Σχολιάζοντας την πολιτική – περιοδική – επικαιρότητα

 

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*Περατώθηκαν και οι εθνικές εκλογές, μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές.

Για τη Χίο, ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί πολιτικά και ιδεολογικά με πρόσωπα και παρατάξεις, θεωρώ πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το νησί μας, το γεγονός ότι, στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν δυο Χιώτες (Νότης Μηταράκης ως Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Λίνα Μενδώνη ως Υπουργός Πολιτισμού). Οφείλουμε να τους συγχαρούμε, αλλά και να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα τους καθήκοντα, επ΄ωφελεία του λαού και της πατρίδας μας και μόνον. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι, υπάρχει “χημεία” μεταξύ κυβερνητικών και νεοεκλεγμένων αυτοδιοικητικών στελεχών, σε τοπικό επίπεδο. Γι΄ αυτό και οι απαιτήσεις του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ας το θυμούνται αυτό καλά όσοι αναλάβουν από 01/09 ε.ε. διότι, όσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό εκλογής κάποιου, τόσο πιο αυξημένες είναι οι απαιτήσεις του κόσμου, αλλά και το πολιτικό του “κατρακύλισμα” κατόπιν, εάν απογοητεύσει τον κόσμο που τον στήριξε και εξέλεξε…

Έτσι, ο κόσμος αναμένει μέσα στα επόμενα δυο-τρία χρόνια να ολοκληρωθεί και λειτουργήσει οπωσδήποτε το φράγμα Κόρης Γεφύρι, να βελτιωθεί ή/και επεκταθεί ο υφιστάμενος λιμένας της πόλεως και να υλοποιηθεί η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών στον αερολιμένα. Μετά τα 2-3 χρόνια αυτά  οι “σφαλιάρες” θα έλθουν σύννεφο και καμία δικαιολογία (γραφειοκρατικές διαδικασίες, κλπ) δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στη λαϊκή κρίση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι, αρκετοί -από όσους θα διοικούν- διοικούσαν σε τοπικό επίπεδο και τα προηγούμενα 5 χρόνια, δίχως μέχρι σήμερα να έχουν και πάρα πολλά να επιδείξουν στα εν λόγω θέματα.

Πάντως, σαν πρώτο δείγμα αλλαγής στην αντίληψη των δημοσίων πραγμάτων, θα προέτρεπα τον κυβερνητικό βουλευτή και Υφυπουργό να προχωρήσει με το Υπουργείο Υγείας σε μια διαδικασία express για την εξασφάλιση δεύτερης βάρδιας οδηγών και πληρώματος ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Χίου (επί 24ωρου βάσεως), αλλά και στο Κέντρο Υγείας Πυργίου. Και στις δυο αυτές υγειονομικές μονάδες δεν υπάρχει δεύτερη βάρδια ασθενοφόρου να καλύψει ταυτόχρονα οποιοδήποτε περιστατικό τυχόν συμπέσει με άλλο, στη γεωγραφική ζώνη ευθύνης τους. Ας ξεκινήσει από εκεί η νέα κυβέρνηση, κάνοντας τη διαφορά !

*Τις τελευταίες ημέρες πολλά ονόματα “δίνουν και παίρνουν” στις συζητήσεις της «μικρής βουλής» της Χίου, κάτω από τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας Νικ. Πλαστήρα, για τις αυτοδιοικητικές θέσεις Α΄και Β΄βαθμού στον τόπο. Αδέλφια, δεν χρειάζεται τόση σπουδή… Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος….! Ούτε από τους εκλεγμένους ούτε από τους μη εκλεγμένους. Ασφαλώς, δεν θα σχολιάσω τη “γκάφα” να προαναγγέλλεται η τοποθέτηση ατόμου σε συγκεκριμένη θέση πριν καν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κι ενώ απαιτείται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν είτε άγνοια διαδικασιών είτε υπέρμετρο πολιτικό εγωισμό !

*Για σήμερα, θα κλείσω με κάτι, που από πριν τις εκλογές ήθελα να επισημάνω αλλά δεν το έπραττα για να μην θεωρηθεί ότι προβοκάρω κάποιους.

Στην προεκλογική περίοδο, τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των εθνικών εκλογών, διαπιστώσαμε μια νέα “μόδα”: Τη φωτογράφιση υποψηφίων με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Διαπιστώσαμε ότι, υποψήφιοι, δημοσίευσαν τις φωτογραφίες αυτές ακόμη και στα προεκλογικά τους φυλλάδια, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να προσεταιριστούν ανθρώπους που θρησκεύονται ή ευλαβούνται την Εκκλησία μας. Αυτό, ασφαλώς, είναι δικό τους πρόβλημα. Εκείνο, όμως, που μου έκανε αλγεινή εντύπωση είναι ότι, όλες αυτές τις επισκέψεις-φωτογραφίσεις προέβαλλε η ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως, μάλιστα ως είδηση…. Προσπάθησα να καταλάβω τη λογική του όλου εγχειρήματος… Εάν δεχθώ ότι, όλοι αυτοί ζητούν την ευχή του Επισκόπου, καλώς τον επισκέφθηκαν. Αν και για να πιστεύεις κάτι τέτοιο πρέπει να έχεις πνευματική ζωή, έντονες αναζητήσεις και να διακατέχεσαι από Ορθόδοξο φρόνημα.  Αλλά, οι κάμερες και οι φωτογράφοι πώς βρέθηκαν εκεί; Τυχαίο; Η Εκκλησία οφείλει να διαφυλάξει το κύρος και την αμεροληψία της έναντι πολιτικών σχηματισμών και προσώπων. Επιπλέον, όχι μόνο να μην προβάλλει η ίδια τέτοιες ενέργειες, αλλά και να μην επιτρέπει να “χρησιμοποιείται” ως άλλο “εργαλείο” , υπό τον κίνδυνο να υποκαταστήσει προεκλογικά τη λαϊκή “αγορά” ως ιδανικό πρότυπο… ! Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούν κάποιοι -και μεταξύ αυτών και άνθρωποι της Εκκλησίας- ότι, οι περισσότεροι εκ των φωτογραφουμένων μετά του Επισκόπου ανήκουν σε σχηματισμούς που -διαχρονικά- ψήφισαν πλήθος αντιεκκλησιαστικών Νόμων, τις εκτρώσεις, τους γάμους ομοφυλοφίλων, τα σύμφωνα συμβίωσης, το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, την αποποινικοποίηση της βλασφημίας και πορνείας, την απομάκρυνση των Ι. Εικόνων και την κατάργηση της προσευχής από δημόσιους χώρους, σχολεία, ιδρύματα, κλπ. Συνεπώς, θα έπρεπε να είναι προσεκτικότεροι στις δημόσιες-κοινές εμφανίσεις τους διότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται» ! –

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.