ΣΕΣΝΟΧ: Αύριο Πανελλαδική Στάση Εργασίας – ΟΧΙ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

ΤΡΙΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Πανελλαδική Στάση Εργασίας (10 π.μ. – 3 μ.μ.)                             

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου

Εμείς οι εργαζόμενοι που βιώνουμε την εντατικοποίηση της εργασίας δεν ανεχόμαστε να εργαζόμαστε μέχρι τα 67, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και εφημερίες, με  χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού και δεν αντικαταστάθηκαν ούτε οι 1200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.  Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκαν οι 2000 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.

Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που  συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων  συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται, για νέο Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας Υγείας, για αξιολογήσεις Τμημάτων, Επιθεωρήσεις και ελέγχους στα Νοσοκομεία, για το νέο σύστημα προμηθειών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος  του νεοφιλελευθερισμού  των ΣΔΙΤ, των καλών εργολάβων, των μη μόνιμων θέσεων εργασίας και του δανεικού τεχνολογικό εξοπλισμό, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Αποτέλεσμα της αύξησης των ελλείψεων προσωπικού είναι το πρόσφατο κλείσιμο του παραρτήματος Καλλιθέας του παιδιατρικού νοσοκομείου ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ενώ κινδυνεύει άμεσα και το Παθολογοανατομικό εργαστήριο του νοσοκομείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Σε τι να προαναφερθούμε; Στα  έργα αποκατάστασης των κτιρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας; Στις τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών, όπου για μία αξονική τομογραφία τα ραντεβού έχουν φτάσει Σεπτέμβριο του 2020, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών; Στο γεγονός ότι πολλές φορές τμήματα όπως για παράδειγμα το ακτινολογικό λειτουργούν χωρίς την παρουσία εφημερεύοντα ιατρού, αφού οι δύο εν’ απομείναντες ακτινολόγοι δεν επαρκούν για της εφημερίες, πόσο μάλλον για την καθημερινή εξυπηρέτηση ασθενών;  ή στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της ανύπαρκτης  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας;;;

Έως πότε νομίζει ο κ. Κικίλιας πως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό θα έχουν το κουράγιο να εργάζονται φιλότιμα για να λειτουργούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια  τα νοσοκομεία, ενώ η πολιτική ηγεσία θα «παίζει παιχνίδια» στις πλάτες τους και τζόγο με το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας;

Αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις  αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο δημόσιο, με ένταξη όλων των κλάδων και ειδικοτήτων που εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ διατηρούν πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

  • Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο:

Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (ή στα 62 χρόνια με 40!!! χρόνια υπηρεσίας (ν. 4336/15), όπως προβλέπεται στο 3ο Μνημόνιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ. Καμιά εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

  • Διατηρείται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια και μάλιστα στο όνομα της “ισότητας” (ν. 4387/16).
  • Διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης
  • Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του.
  • Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 384 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Εφαρμόζονται πλήρως, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Διατηρείται η λεηλασία των 80 δις ευρώ που έγινε διαχρονικά στα Ασφαλιστικά Ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για να επιστραφούν τα κλεμμένα.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνουν το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατ. ευρώ και την κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 475 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ευρώ και μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματικών ομίλων κατά 123 εκατ, ευρώ.

Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με βάση τη στρατηγική ότι η Υγεία και η Ασφάλιση είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγορά και οι παροχές υγείας πρέπει να μειωθούν γιατί αυξάνουν το «μη μισθολογικό κόστος» και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με στόχο την απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του, από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας – Πρόνοιας, την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους αντίστοιχους τομείς.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί τόσο δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και απαντάμε με ΑΠΕΡΓΙΑ στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα μας για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οργανώνουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.