Σιγή ιχθύος για τα “διπλά βιβλία” του Τσακαλώτου

 

Τη σοβαρή κατηγορία ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως παραποιεί τα οικονομικά της στοιχεία, διατηρώντας «διπλά βιβλία», διατύπωσε η Κομισιόν με την έκθεσή της για την Ελλάδα, χωρίς έως τώρα να υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση.

Με απλά λόγια, τι μας λένε οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών;

Η κυβέρνηση, δια των Κυρίων Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, είτε απέκρυψε είτε παραποίησε είτε φούσκωσε και μετά «εξοικονόμησε» ένα σημαντικό ποσό δαπανών στον Προϋπολογισμό, ώστε να εμφανίσει υπερπλεόνασμα και να μοιράσει προεκλογικά επιδόματα και παροχές!

Αλλά επίσης, εμφάνισε ως «επενδύσεις» ποσά που χρησιμοποίησε για να βουλώσει «τρύπες» κακοδιαχείρισης δημόσιων οργανισμών.

Πως το έκανε αυτό;

Ακολουθώντας την (ομολογημένη) πρακτική Πολάκη και κρατώντας «διπλά βιβλία» («double booking», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά)!

Η έκθεση της Κομισιόν αφήνει σειρά από σοβαρές αιχμές για τον τρόπο που η  κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά:

  • Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μας λέει, δεν ακολουθεί τους ορθούς κανόνες και διαδικασίες εκτέλεσης έργων, ούτε η κοστολόγηση του γίνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι και δεν έχουμε σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η υποεκτέλεσή του υφιστάμενου δημιουργεί πλεόνασμα, προς διανομή…
  • Τουλάχιστον €550 εκατ. (0,3% του ΑΕΠ) δόθηκαν ως επιχορήγηση σε ελλειμματικούς δημόσιους οργανισμούς, για να καλύψουν τις «τρύπες» της κακοδιαχείρισής τους. Η επιχορήγηση αυτή δεν εμφανίστηκε στον Προϋπολογισμό του 2019, βαφτίστηκε «δημόσια επένδυση» και θεωρήθηκε έτσι αναπτυξιακή ενέργεια…
  • Πολλές κρατικές δαπάνες εμφανίζονται κατώτερες του Προϋπολογισμού και δημιουργούν στη συνέχεια «εξοικονομίσεις» γιατί οι σχετικές προβλέψεις δεν περνούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Με αυτό τον τρόπο – και βεβαίως με την υπερφορολόγηση –  η κυβέρνηση δεν δημιούργησε μόνο τον κουμπαρά της για να ασκήσει προεκλογική επιδοματική πολιτική. Υπέσκαψε και την αξιοπιστία της χώρας στους Θεσμούς– αξιοπιστία που έχει ανάγκη για τις μελλοντικές κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το πλεόνασμα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πηγή: economico.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.