Τρίζουν τα δόντια των Τούρκων: F-35 και στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

«Σήμερα περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό το μήνυμα περνάμε όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, από την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας όπου πραγματοποιείται η τελική φάση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», με τη συμμετοχή αεροσκαφών των ΗΠΑ, της Ιταλίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο ΥΠΕΘΑ χαρακτήρισε την άσκηση άκρως επιτυχημένη αναφέροντας ότι «η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη με αρκετά δύσκολα σενάρια και εξελίσσεται σε όλο το FIR της Ελλάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτή. Με αυτή την άσκηση προχωράει ακόμα ένα βήμα σε καλύτερο επίπεδο η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των Νατοϊκών κρατών». Με την άσκηση αυτή η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι «επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας. Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα αεροσκάφη F-35 σε νέες πέντε χώρες:

Σχολιάζοντας την είδηση πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα αεροσκάφη σε νέες πέντε χώρες μεταξύ αυτών, και η Ελλάδα, ο κ. Αποστολάκης είπε: «Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στην Ανδραβίδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την παρακολούθηση της άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ”. Θέλω να συγχαρώ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εντυπωσιακή εξέλιξη του “ΗΝΙΟΧΟΥ” αυτά τα χρόνια».
Αναφερόμενος στην προοπτική αγοράς από την Ελλάδα των F-35, σημείωσε πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο, προσθέτοντας πως η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.