Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ;

Απάντηση στο ζήτημα της αποκατάστασης του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωσήφ στο Κολλέγιο Χίου έδωσε το Υπουργείου Πολιτισμού, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης προ ενός μήνα.

Στο κείμενο της ερώτησης σημειωνόταν πως, παρά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του κυρίως κτιρίου του Κολλεγίου με ευθύνη της Περιφέρειας, ο ναός του Αγίου Ιωσήφ παραμένει ερειπωμένος δίνοντας μια απαράδεκτη εικόνα –  και τούτο ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την υλοποίηση των εργασιών. Επισημάνθηκε, εν συνεχεία, η ανάγκη έναρξης και ταχείας ολοκλήρωσης των εργασιών επισκευής και ανασκαφής, στη βάση τόσο της ωριμότητας του έργου όσο και της συμβατικής (αλλά και ηθικής) υποχρέωσης της Πολιτείας να αποδώσει τον ιστορικό ναό ως χώρο λατρείας στην Καθολική κοινότητα της Χίου. Εν κατακλείδι, ο βουλευτής ζητούσε ενημέρωση για τις αιτίες των παρατηρούμενων καθυστερήσεων και για το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών.

Στην απάντησή του, το Υπουργείο καταρχάς παραθέτει το ιστορικό του έργου αποκατάστασης του Κολλεγίου. Ως προς την επισκευή και αποκατάσταση του ναού του Αγίου Ιωσήφ, γίνεται γνωστό πως η μελέτη έχει εκπονηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, έχει εξεταστεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου και αναμένεται σύντομα (πιθανόν εντός ενός μήνα) η κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία της εξέτασης του φακέλου από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου. Ως προς το έργο των ανασκαφών στον αύλειο χώρο του ναού, αναμένεται η απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όσον αφορά το τεχνικό δελτίο του έργου που έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.