Σε ποιες περιοχές κερδίζει η ΝΔ έδρες ενώ καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Σε αλλαγή στην κατανομή των εδρών σκέφτεται να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι έδρες κάθε κόμματος εξαρτώνται αποκλειστικά από το πανελλαδικό ποσοστό του και από το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που δεν θα συγκεντρώσουν το 3% και επομένως δεν θα εκπροσωπηθούν στο νέο Κοινοβούλιο. Φαίνεται, πάντως, ότι ο αριθμός των εδρών που έχουν σήμερα τα κόμματα θα αναδιαταχθεί σημαντικά και μεγάλος χαμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση την εκτίμηση των εδρών από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 23 Μαρτίου, η ΝΔ θα έχει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, η ΧΑ και το ΚΙΝΑΛ από 22 και το ΚΚΕ 18. Ετσι μπορούν να εξαχθούν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το ποιες περιφέρειες θα αλλάξουν χέρια το βράδυ των εθνικών εκλογών.

Μονοεδρικές – διεδρικές

Στις μονοεδρικές περιφέρειες η ΝΔ φαίνεται ότι θα έχει το απαραίτητο προβάδισμα προκειμένου να κερδίσει στο τέλος και τις επτά. Εκτός από την Ευρυτανία και τη Λευκάδα, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο του 2015, αναμένεται να αποσπάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα και τη Σάμο. Και στις διεδρικές περιφέρειες (Καστοριά, Φλώρινα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Χίο, Ρέθυμνο, Λασίθι) η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεκαθαρίσει. Αν δεν συμβούν απρόοπτες ανατροπές, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν από μία έδρα και μόνο στη Χίο υπάρχει το ενδεχόμενο το ΚΙΝΑΛ να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει την έδρα.

Στις υπόλοιπες περιφέρειες αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη. Η Πειραιώς θα προσπαθήσει να αποκτήσει και δεύτερη έδρα σε καθεμία από τις δώδεκα τριεδρικές περιφέρειες (Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Αρτα, Κέρκυρα, Βοιωτία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Λέσβο).

Στην Ξάνθη και στη Ροδόπη η κατανομή των εδρών θα καθοριστεί από την εκλογική συμπεριφορά της μειονότητας. Στις προηγούμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης και οι δύο από τους τρεις στη Ροδόπη. Εκεί την τρίτη έδρα την κέρδισε τότε το Ποτάμι, με υποψήφιο τον Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος πλέον μετακινήθηκε στο ΚΙΝΑΛ, και η ΝΔ έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το πιθανότερο ενδεχόμενο στην επόμενη αναμέτρηση είναι να μοιραστούν οι έδρες ανάμεσα στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όποιο κόμμα, ΚΙΝΑΛ ή Χρυσή Αυγή, αναδειχθεί τρίτο στις εκλογές.

Πηγή: economico.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.