Πότε αίρεται το απαγορευτικό μετακίνησης στα νησιά;

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων των πολιτών στα νησιά της Ελλάδας.
Έχει ήδη ζητηθεί από την κυβέρνηση η σχετική εισήγηση των ειδικών επιστημόνων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να ληφθούν οι απαντήσεις, και οι αποφάσεις.
Ήδη από την Δευτέρα 11/5, απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις προς τα νησιά για τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους στους κλάδους των επιχειρήσεων που άνοιξαν. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, πως από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και στην Κρήτη. Στόχος είναι, όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, να απελευθερωθεί η μετακίνηση στα νησιά από τις 25 Μαΐου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο να άρει η κυβέρνηση τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, καθώς και όσα άλλα νησιά έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να μπορέσει ο τομέας της Υγείας να αντεπεξέλθει σε εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού.
Στις 18 Μαΐου δηλαδή, που σηματοδοτεί την έναρξη των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι μετακινήσεις στα μεγάλα νησιά, όπως Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα.

Με βεβαιώσεις η μετακίνηση στα νησιά

Επιτρέπεται από τη Δευτέρα 11 Μαΐου η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ανωτέρω μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.
Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις υποχρεωτικά θα αναφέρονται:
α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).
β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).
γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.
ε) Ο τόπος-νησί εργασίας.
Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η πρόσβαση στα νησιά της χώρας θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν και νωρίτερα προς τα νησιά, με ενδεχόμενη ημερομηνία, η 25η Μαΐου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.