο διάβα της ζωής του, ακόμη και τον πιο μεγάλο πόνο, όλα τα αντιμετώπισε με μια βουβή στωικότητα ,με μια μεγάλη αξιοπρέπεια και πάντα μα πάντα με τη θέληση για ζωή, που τον οδηγούσε στα σωστά μονοπάτια για τη συνέχεια και το μέλλον.

Δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφερθεί  στη σύζυγό του Σοφία που του συμπαραστάθηκε νύκτα και ημέρα στη πολύμηνη νοσηλεία του στη Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χίου, ακούραστα, με ευγένεια  και υπομονή, όπως και στα κορίτσια του που ήλθαν στο πλάι του, στη κάθε κρίσιμη στιγμή της μάχης που έδινε  για τη ζωή του, συντροφεύοντάς τον με την αγάπη τους και τη φροντίδα τους.

Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από την απώλεια του τόσο άξιου και αγαπημένου μας συναδέλφου και είναι βέβαιο πως θα παραμείνει βαθειά χαραγμένος  στη μνήμη μας.

Ο Δ. Σ. Χίου τιμά τον εκλιπόντα και νοιώθει βαθιά ορφανεμένος από την τόσο πρόωρη απώλειά του, γιατί  ο Ξένος Αύγουστος Πιπίδης   ήταν  ο δικός μας Ξένος, ο Ξένος όλων μας! που τόσο αγάπησε και η ίδια η Χιακή κοινωνία, γιατί είναι αλήθεια συνέδραμε πολλούς συμπολίτες μας στο να προστατεύσουν την ελευθερία ,την τιμή και την περιουσία τους, όταν όλα αυτά σκόνταφταν κι έρχονταν  με την υποστήριξή του , στο κατώφλι της Δικαιοσύνης.

Με όλες τις προσωπικές στιγμές που καθένας μας μοιράσθηκε μαζί σου, πολυαγαπημένε μας συνάδελφε και φίλε, αγαπημένε, όλοι μαζί ο Δ.Σ.Χίου, εμείς οι φίλοι και συνάδελφοι  σου ευχόμαστε καλό ταξίδι στη γειτονιά  των αγγέλων και πάντα θα κρατάμε τη γνώση, την ανοικτωσύνη και το χαμόγελο που μας χάρισες!

Ένα αστραφτερό μυαλό έσβησε ,ένας ωραίος άνθρωπος,

ο Ξένος Αύγουστος Πιπίδης έφυγε μακριά μας.

Ένα πεφταστέρι  έσμιξε τη λάμψη του

ανάμεσα στο στερέωμα και τη γή, έτσι

όπως η μοίρα του ανθρώπου ορίζει…….

Καλό σου ταξίδι από όλους μας, καλέ μας Αύγουστε

Ας είναι αιωνία η μνήμη Σου.

 

                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Η   ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ανθίππη Μιλ. Ζαννάρα                                                                                         Κάτια Χούλη

                                      ΤΑ  ΜΕΛΗ

                                    Χριστίνα Γαλάτουλα  Αντιπρόεδρος

                                            Γεώργιος Ράγκος    Ταμίας

Γραμμ. Αλοιμόνου, Μαρία Σκαμάλου, Νικ. Παπαχατζίδης, Κων/νος Μισόβουλος και  Χρήστος Σπηλιόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.