Χιροσίμα 6 Αυγούστου 1945 – Ρίψη Πυρηνικής βόμβας & Όταν περνούν οι Γερανοί

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

6 Αυγούστου 1945. Η ημέρα του χαρακτηρισθέντος ως έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, η ημέρα της ρίψης της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα που ‘σφράγισε’ μαζί με την ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι στις 9 του μήνα- την νίκη των συμμάχων κατά του Άξονα. Η χρήση αυτού του όπλου θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς καθώς και ο μόνος ικανός δρόμος να πεισθεί ο αντίπαλος σε άνευ όρων παράδοση. Οδήγησε  δε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 ψυχές, στην πλειοψηφία τους, άμαχοι. Ενώ  πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους εξ αιτίας της ραδιενέργειας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο Ναγκασάκι….

Η λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η αρχή του Ψυχρού Πολέμου….

Γερανός: Το πανέμορφο πουλί που για τους Ιάπωνες λειτουργεί ως σύμβολο ταυτόχρονα φυγής, αναμονής, προσδοκίας και έλευσης….

Η Σαντάκο Σασάκι (ιαπωνικά: 佐々木禎子‎), 7 Ιανουαρίου 1943 – 25 Οκτωβρίου 1955) , είναι η μικρή Γιαπωνέζα,  σύμβολο των αθώων θυμάτων πολέμου. Η Σαντάκο ήταν δύο ετών όταν οι Η.Π.Α έριξαν την ατομική βόμβα στην Χιροσίμα. Η Σαντάκο και η οικογένειά της δεν ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν εκείνη την στιγμή. Τον Ιανουάριο του 1955, η Σαντάκο διαγνώστηκε με λευχαιμία και μπήκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με έναν ιαπωνικό μύθο, όποιος διπλώσει 1000 γερανούς ‘οριγκάμι’, θα του πραγματοποιηθεί μια ευχή. Η Σαντάκο άρχισε να φτιάχνει γερανούς ‘οριγκάμι’, ( η τέχνη κατασκευής αντικειμένων μα χαρτί), ενώ παράλληλα αλληλογραφούσε με τους φίλους της. Κατάφερε να φτιάξει 644 γερανούς πριν αποδυναμωθεί εξαιτίας του καρκίνου. Οι φίλοι της έφτιαξαν τους υπόλοιπους γερανούς. Έγραψαν επίσης τα γράμματα της Σαντάκο σε βιβλίο, για να μάθει όλος ο κόσμος την ευχή της για παγκόσμια ειρήνη.

Το άγαλμα της μικρής Σαντάκο με έναν χρυσό γερανό στο χέρι, βρίσκετε στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα και εκατοντάδες μικρά παιδιά κάθε χρόνο καταθέτουν σε αυτό γερανούς οριγκάμι σε ανάμνηση του μηνύματος της Σαντάκο για Παγκόσμια Ειρήνη.

Στο video και σε ερμηνεία Άλκηστης Πρωτοψάλτη ακούγεται το τραγούδι Γερανοί που είναι ρώσικο παραδοσιακό και μετέφρασε στα Ελληνικά ο Γιάννης Ρίτσος.

Ποίημα : Όταν περνούν οι Γερανοί.

Όταν περνούν οι γερανοί.

στιγμές στιγμές θαρρώ πως οι στρατιώτες

που πέσανε στη ματωμένη γή

δεν κείτονται θαρρώ κάτω από το χώμα

αλλά έχουν γίνει άσπροι γερανοί.

……….

Πετούν και μας καλούν με τις κραυγές τους

απ’ τους καιρούς αυτούς τους μακρινούς

κι’ ίσως μ’ αυτό πολλές φορές σιωπώντας

κοιτάμε τους θλιμμένους ουρανούς.

………….

Πετάει ψηλά το κουρασμένο σμάρι

στης δύσης τη θαμπή φεγγοβολή

και βλέπω ένα κενό στη φάλαγγα του

κι είναι ίσως δική μου η θέση αυτή.

……………….

Θα’ ρθει μια μέρα που μ’ αυτό το σμάρι

στο μέγα θάμπος θα πετώ κι ‘ εγώ

σαν γερανός καλώντας απ’ τα ουράνια

όλους εσάς που έχω αφήσει εδώ.

Μετάφραση του ποιήματος Ζουράβλι (Γερανοί) από την Ρωσική γλώσσα : Γιάννης Ρίτσος.

Φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό από το διαδίκτυο.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.