Χρυσοχοΐδης: Η Μόρια μας στοιχειώνει – Δεν μας ταιριάζει – Ακούμε έντονα τη φωνή των νησιών μας

Δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την παράδοση – παραλαβή του πρώην Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης παραλαβής του πρώην Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Οι μεταναστευτικές ροές είναι σύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα. Δεν σταματάνε, δεν καταργούνται με διάταγμα. Η Ελλάδα είναι χώρα σε σταυροδρόμι, η γεωπολιτική συντάσσει το παρόν και το μέλλον της. Οι ροές δεν είναι μόνο κίνδυνος ή απειλή. Είναι και ευκαιρίες. Έτσι είναι πάντα η γεωπολιτική. Γι’ αυτό η μεταναστευτική πολιτική είναι εθνική πολιτική, υπεράνω κομματικών ανταγωνισμών. Είναι θέμα ασφάλειας συνόρων, υποδοχής, περίθαλψης και πολιτικών διαχείρισης άμοιρων ανθρώπων που τους  ξεσπιτώνει ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή. Αναρωτιούνται πολλοί γιατί η μεταναστευτική πολιτική εντάσσεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σας το ξεκαθαρίζω. Είναι απλό. Αυτό το Υπουργείο θα γίνει Υπουργείο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Πολίτη. Όλων των δικαιωμάτων. Και η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για να υπάρχουν δικαιώματα.

Η Μόρια μας στοιχειώνει. Δεν μας ταιριάζει. Σε κανέναν μας. Ακούμε έντονα τη φωνή των νησιών μας, που είναι πύλες εισόδου.

Θα συνεργαστούμε για πολιτικές αποτελεσματικές. Στην πρώτη υποδοχή, στις διαδικασίες ασύλου, στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. Θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας ό,τι χρειαζόμαστε σε τεχνογνωσία, πόρους και συνεργασία. Γρήγορα, αποφασιστικά, δημοκρατικά, ανθρώπινα. Θέλει πολλή δουλειά, τόλμη και φαντασία. Όσοι δουλεύουν εδώ εκτελούν αποστολή, εθνική και ανθρωπιστική. Δεν σηκώνει ολιγωρίες, σκοπιμότητες, ούτε γραφειοκρατίες. Γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και καινούργια.

Το ξαναλέω όμως. Οι πολιτικές μετανάστευσης μπορούν να δώσουν στην Ελλάδα αίγλη, διεθνές κύρος, σημασία στους διακρατικούς συσχετισμούς και καλύτερη ασφάλεια στα σύνορα.

Και πρώτα απ’ όλα, να μας φέρουν ευγνωμοσύνη και αναγνώριση από τους ανθρώπους, τους συγκατοίκους μας αυτού του πλανήτη που ζουν τον εφιάλτη του ξεριζώματος.

Η δουλειά αρχίζει από τώρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.