ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ|| Τα Σουτζουκάκια της Πλουμίτσας.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Συνταγή της κ. Ploumitsa Zimni (Πλουμίτσα Ζύμνη από Άγιο Γεώργιο Συκούση), ομογενόυς μας στις ΗΠΑ.

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με σάλτσα

Υλικά

Για τα Σουτζουκάκια

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες σε φετούλες 2 αυγά 1 κουταλιά σούπας κύμινο 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά Χιώτικη εφταζυμη του «Αργυράκη» 3 κουταλιές σούπας κόκκινο κρασί 2 κουταλιές σούπας λάδι 1 κουταλιά μηλόξυδο αλάτι πιπέρι

Για την Σάλτσα.

1 κουτί πολτό από ντομάτες (400 γμ) 2 κουταλιές σουπας πελτέ ντομάτας 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού κύμινο 1 σφηνάκι κρασί κόκκινο αλάτι πιπέρι 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο) 3 κουταλιές λάδι για να τσιγαρίσουμε το σκόρδο.

Εκτέλεση.

Βάζω την φρυγανιά μέσα στο κρασί σε ένα μπολ να μουσκέψει. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο. Εντομεταξι αρχίζουμε την σάλτσα.

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο, ρίχνουμε τον πελτέ και το παίρνουμε δύο βόλτες για να πάρει μυρωδιά. Ρίχνουμε τον πολτό της ντομάτας, την ζάχαρη, και το κρασί μαζί με το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Την αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψήνετε.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε αυγοειδές σχήμα. Βάζουμε το κρασί σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τα βουτάμε τα σουτζουκάκια ενα ένα στο κρασί και τα ρίχνουμε στο τηγάνι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Δεν πρέπει να τηγανιστούν πολύ. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε χαρτί μέχρι να φύγει το λάδι.

Έχουμε την σάλτσα μισό έτοιμη και ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια για 20 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να ψηθούν.

Καλή επιτυχία.

………………………………………………..

Ευχαριστώ θερμά την κ. Πλουμίτσα (την συναντάμε στο λογαριασμό της στο facebook: Ploumitsa Zimnis), για την προσφορά της συνταγής της από την διάσημη σελίδα της. You Tube, site mama Ploumitsa   και όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα διαθέτει η κ. Πλουμίτσα για την προβολή της Ελληνικής κουζίνας και ιδιαίτερα της Χιώτικης κουζίνας-σαν Χιώτισσα που είναι- στις ΗΠΑ όπου είναι πασίγνωστη κυρίως ως mama Ploumitsa κι όπου θριαμβεύει με τις συνταγές της.

Εύχομαι επιτυχίες σε όλες τις δράσεις  της εκλεκτής ομογενούς  συμπατριώτισας μας  στην δεύτερη της πατρίδα, στις ΗΠΑ.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.