Πότε θα δοθούν Αναδρομικά και Kοινωνικό μέρισμα

Πλούσιες παροχές ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, λοίγο πρήν ανήξουν οι κάλπες του 2019, με τα χρήματα να μοιράζονται σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες με μορφή επιδομάτων, αναδρομικών και κοινωνικού μερίσματος.

Μέσα στον Δεκέμβριο ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα λάβουν αναδρομικά και το κοινωνικό μέρισμα.

Στα 800 εκατ. ευρώ σε καθαρή βάση, ανέρχεται το ποσό των αναδρομικών που θα επιστρέψει το Δημόσιο εκτελώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (μετά τις κρατήσεις ή 1,2 δισ. ευρώ συνολικά). Εάν το μέρισμα δοθεί με τα περσινά κριτήρια, συνολικά μέσα στον Δεκέμβριο, θα λάβουν μποναμά ακόμα και 1,5 εκατομμύριο δικαιούχοι. Πέρυσι, το κοινωνικό μέρισμα των 727 εκατ. ευρώ μοιράστηκε σε 1.313.993 δικαιούχους.

Με νομοθετική ρύθμιση που άρχισε να ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να συνεχίσει προς τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ θα λάβουν εφάπαξ τα ποσά που δικαιούνται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι πριν από τα Χριστούγεννα και πριν από τις κάλπες περίπου 280.000 δικαιούχοι θα δουν το χρώμα του χρήματος με αναδρομικά που ξεπερνούν ακόμα και τα 11.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί στην επιστροφή των αναδρομικών, αλλά θα καταβάλει και έκτακτο κοινωνικό μέρισμα, στο οποίο μάλιστα θα ενσωματωθεί το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέρισμα σχεδιάζεται να δοθεί και αυτό μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό συζήτηση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως μέρισμα αλλά και τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο με πέρυσι, εφαρμόζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι θα περισσέψει ένα ποσό από το υπερπλεόνασμα για να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ήδη στο προσχέδιο προϋπολογισμού το υπερπλεόνασμα του 2018 εκτιμάται σε 445 εκατ. ευρώ, αλλά πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν αποκλείουν να διογκωθεί σημαντικά περαιτέρω έως το τέλος του έτους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.