Πραγματοποιήθηκε ο 17ος Παγχιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη της Μικρασίας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, ο 17ος Παγχιακός Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη της Μικρασίας. 43 μαθητές και μαθήτριες της Β’ Λυκείου του Νομού μας (από τα 3 Γενικά Λύκεια της πόλης, από το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο του Βροντάδου και των Καρδαμύλων, από το Γενικό Λύκειο της Καλλιμασιάς, καθώς και από το Μουσικό Σχολείο Χίου ) έδωσαν το συγγραφικό παρόν τους στο ΓΕΛ Καρδαμύλων στις 10 το πρωί, όπου και ξετύλιξαν το λογοτεχνικό ταλέντο τους για περίπου 2,5 ώρες.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν το ακόλουθο:

«Η Σμύρνη και όλες οι άλλες ελληνικές πατρίδες της Ανατολής έχουν περάσει πια στην Ιστορία, καθώς ολοένα και μακραίνει ο καιρός από τον ξεριζωμό των πληθυσμών τους στα 1922, καθώς ακόμη και οι τελευταίοι παππούδες και γιαγιάδες που έζησαν την απερίγραπτη οδύνη του «ζουν» και εκείνοι, από καιρό, στις αναμνήσεις των απογόνων τους.

Προσπαθήστε, λοιπόν, εσείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές μιας άλλης εποχής και ενός άλλου αιώνα να ζωντανέψτε κάτι από την «ψυχή» του Μικρασιατικού Ελληνισμού – τον πολιτισμό του, το χρονικό της Μεγάλης Καταστροφής, τη δυσκολία, αλλά και το μεγαλείο της επιβίωσής του, την επιρροή του σε όλες τις μορφές της Τέχνης – επιλέγοντας, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, όποιο από αυτά τα πεδία σάς συγκινεί.

Αυτές τις σκέψεις, τους στοχασμούς, τα συναισθήματα ή τη γνώση σας μεταφέρετέ τα στο χαρτί σας -σε όποια μορφή ποιητικού ή πεζού λόγου θελήσετε- έτσι ώστε μέσα από τα κείμενά σας οι πατρίδες αυτές να παραμένουν αξέχαστες, όχι χαμένες στη λησμονιά».

 

Ο Φάρος Βαρβασίου επιθυμεί να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες του:  στην κ. Βλυσίδου Ευτυχία, Δ/ντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου για την πολυετή στήριξή της στο Διαγωνισμό, στην ακούραστη κ. Τσιροπινά Στέλλα και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, που στηρίζουν τον Διαγωνισμό επί σειρά ετών φροντίζοντας για την άψογη διοργάνωση του. Στον Δήμο Χίο, στον Αντιδήμαρχο κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο για τη στήριξη και στον Αντιδήμαρχο κ. Μπελέγρη Γεώργιο ο οποίος βοήθησε στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, άμεσα και αποτελεσματικά. Στο ΚΤΕΛ Χίου για την προθυμία και τον άψογο επαγγελματισμό του. Στην διευθύντρια του ΓΕΛ Καρδαμύλων κ. Ροδόκλεια Μούνδουλα και στο Σύλλογο Διδασκόντων του, για την υπέροχη φιλοξενία των παιδιών και των Μελών του ΔΣ του Φάρου που τα συνόδεψαν. Στα ΜΜΕ που προβάλουν ετησίως τον διαγωνισμό, στα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου μας στηρίζοντας τη δράση αυτή και σε όλους όσους συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην πραγματοποίησή του.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.