Συνάντηση των υποψηφίων της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Β. ΑΙΓΑΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΙΛΑΝΗ με τους κτηνοτρόφους της Χίου

Στη Χίο βρίσκεται ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Γιάννης Σπιλάνης για σειρά συναντήσεων και επαφών με παραγωγικούς φορείς και πολίτες.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους κκ Γ.Γεωργούλη και Δ.Μαθιουδη  μέλη του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χίου, ο κ. Σπιλάνης με την κα Γ. Αργυρούδη και τον κ. Γ. Μισετζή συζήτησαν τα προβλήματα στη τιμή του κατσικίσιου γάλακτος, αλλά και τη γενικότερη δυσκολία διάθεσης του προϊόντος. Μεταξύ άλλων  συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα εξής:

– Ο  πολύ μεγάλος αριθμός ζώων (50-55.000) σε σχέση με την βοσκο-ικανότητα της Χίου. Δυστυχώς παλαιότερη προσπάθεια της τότε αρμόδιας αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κας Ποταμουση για μείωση των κοπαδιών με τη σύμφωνη γνώμη των κτηνοτρόφων, δεν προχώρησε.

–  Η έλλειψη σχεδίων διαχείρισης βοσκοτόπων,  με αποτέλεσμα αλλού να είναι τα κοπάδια και αλλού να δηλώνονται,  με πολλαπλές συνέπειες. Η Περιφέρεια, μετά από πολλές καθυστερήσεις,  ξεκινά μόλις τώρα τη μελέτη που όμως αργεί ακόμα . Εξετάστηκε και το ενδεχόμενο να έρθουν ζωοτροφές από τη Λήμνο που έχει πλεόνασμα το οποίο  δεν μπορεί να το διαθέσει

– Η ανάγκη για συνεργασία με τη Διεύθυνση  Δασών,  για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης,  που να προβλέπει βόσκηση με όρους και στόχο τον καθαρισμό του υποορόφου από τη καύσιμη ύλη και τον περιορισμό του κινδύνου πυρκαγιάς.

– Την γενικότερη στρέβλωση που έχουν προκαλέσει οι επιδοτήσεις,  με αποτέλεσμα αρκετοί κτηνοτρόφοι να μην ενδιαφέρονται για το προϊόν, αλλά για την επιδότηση

– Την έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για την τυποποίηση και την μεταποίηση του γάλακτος μετά την αποτυχία του “Πεληναίου”,  που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα της μη απορρόφησης.

– Την δυσκολία διάθεσης φρέσκου γάλακτος και τυριών,  ακόμη και στην αγορά της Χίου,  λόγω των καταναλωτικών προτύπων που έχουν προκύψει. Αναφέρθηκαν και καλά παραδείγματα επιχειρήσεων, που έβαλαν στα πιάτα τους τοπικά τυριά, «με αμελητέο πρόσθετο κόστος αλλά πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος».

Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση του Γ. Μισετζή,  που με την ιδιότητα του Προέδρου των Ξενοδόχων,  ανέλαβε τη πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους συναδέλφους του και το Επιμελητήριο,  ώστε το ντόπιο γάλα και τυρί να χρησιμοποιηθούν από τα μέλη τους. Παράλληλα θα γίνουν επαφές,  για να ενταχθούν τα τυριά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

«Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων που λύνουν τα προβλήματα, αλλά με ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων ομάδων. Η διασύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό και γενικότερα με τη τοπική αγορά, αλλά και τις αγορές γειτονικών νησιών είναι μονόδρομος, όπως και αυτή της ποιοτικής παραγωγής»  τόνισε συμπερασματικά ο κ . Σπιλάνης στο κλείσιμο της συνάντησης, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη παράταξη είναι η μόνη που διαθέτει και στόχο και πρόγραμμα που μπορεί και έχει τη γνώση να υλοποιήσει.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.