Το δίκιο του κ. Μουτζούρη, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

«Καμιά σκοπιμότητα δεν είναι ιερότερη από το δικαίωμα του πολίτη να αποφασίζει ο ίδιος για τη μοίρα του»

Κωνσταντίνος Καραμανλής

 Τις τελευταίες μέρες ζούμε από ορισμένα διατεταγμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε), μια ακραία επίθεση κατά του προσώπου του κ. Μουτζούρη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, μια δολοφονία χαρακτήρα για ένα κύριο λόγο ότι δεν συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις της Κυβέρνησης.

Και η αφορμή, σε μια ιδιωτική συνομιλία με Υπουργό έγινε μία «μη κόσμια» χειρονομία, η οποία εξόργισε τους κόσμιους της Κυβέρνησης (!!!) τους εν Αθήναις υπερασπιστές των συνόρων (!!!) και την αυλή του κ. Πρωθυπουργού (!!!).

Και μερικά από τα Μ.Μ.Ε. σε ρόλο κατήγορου διευκολύνουν την Κυβέρνηση να βρει «αποδιοπομπαίο τράγο» και να φορτώσει την αποτυχία της σε αυτόν και όχι στις πολιτικές που εφαρμόζει.

Και ο στόχος γίνεται πιο γενικός, να εδραιωθεί η πολιτική της «Μητσοτακικής» Δεξιάς.

Επιβάλλεται όμως να γνωρίσουμε ποιος είναι ο κ. Μουτζούρης, αναφέροντας μερικά από το πλούσιο βιογραφικό του.

  • Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.)
  • Καθηγητής Λιμενικών Έργων Ε.Μ.Π.
  • Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πανεπιστημίου Δ. Αττικής
  • Διευθυντής Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων
  • Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων
  • Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής
  • Σπουδές στην Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία
  • Ερευνητής και Μελετητής προβλημάτων στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο που προκαλούνται από την ύπαρξη Λιμένων, από τη διάβρωση των ακτών, από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και των συνοδών φαινομένων.
  • Έχει τιμηθεί από το Γαλλικό κράτος με το παράσημο του «Ιππότη της τάξεως των Γραμμάτων», για την προσφορά του στην Παιδεία και την Έρευνα.

Είναι μια ισχυρή και πνευματική προσωπικότητα η οποία κατέκτησε όλα τα ανωτέρω με τις ικανότητες του χωρίς να είναι φορέας ονόματος, ούτε προωθούμενος κομματικά.

Και ο ίδιος στράφηκε από χρέος προς την Αυτοδιοίκηση για να υπηρετήσει τους πολίτες με το καλύτερο τρόπο δίνοντας ψυχή, χρόνο, εμπειρίες, γνώση, επιστήμη.

Και είναι τυχερή η Αυτοδιοίκηση που ο κ. Καθηγητής εκλέχτηκε χωρίς κομματική υποστήριξη Περιφερειάρχης, με την ψήφο των νησιωτών που τον τίμησαν για την προσφορά του, όλα τα χρόνια στα Νησιά, δίπλα τους.

Ο κ. Μουτζούρης σε μια ιδιωτική συνομιλία έκανε μια απρεπή κίνηση, σε καθεστώς τρομερής πίεσης, ακραίας και συνεχούς έντασης και φόβου για απώλειες ανθρώπων. Και αυτόματα -για μερικούς- αυτό έγινε εθνικό θέμα, το μείζον θέμα της Χώρας, όπου έπαιζε σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό μετά πλήρους φαρισαϊσμού και έντονης ηθικολογίας.

Και εδώ βρίσκει εφαρμογή αυτό όπου ο αείμνηστος Ποιητής Γεώργιος Σεφέρης έξυπνα και αληθινά διατύπωσε « Σ’ αυτό βασίζεται η τέχνη της προπαγάνδας στην επιδέξια χρησιμοποίηση της λεπτομέρειας, στον τεμαχισμό της Αλήθειας».

Οφείλουμε να παρακάμψουμε την χειρονομία, καθόσον ήταν ιδιωτική και δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί.

Ακόμα η ίδια η χειρονομία ήταν αποτέλεσμα αγωνίας, οργής, θυμού και με όρους ψυχολογίας αποτελεί υπέρβαση του κύρους της εξουσίας μιας ανίκανης Κυβέρνησης και της βλακείας που την συνοδεύει.

Και έχει πολλούς λόγους να είναι θυμωμένος ο κ. Πρωθυπουργός, με τους Υπουργούς του, με την αδυναμία να πράξουν πολιτικά, με την άγνοια των θεμάτων, με την βία των ΜΑΤ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση που αδρανεί και δεν συμμετέχει στη λύση του προβλήματος και με πολλά άλλα και όχι με τον κ. Μουτζούρη και τους κατοίκους των νησιών.

Και αν αυτός είναι μια φορά θυμωμένος, οι κάτοικοι των Νησιών, και όχι μόνο, είναι εξοργισμένοι πολλαπλάσια, καθόσον προεκλογικά τους «παραμύθιαζε» και τους υφάρπαξε την ψήφο τους. Να μην ξεχνά  ότι δεν είναι Ιερό πρόσωπο, ούτε Ηγεμόνας στη Ρωμαϊκή Δεσποτεία, να αποτελεί αναφορά όλων των πολιτών.

Ο κ. Μουτζούρης μπορεί να είναι φίλος της Κυβέρνησης, δεν ελέγχεται όμως από αυτήν ελέγχεται και απολογείται στους πολίτες.

Αυτό είναι και το αληθινό νόημα της Αυτοδιοίκησης, αυτό που τρέμει η Κυβέρνηση και θέλει να την ελέγχει και να αποτελεί το μακρύ βραχίονα της Κυβέρνησης.

Και εξηγείται η στάση του κ. Μητσοτάκη, για μια φορά ακόμα, με τρόπο μη Δημοκρατικό και με λυσσαλέα επιμονή να επιβάλλει στην Αυτοδιοίκηση τους «Άριστους και αρεστούς», κομματικά φερέφωνα χωρίς αντιστάσεις, για να χρεώνει σ’ αυτούς τις αποτυχίες του και όχι στις πολιτικές που εφαρμόζει.

Και αυτή η πολιτική του πρέπει να είναι απαιτητική και επιθετική στους Ευρωπαίους Ηγέτες και στην Ευρώπη, καθόσον ένα θέμα της Ευρώπης και Τουρκίας το μετατρέπουμε σε πρόβλημα Ελλάδας και Τουρκίας, ως αποτέλεσμα μιας φοβισμένης και δεδομένης αντίληψης που τελικά το μετατρέπει σε Εθνική κρίση.

Το μήνυμα που στέλνουν οι ηρωικοί Νησιώτες μαζί με τον Περιφερειάρχη τους, είναι μήνυμα αγώνα που απευθύνεται σε κάθε επιβουλέα εσωτερικό και εξωτερικό. Εσωτερικό διότι η νυχτερινή απόβαση, η εισβολή, η τυφλή βία και οι καταστροφές των ΜΑΤ στη Μυτιλήνη δεν διέφερε σε τίποτε από εισβολή εξωτερικών επιβουλέων.

Απαιτείται για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Εθνική Στρατηγική λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις μελλοντικές παραμέτρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των μεταναστεύσεων και η Ελλάδα είναι πέρασμα. Ως εκ τούτου η πίεση των μεταναστών – προσφύγων θα είναι έντονη και συνεχής. Απαιτεί ενιαία, κοινή και σε βάθος πολιτική με τη συμμετοχή όλων, για να περιοριστούν οι πολλαπλές και μεγάλες συνέπειες του.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.