Σαν ώριμη από καιρό… η ανάγκη ηλεκτρονικής παρακολούθησης έργων των υπουργείων αλλά και των νομοθετημάτων

Σε μία εποχή όπου η κάθε εταιρεία προβάλει και παρέχει, μάλιστα ως δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της, την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών μετά την πώληση «after sales service», ως έναν τρόπο παρακολούθησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας και τη δημιουργία καλής σχέσης με τον πελάτη, φαντάζει αδιανόητο να μην συμβαίνει το ίδιο όταν η  βουλή νομοθετεί. Αφού, με τη νομοθέτηση επηρεάζεται η ζωή και καθημερινότητα όλων των πολιτών και είναι εκείνη η «υπηρεσία» που παράγει το κράτος μέσω των εκπροσώπων του, προκειμένου να βελτιώσει τη βιωτή του κάθε πολίτη.

Χρόνια τώρα σε πολιτικές  αναλύσεις για την παθογένεια της νομοθετικής διαδικασίας έχει αναφερθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα ως προς το να παρακολουθούνται και επιλύονται ζητήματα, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή των νόμων. Αυτά είτε αφήνονται στην ερμηνεία των ανώτερων υπαλλήλων (οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι νομικοί),  είτε αποσαφηνίζονται με ερωτήσεις προς τους νομικούς συμβούλους των οργανισμών ή φορέων (διαδικασία που παίρνει έως και χρόνια) είτε αποσαφηνίζονται με  διάφορες υπουργικές εγκυκλίους, τροπολογίες ή και σε έσχατες περιπτώσεις με τη μερική αντικατάσταση του νόμου, δηλαδή με νέο νόμο, οπότε έχουμε πλειάδα νόμων χωρίς να ακυρώνονται οι παλαιότεροι από τους νεότερους.

Πολλές μελέτες διεθνών ερευνητών μας έχουν κατηγορήσει ως χώρα ότι πάσχουμε στο λεγόμενο follow-up ή follow through, όπως προτιμάται, δηλαδή στην παρακολούθηση ή και συντονισμό.  Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια από τότε που εφαρμόσθηκε η διαβούλευση υπήρξε μία μερίδα πολιτών (δρώντας ως σύμβουλοι), οι οποίοι με τα σχόλια τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην βελτίωση νομοσχεδίων, πριν καν γίνουν νόμοι, αφού είτε ως ειδικοί, είτε ως παθόντες μετέφεραν τις εμπειρίες των προς τα πάνω.

Η διαβούλευση βέβαια γίνονταν και μέχρι ενός βαθμού συνεχίζει να γίνεται, όπως ανέφερα, πριν τη ψήφιση του νόμου,  ωστόσο, το ουσιαστικό κομμάτι, η παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου, που θα αποτελούσε την ιδανική ολοκλήρωση του κύκλου της νομοθετικής διαδικασίας αφέθηκε ανέγγιχτο.

Είναι πραγματικά αρκετά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη χρήση της νέας τεχνολογίας τόσο για τη παρακολούθηση του έργου των υπουργείων όσο και των νομοθετημάτων. Σηματοδοτεί την ανάγκη συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε την άμεση συμπλήρωση των κενών νόμου, της ερμηνείας αυτών υπέρ των πολιτών, και της άμεσης επίλυσης των κωλυμάτων, αντί να αφήνουμε τις καταστάσεις στάσιμες και να συσσωρεύονται τα προβλήματα.

Φυσικά περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και να το δούμε να εφαρμόζεται στη πράξη,  αλλά θεωρώ ότι η συνειδητοποίηση και παραδοχή του προβλήματος, πολλές φορές είναι ήδη ο μισός δρόμος προς την επίλυσή του.

 

Ισαβέλλα Αδ. Μπουρνιά, υπ. Βουλευτής Νομού Χίου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.