Προκλητικός ξανά ο Ερντογάν:Στήνει Ραντάρ που θα ελέγχουν το Αιγαίο

Το νέο σχέδιο του Ερντογάν στήνεται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αφού μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει πάρει μέρος η πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης.

Με ραντάρ θα ελέγχει  24 ώρες το 24ωρο το Αιγαίο η Τουρκία με στόχο «να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο». Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή. Ανεπισήμως όμως τα ραντάρ αυτά θα ελέγχουν κάθε κίνηση στο Αιγαίο. Αναμένεται ελληνική απάντηση στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έχουν στηθεί ήδη 11 παρατηρητήρια στις ακτές της Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδίου Ακτοπλοϊκής Επιτήρησης με σύστημα ραντάρ.

Η πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, καλύπτει την περιοχή από τη θάλασσα του Μαρμαρά μέχρι τη Ντάτσα, απέναντι από τη Σύμη και θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα ραντάρ θα ελέγχουν τις κινήσεις πλοίων που θεωρούνται ύποπτες.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα στέλνονται για εξέταση στις αρμόδιες υπηρεσίες και αν διαπιστώνεται δραστηριότητα παράνομης μετανάστευσης θα παρεμβαίνει αμέσως το λιμενικό.

Πρόκειται για μια ενέργεια που σίγουρα θα πυροδοτήσει εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικά τους επόμενους μήνες όπου αναμένεται η έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ομως, προκαλεί εντύπωση η δήθεν ευαισθησία της Τουρκίας στο μεταναστευτικό όταν η ίδια ανοίγει και κλείνει όποτε θέλει την κάνουλα, στέλνοντας χιλιάδες προς την Ελλάδα.

Είναι προφανής η ενέργεια του Ταγίπ Ερντογάν να βάλει (ρουφιάνους) στο Αιγαίο, όχι για να παρατηρεί την παράνομη μεταφορά μεταναστών,αλλά για να έχει το πάνω χέρι και να γνωρίζει την κάθε κίνηση των Ελληνικών πολεμικών δυνάμεων στο Αιγαίο, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.