Τρέχουν να προλάβουν την ένταξη τους στο νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες

Συμφόρηση έχει προκληθεί από τους δανειολήπτες στα ειρηνοδικεία καθώς σπεύδουν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, όσο είναι ακόμα σε ισχύ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ στο τρίτο τρίμηνο του 2018 οι νέες αιτήσεις ήταν 5.340 στο τέταρτο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 αιτήσεις έγιναν μόνο το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Οι υπερήμεροι δανειολήπτες θέλουν να προλάβουν τα υψηλά όρια προστασίας, που ισχύουν σήμερα και που ξεκινούν από τις 120.000 ευρώ έως και τις 280.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη, τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι με το νέο σύστημα θα μειωθούν.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν υπάρχει συζήτηση για όριο αξίας της πρώτης κατοικίας», δηλαδή αν θα φτάνει τα 100.000 ευρώ, όπως επιμένουν οι τράπεζες.

Ωστόσο το όριο προστασίας, δηλαδή η αξία της πρώτης κατοικίας, αποτελεί στοιχείο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, ενώ θα συζητηθεί και με τους θεσμούς που έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Από το newsroom του economico.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.