Στο ζενίθ οι μεταναστευτικές ροές – Αντιδράσεις στα νησιά

Κατά μέσο όρο 200 άτομα καταφτάνουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο αριθμός αρκεί από μόνος του για να μετατρέψει το μεταναστευτικό σε βόμβα, έστω βραδυφλεγή. Η μεταφορά και διασπορά προσφύγων και μεταναστών, όμως, σε κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας πυροδοτεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό σχέδιο για την έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος.

Ένα φριχτό τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών, μέλος οικογένειας Ιρακινών αιτούντων άσυλο, συνέβη χθες στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο. Το παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που ανήκε σε ΜΚΟ. Ήταν, μάλιστα, το ίδιο αυτοκίνητο που είχε μόλις μεταφέρει το παιδί με την οικογένεια του στην περιοχή. Μόλις κατέβηκε το δίχρονο κορίτσι διέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και πέρασε μπροστά από το όχημα, την ώρα που έβαζε μπροστά ο οδηγός.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλειναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κέντρο φιλοξενίας, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τις 5.000. Κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής και τον εγκλωβισμό όλων των παραπάνω στο νησί. Η αναστάτωση που επικρατεί τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όσο και σε μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, στις οποίες υπάρχουν ή δημιουργούνται δομές, εμφανίζει σημάδια επέκτασης και όξυνσης.

Μία φήμη ότι σε κάποια κωμόπολη θα φέρουν μετανάστες εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους. Ενδεικτικό παράδειγμα η περιοχή της Αρετσούς στην Καλαμαριά. Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς και εγκατάστασής προσφύγων και μεταναστών σ’ ένα κτίριο που εδώ και χρόνια είναι άδειο και εγκαταλειμμένο, το πρώην νοσοκομείο «Παναγία». Χρειάστηκε να σπεύσει στο σημείο ο δήμαρχος Καλαμαριάς μαζί με αντιδημάρχους, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συγκεντρωμένους ότι δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Οι κάτοικοι, όμως, ζήτησαν να κατατεθεί και έγγραφο με υπογραφές όλων των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα δεσμεύονταν ότι δεν θα δεχόντουσαν την εγκατάσταση μεταναστών.

Εν τω μεταξύ, 280 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν χθες τα δύο πλοία, στα οποία επέβαιναν τα άτομα αυτά. Πρώτο, κατέπλευσε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 151 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο και άλλους 46 από τη Μυτιλήνη. Νωρίς το πρωί έφτασαν, με το πλοίο “Blue Star 2”, 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και άλλοι 62 από τη Λέρο. Όλοι τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση του προβλήματος γιατί από την μία πρέπει να δείξει ότι, χωρίς να κλείνει τα σύνορα, δεν θέλει να δεχτεί και άλλους πρόσφυγες στη χώρα και, από την άλλη, να μην υπάρξουν φαινόμενα σαν των Γιαννιτσών ή στο Σιδηρόκαστρο που ήρθαν αντιμέτωποι κάτοικοι και μετανάστες. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αν προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία των όσων αιτούνται ασύλου, τότε η κατάσταση θα αποσυμπιεστεί και οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος από αυτόν που επέλεξε η κυβέρνηση.

Αρχίζει και προκρίνει πλέον μια διαφορετική πολιτική η οποία βάζει όρια στην έλευση προσφύγων και μεταναστών, κάτι που σημαίνει ότι θα σκληρύνει τη στάση της από εδώ και πέρα με αυστηρότερους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα – γιατί από εκεί παρατηρείται η μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος υπογραμμίζει ότι η «Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», και συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.