Π. Μπουγδάνος: Δεσμεύομαι να υπηρετήσω έναν στρατηγικό σχεδιασμό, να κλείσω τα αυτιά μου στις σειρήνες του πολιτικού οφέλους και να επισπεύσω κάθε διαδικασία για την ανάπτυξη του τόπου μας

 

Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Π. Μπουγδάνου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του

Σε ανάλογα τελετουργικά, συνηθίζεται να εκφωνούνται ομιλίες, τόνωσης της ψυχολογίας.

Επιτρέψτε μου να κινηθώ εκτός πλαισίου.

Αναλαμβάνω την διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με μια πρόκληση:

Βρίσκομαι εδώ για να κινηθούμε και να δουλέψουμε διαφορετικά.

Να ξεβολευτούμε από συνήθειες και αναποτελεσματικές πρακτικές.

Στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις,  η εντολή και η κατεύθυνση της κοινωνίας και ειδικότερα της κοινωνίας της Χίου – υπήρξε σαφής: κινηθείτε με άλλο τρόπο.

Καταθέστε πνεύμα συνεργασίας, εντοπίστε τις πιο κατάλληλες ιδέες, αξιοποιήστε όλο το χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό, αναδείξετε τις δυνατότητες του τόπου, δουλέψτε βάση σχεδιασμού με μακρόπνοο ορίζοντα.

Αυτές τις κατευθύνσεις της κοινωνίας έρχομαι σήμερα να υπηρετήσω, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κι εκείνη διαθέτει την ωριμότητα να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία.

Η συνεργασία δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Επιδιώκω να την καλλιεργώ καθημερινά με κινήσεις που διψούν να δουν οι πολίτες του νησιού μας.

Πρώτος ο αντιπεριφερειάρχης θα επισκέπτεται,  σε πολύ υψηλή συχνότητα, το έναντι γραφείο του δημάρχου, βέβαιος ότι θα εισπράξω από το Στ. Κάρμαντζη ανάλογη αντιμετώπιση.

Οι δυο βαθμοί Αυτοδιοίκησης οφείλουν να δρουν συμπληρωματικά, χωρίς καμία λογική ανταγωνισμού.

Συνεργασία με όλο το διαθέσιμο προσωπικό, της Περιφερειακής Ενότητας.

Η μέχρι σήμερα θητεία μου, στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με έχει πείσει ότι υπάρχει αξιόλογο δυναμικό, έτοιμο να πετύχει έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό για τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Αναμένει το κίνητρο της αξιοκρατικής αντιμετώπισης, ίσως το μόνο που είναι σε θέση να του παρέχει ως αντίδωρο η περιφερειακή αρχή.

Συνεργασία, τέλος, με τους πολίτες, μέσω θεσμικών και συλλογικών τους οργάνων αλλά και μεμονωμένα, με αμοιβαία διάθεση να χτίσουμε και να ακολουθήσουμε το διαφορετικό.

Ο εντοπισμός των πιο κατάλληλων ιδεών, απαιτεί το χρόνο του και κυρίως τη συνειδητοποίηση ότι κανένας μας δεν κατέχει τη σοφία όλου του κόσμου.

Η έξυπνη ιδέα, η ρηξικέλευστη πρόταση μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας, στη γειτονιά μας, ή κάπου πιο μακριά, στα στέκια της ομογένειάς μας.

Επιδίωξή μου να δημιουργηθούν δομές και θεσμικές λειτουργίες που θα δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης και κατάθεσης όλων των σκέψεων και των ιδεών που μπορούν να κάνουν τα νησιά μας να ανθίσουν.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του νομού,  είναι μια μεγάλη πρόκληση της νέας θητείας.

Μας απομένει πολύ περιορισμένος χρόνος, για να πείσουμε τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες με ρίζες πρώτης γενιάς από τα μέρη μας ότι αξίζει να εμπιστευτούν επιχειρηματικά τα πάτρια εδάφη.

Η συμβολή τους και η καθοδήγησή τους, σε ένα αναπτυξιακό εγερτήριο για τον τόπο είναι πολύ σημαντική.

Όσο εξίσου σημαντική είναι, η ενεργοποίηση κάθε Χιώτη και Χιώτισσας,  με διάθεση εθελοντικής συμβολής στην ανάπτυξη των νησιών μας και στο σεβασμό και την προστασία των δημόσιων χώρων.

Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, θα λάβουν κατάλληλες κατευθύνσεις να υποβοηθήσουν την επιχειρηματικότητα.

Οι δυνατότητες του τόπου μας είναι αστείρευτες. Τις γεννά η θάλασσα του, η γη του, ο ήλιος κι ο αέρας του.

Τις διευρύνουν η ιστορία του, ο πολιτισμός του, η κουλτούρα του κι η αρχιτεκτονική του δομή.

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εφικτό να αναδειχθούν όλες ταυτόχρονα.

Θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, με τη σταδιακή μεταστροφή της οικονομίας.

Τον τουρισμό που θα αναδεικνύει τα γερά χαρτιά του τόπου μας και ταυτόχρονα δεν θα διαταρράσσει τη Χία ζωή, όπως τη ζούμε και την εκτιμούμε.

Ειδικά στον τομέα της τουριστικής πολιτικής η συνεργασία μας θα είναι στενή, με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη και τον Ιδιωτικό Φορέα Τουρισμού.

Από την πλευρά μας θα φροντίσουμε να ενισχύουμε τον τουριστικό προσανατολισμό του τόπου μας, ιεραρχώντας ψηλά στις προτεραιότητές μας, κάθε υποχρέωση της Περιφερειακής Ενότητας που τον υπηρετεί.

–Είναι σωστό να κάνουμε όνειρα ειδικού τουρισμού και το συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο στον Κάμπο να μην αξιοποιείται προς αυτή την κατεύθυνση;

Στενή θα είναι επίσης η συνεργασία με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Στον κύκλο των βασικών στόχων της θητείας που μόλις ξεκινά, θα επιδιώξω οι λέξεις σχέδιο και στρατηγική να καθοδηγούν τις ενέργειες όλων μας.

Να εκπονηθούν από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, να προστατευτούν και να εμπλουτιστούν από όλους τους πολίτες.

Η νέα Προγραμματική Περίοδος δίνει τη δυνατότητα στο Βόρειο Αιγαίο και επομένως το νομό μας να διαχειριστούν πόρους πολλαπλάσιους συγκριτικά με το παρελθόν.

Θα νοιώσω περηφάνια όταν τους δω να πιάνουν τόπο, να σχηματοποιούν, αυτό που μέσα του καθένας ορίζει ως ανάπτυξη.

Δεσμεύομαι να υπηρετήσω έναν στρατηγικό σχεδιασμό, να κλείσω τα αυτιά μου στις σειρήνες του πολιτικού οφέλους και να επισπεύσω κάθε διαδικασία για την εκπόνησή του.

Στην κατεύθυνση αυτή ελπίζω ότι θα τύχω της συμπαράστασης όλων σας, των συναδέλφων μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, της δημοτικής αρχής, των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων των πολιτών, χωρίς καμία εκ μέρους μου λογική διάκρισης.

Κλείνοντας θα απευθύνω την πρώτη πρόσκληση.

Στα χρονικά όρια της παρούσας περιφερειακής αρχής, συμπίπτουν τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, το δραματικό ορόσημο για τον τόπο μας.

Πρόθεσή μου είναι άμεσα να συσταθεί διευρυμένη Επιτροπή κύρους για τις δράσεις ανάδειξης,  ενός τόσο ιστορικού σταθμού για τον τόπο μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να δουλέψουμε διαφορετικά.

Να προσφέρουμε στη Χίο όσα ζητούσαν και δεν βρήκαν όσοι μέσα στην κρίση,  την εγκατέλειψαν.

Να κάνουμε έναν τόσο ελκυστικό τόπο, που δεν θα αφήνει περιθώρια επιλογής στη νέα γενιά, να εξετάσει καν την πιθανότητα να την εγκαταλείψει.

Ευχαριστώ τον Κώστα Μουτζούρη, που μου παρέχει τη δυνατότητα, να σχεδιαστεί μια διαφορετική πολιτική στο νομό, ζητώ και από εκείνον και από τους συμπατριώτες μου να σταθούν κριτικά και δίκαια στην προσπάθεια που θα καταβληθεί.

Πριν το τέλος του χρόνου και αφού συνεργαστώ με το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι άξονες δράσης όσων έχουμε κατά νου.

Νοιώθω τη σιγουριά ότι θα τα καταφέρουμε.

Καλό ξεκίνημα σε όλους μας!

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.