Σε διαθεσιμότητα πάνω από 600 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας στην Τουρκία

Σε διαθεσιμότηα έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας 635 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας που υπόκεινται στον έλεγχό του την Πέμπτη, με την κατογορία ότι σχετίζονταν με «τρομοκρατικές» οργανώσεις και ότι επιδίδονταν σε δραστηριότητες που ήγειραν απειλή για την τουρκική εθνική ασφάλεια.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, sύμφωνα με τις αρχές, 559 από αυτά τα στελέχη, που περιγράφονται ως «φύλακες χωριών», διατηρούσαν σχέσεις με «τρομοκρατικές» οργανώσεις, ενώ άλλα 76 ενέχονταν σε εμπορία ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων και λαθρεμπόριο διάφορων αγαθών. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, που επικαλέστηκε ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση να τεθούν τα πρόσωπα αυτά σε διαθεσιμότητα είναι προσωρινή κι εκκρεμεί η λήψη οριστικών αποφάσεων.

Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αποπέμφθηκαν ή φυλακίστηκαν στην Τουρκία για τις φερόμενες σχέσεις τους με διάφορες οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», κυρίως το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος ωσότου επήλθε ρήξη ανάμεσα στον αυτοεξόριστο εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ ηγέτη του και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάνω από 100.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν καθαιρεθεί, αποπεμφθεί, ή τεθεί σε διαθεσιμότητα διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ακόμη 70.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στις φυλακές, ενώ πολλά ΜΜΕ και διάφορες άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, DPA

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.