Υπατία: Νέο κύμα κακοκαιρίας με θυελλώδεις νοτιάδες και ισχυρές βροχές

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», επηρεάζει την Ελλάδα από σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα και τους θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Αναλυτικά, σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Παράλληλα βροχές θα πέσουν στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο Ιόνιο και από το απόγευμα στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές.

Τα φαινόμενα ξεκίνησαν ήδη από τα βορειοδυτικά και έως το απόγευμα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Από το μεσημέρι στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Παγετός θα σημειωθεί έως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα πελάγη θα φτάσουν από το μεσημέρι τα 8 έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές από το μεσημέρι και χιόνια στην Πάρνηθα και τον Κιθαιρώνα, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων από το απόγευμα.
Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες.

Στη Χίο και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου προβλέπεται βροχερός καιρός σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 11 έως 12 βαθμούς Κελσίου και νότιους ανέμους με ένταση που θα φτάσει τα 4 μποφόρ.

Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προβλέπονται οι ίδιες συνθήκες με θερμοκρασία να φτάνει τους 10 βαθμούς Κελσίου και ενίσχυση των ανέμων από νότια διεύθυνση και ένταση μέχρι 6 μποφόρ.

 

Αύριο Πέμπτη αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.