Συνεχίζει τα σενάρια περί «διάσωσης» των συντάξεων

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο αναστολής των μειώσεων στις συντάξεις η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία για ακόμη μία φορά επικαλέστηκε τη θετική πορεία των δημοσιονομικών και ασφαλιστικών στοιχείων.

«Αυτό που επισημαίνουμε είναι πως ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά είναι αναγκαίο το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, για όσους συνταξιούχους αυτό αφορά» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «EpsilonTV».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι «έχουμε δύο μήνες μπροστά μας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, να σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2019».

Και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν έχει καταλήξει αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο αφήνει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ακύρωσης του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Άλλωστε, ακόμη και ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, είχε καταστήσει πιθανή την αναβολή της απομείωσης, τονίζοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, όταν και κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τόσο το Eurogroup και η Γερμανία, όσο και το ΔΝΤ επιμένουν στην εφαρμογή του μέτρου, επικαλούμενοι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η κα Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, προαναγγέλλοντας την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, αυτό θα πραγματοποιηθεί κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς.

Όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ξεκαθάρισε ότι «ο ρόλος του κράτους έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, δηλαδή από τη δική μας πλευρά νομοθετήσαμε ότι πλέον ξεπαγώνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

«Είμαστε στην επόμενη μέρα και αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις ήδη υπάρχουσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, προκειμένου να δούμε αν πληρούν τους όρους για να επεκτείνονται και να καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές στους κλάδους. Αυτό θα διευκολύνει το να υπάρξει μία συνολική άνοδος των μισθών σε κλαδικό επίπεδο» συμπλήρωσε.

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι «η επεκτασιμότητα αφορά τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και ορίζει ότι εφόσον σε μία σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οι εργοδότες που την έχουν υπογράψει καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, με απόφαση του υπουργού Εργασίας η συγκεκριμένη σύμβαση καθίσταται γενικώς υποχρεωτική».

πηγή: naftemporiki.gr

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.