Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συνδυασμού “Πρωτοβουλία για τη Χίο” στο Ελληνικό Κάστρο

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στον αύλειο χώρο του ξενοδοχείου «Ελληνικό Κάστρο» η παρουσίαση του συνδυασμού «Πρωτοβουλία για τη Χίο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο, Μανώλη Βουρνού.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του, ενώ αναφέρθηκε στους στόχους και τον σχεδιασμό του προγράμματος του, λέγοντας:

«Και ο στόχος είναι μια Χίος, όπου τα αυτονόητα έχουν λυθεί, ένα σύγχρονο περιβάλλον, με βιώσιμες διαδικασίες στον πολιτισμό της καθημερινότητας, η αναγέννηση της υπαίθρου και οικονομική ανάπτυξη στην οποία ο Δήμος έχει κάνει τη δουλειά του, που είναι η χωροταξική πλατφόρμα και οι βασικές υποδομές. Εμείς προχωράμε έχοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό. Σε κάθε προεκλογικό “θα” των αντιπάλων μας, έχουμε αντίστοιχα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται. Λόγια εκείνοι; Έργα εμείς! Είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι την 1η Σεπτεμβρίου ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε! Οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση, χωρίς διακοπές και αναστροφές, του θεμελιώδους έργου που έχει ξεκινήσει! του έργου που μας έφερε από κομπάρσους στο Βόρειο Αιγαίο, πρωταγωνιστές!  Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιούμε! δεν υποσχόμαστε, αλλά σχεδιάζουμε, ωριμάζουμε, διεκδικούμε, εντάσσουμε, και ολοκληρώνουμε! Έτσι εξάλλου έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια να βάλουμε μπροστά, έργα και δράσεις, σε όλη τη Χίο, που για χρόνια ήταν ζητούμενα. Μικρά και μεγάλα. Έτσι καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Interreg, το αγροτικό Leader, το Πράσινο Ταμείο, που για πολλά χρόνια δεν τα πλησίαζε η Χίος. Με σχεδιασμό, ωριμότητα, συνεργασία, διεκδίκηση».

 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία παρουσίασης
του Συνδυασμού “Πρωτοβουλία για τη Χίο 2019”

«Aγαπητοί συμπατριώτες,

φίλες και φίλοι της Πρωτοβουλίας για τη Χίο,

Αυτό το χειροκρότημα ανήκει πραγματικά στην Πρωτοβουλία για τη Χίο! Σε όλους εσάς!

Στους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι έχουν και όραμα για το μέλλον του τόπου και μπορούν να το υλοποιήσουν. Στους ανθρώπους αυτούς που βλέπουν μπροστά και πατούν την ίδια ώρα στα πόδια τους. Στους ανθρώπους αυτούς που όταν όλοι έβλεπαν το μέλλον ζοφερό είχαν την τόλμη και πήραν την Πρωτοβουλία!!!  Κόντρα στα τότε συνηθισμένα άλλαξαν εντελώς τους όρους με τους οποίους  γινόταν η διαχείριση  των δημοτικών θεμάτων στη Χίο.

Στους ανθρώπους εκείνους,  οι οποίοι και τώρα που η προσπάθεια για την αναγέννηση της Χίου βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, βρίσκονται εδώ για να λάβουν μέρος στον αγώνα τον καλό!  Στον αγώνα για να κρατήσουμε τη Χίο σε μία τροχιά αλλαγής, εκσυγχρονισμού και δημιουργίας απέναντι σε μεταμφιεσμένες παλαιοκομματικές λογικές ή σε απροκάλυπτες προσωπικές επιδιώξεις.

Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να κατηγορήσω τους πολιτικούς αντιπάλους αυτής της αναμέτρησης.

Σίγουρα, μέσα σε όλους τους συνδυασμούς συγκαταλέγονται άνθρωποι που έχουν και πολιτικές ικανότητες και διάθεση προσφοράς.

Σίγουρα όμως εμείς δεν έχουμε συμπεριλάβει ευκαιριακά περιπλανόμενο λασπολόγο, δεν έχουμε καταφύγει σε συσσωματώματα του παρελθόντος, δεν παρουσιάζουμε ως νέο το καθεστώς δεκαετιών.

Βρισκόμαστε τώρα στο τέλος μιας μεγάλης, δύσκολης αλλά ταυτόχρονα δημιουργικής περιόδου και στην αρχή μιας καινούργιας. Βρισκόμαστε μπροστά σε επιλογές που πρέπει να κάνουμε. Βρισκόμαστε στη στιγμή που πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο για το μέλλον. Και διαλέγει κανείς δρόμο κοιτώντας μπροστά – που τον οδηγεί ο δρόμος τον οποίο θέλει να ακολουθήσει, αλλά κοιτώντας και πίσω· από πού έρχεσαι,  από που ξεκίνησες, ποιά ήταν η μέχρι στιγμής πορεία σου, τι άφησες στη διαδρομή σου, τα λάθη σου, τις επιτυχίες σου, τους στόχους που έβαλες και τι κατάφερες, τους ανθρώπους που συνεργάστηκες. Και ξέρουμε όλοι  όσοι βρισκόμαστε εδώ, ότι όλοι έχουμε παρελθόν, ιδιαίτερα όσοι από εμάς έχουμε βρεθεί σε θέσεις δημόσιας διοίκησης, για το τι μπορούμε να καταφέρουμε, το πως δουλέψαμε.

Βρίσκονται λοιπόν πολλοί συμπατριώτες μας, πηγαίνοντας στην κάλπη, σε αυτή τη θέση που αναζητούν το δρόμο για το μέλλον. Γιατί όλοι επιθυμούν να προχωρήσουν μπροστά. Κανείς δεν αναζητά αναστροφές που σε φέρνουν πιο πολύ στο χθές παρά στο αύριο.

Σε ένα χθες που περιελάμβανε ένα Δήμο στα όρια της χρεοκοπίας, δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με συσσωρευμένη ζημία και χρέη παντού, νευραλγικές υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσία καθαριότητας) στα όρια της κατάρρευσης, πολιτικές διαφάνειας σε ένα νηπιακό ακόμα επίπεδο, δεκάδες μεγάλα και σοβαρά έργα σε όλη τη Χίο με μηδενικό βαθμό ωρίμανσης, χωροταξικό σχεδιασμό κρυμμένο στο πιο βαθύ συρτάρι, δεκάδες δραστηριότητες και χώρους του Δήμου να λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση, χρέη και οφειλές δεκαετιών να έχουν ξυπνήσει και να σε καταδιώκουν αμίληκτα!. Ενα κεντρικό κράτος που μετά από δεκαετίες ανεμελιάς, ξαφνικά ξύπνησε και είχε τις απαιτήσεις της Ελβετίας….

Και όλα αυτά δεν ήταν θεωρητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά ζητήματα που αφορούσαν άμεσα τον δημότη και την καθημερινότητά του. Τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών αφορούν την καθημερινή λειτουργία των σχολείων και τα παιδιά μας, οι κατασχέσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ αφορούν τη δυνατότητα της επιχείρησης να λειτουργεί και να φτάνει νερό στο σπίτι μας, τα απορριμματοφόρα που έμεναν στο δρόμο λόγω παλαιότητας αφορούσαν τα σκουπίδια που βρίσκονταν στον κάδο της γειτονιάς μας και έπρεπε να μαζευτούν, η πορεία του ταμείου του Δήμου προς την χρεοκοπία και την επιτροπεία του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορούσε τη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου, οι δομές του Δήμου όπως το ΔΗΠΕΘΕ αφορούσαν προϋπολογισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η αδειοδότηση εγκαταστάσεων όπως ο ΧΥΤΑ, ο βιολογικός, το κολυμβητήριο, τα γήπεδα, η πυρασφάλεια στα σχολεία και το Ομήρειο, αφορούσε αυτή καθ’ αυτή τη δυνατότητα λειτουργίας τους! Το να μπορούν δηλαδή οι δημότες, εμείς, να χρησιμοποιούμε αυτές τις εγκαταστάσεις! Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είτε στις προβλεπόμενες, είτε στις απρόβλεπτες, στις μεγάλες και τις μικρές, οι αιρετοί της Πρωτοβουλίας, τα στελέχη της, σήκωσαν τα μανίκια, δούλεψαν και με την καλή συνεργασία των υπηρεσιών, των δημοτών, των εθελοντών, των υπολοίπων φορέων, και τα κατάφεραν.

Όλα αυτά έγιναν, βέβαια, γιατί επικράτησε μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Θυμάμαι ακόμα την έκπληξη στα μάτια ορισμένων δημοτικών συμβούλων, όταν επέμενα το 2014, ότι στην επιτροπή παραλαβής των έργων, όπως το έλεγε ο νόμος, δεν θα περιλαμβάνεται πλέον ο ίδιος, ένας σύμβουλος της συμπολίτευσης, αλλά σε κάθε έργο θα είναι ένας διαφορετικός, με κλήρωση μεταξύ των συμβούλων όλων των παρατάξεων! Ανήκουστα πράγματα μέχρι τότε για την παραλαβή έργων!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Χίος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κρίσης, του προσφυγικού. Μιας κρίσης που άλλαξε την Ευρώπη! Μιας κρίσης που βρήκε τη Χίο, την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο όλο απροετοίμαστους. Μιας κρίσης που αντί να μας κάνει να ομφαλοσκοπούμε, πρέπει να μας ενώνει στην προσπάθεια επαναφοράς της κανονικότητας και διεκδίκησης μιας βιώσιμης εθνικής πολιτικής, στο μέτρο και το ρόλο που αντιστοιχεί στα νησιά του Αιγαίου.

Αλλά αρκετά μιλήσαμε για το παρελθόν, για το χθες. Τώρα είναι η ώρα του αύριο. Σε αυτό το σταυροδρόμι που διαλέγουμε οι δημότες την πορεία προς το μέλλον, αφού κοιτάξουμε προς τα πίσω γυρίζουμε μπροστά, αναζητώντας το που θέλουμε να πάμε, και τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε εκεί. Επιλέγουμε τους στόχους μας. Δεν διαλέγουμε εύκολες ωραίες αφηγήσεις. Έχει πληρώσει πολλά ο ελληνικός λαός από εξιδανικευμένα αφηγήματα που αποδείχθηκαν στο σύνολό τους κούφια.

Εμείς δεν προχωράμε στο μέλλον με γενικολογίες, ευγενείς προσδοκίες, απωθημένα δεκαετιών και δήθεν σχεδιασμούς. Το βασικότερο: μετράμε τα λεφτά μας πριν αρχίσουμε να τάζουμε και να εξαγγέλουμε. Μετράμε τις διαδικασίες, τις αρμοδιότητές μας και το προσωπικό μας πριν πούμε τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν ψάχνουμε να βρούμε εκ των υστέρων ποιος είναι αυτός ο άλλος που φταίει για αυτά που δεν καταφέραμε να κάνουμε εμείς, ποιός μας σταμάτησε στην τρελή κούρσα που θέλαμε να τρέξουμε…

Έτσι λοιπόν, ακολουθούμε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα για την εκπλήρωση του ρόλου του Δήμου στην ανάπτυξη της Χίου, στην υποστήριξη της εκπαίδευσης, στην παροχή βιώσιμων και εφικτών λύσεων για το νερό, στην διασφάλιση ενός βιώσιμου, σύγχρονου και δίκαιου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, στη εξασφάλιση σύγχρονων αθλητικών υποδομών, στην ανάπτυξη των προνοιακών δομών, στην ανάπτυξη των παιδικών σταθμών, στη δημιουργία και υποστήριξη μεγάλων οδικών υποδομών, στην ανάπτυξη των λιμανιών και του αεροδρομίου, στην ανάτπυξη των πολιτιστικών υποδομών, στη θεμελίωση μιας νέας τουριστικής προοπτικής, στην εξασφάλιση ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος.

Και ο στόχος είναι μια Χίος, όπου τα αυτονόητα έχουν λυθεί, ένα σύγχρονο περιβάλλον, με βιώσιμες διαδικασίες στον πολιτισμό της καθημερινότητας, η αναγέννηση της υπαίθρου και οικονομική ανάπτυξη στην οποία ο Δήμος έχει κάνει τη δουλειά του, που είναι η χωροταξική πλατφόρμα και οι βασικές υποδομές.

Εμείς προχωράμε έχοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Σε κάθε προεκλογικό “θα” των αντιπάλων μας, έχουμε αντίστοιχα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται.

Λόγια εκείνοι; Έργα εμείς!

Είμαστε οι μόνοι, οι οποίοι την 1η Σεπτεμβρίου ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε!

Οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση, χωρίς διακοπές και αναστροφές, του θεμελιώδους έργου που έχει ξεκινήσει!

του έργου που μας έφερε από κομπάρσους στο Βόρειο Αιγαίο, πρωταγωνιστές!

Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιούμε! δεν υποσχόμαστε, αλλά σχεδιάζουμε, ωριμάζουμε, διεκδικούμε, εντάσσουμε, και ολοκληρώνουμε!

Έτσι εξάλλου έχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια να βάλουμε μπροστά, έργα και δράσεις, σε όλη τη Χίο, που για χρόνια ήταν ζητούμενα. Μικρά και μεγάλα. Έτσι καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Interreg, το αγροτικό Leader, το Πράσινο Ταμείο, που για πολλά χρόνια δεν τα πλησίαζε η Χίος. Με σχεδιασμό, ωριμότητα, συνεργασία, διεκδίκηση.

Με ένα στιβαρό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, ωριμάζει και υλοποιείται ήδη εδώ και τρία χρόνια η Χίος έχει χαράξει το δρόμο της για τα επόμενα χρόνια! Με κύριους άξονες τη διαχείριση των απορριμμάτων, το νερό και την ενέργεια, τους πόρους που απαιτούνται για την οικονομική ανάπτυξη όλων των κλάδων.

Δεν είναι η ώρα να απαριθμήσω δράσεις και έργα. Η βασική ιδέα ήταν και παραμένει μια: πιάνουμε όλα αυτά τα θέματα που είναι εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής μας και τα βάζουμε μπροστά, με γνώμονα τη στρατηγική τους σημασία και όχι το χρόνο ολοκλήρωσης.

Σταθμοί μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, πράσινα σημεία, κέντρο διαλογής απορριμμάτων, κομποστοποίηση αλλά και σχεδιασμός για ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, προχωράνε όλα με πρώτο και κύριο την ανασυγκρότηση του στόλου και του προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και τη μετάβαση σε ένα σύστημα δίκαιης κατανομής των τελών καθαριότητας. Μέσα σε ένα πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Με ένα σύστημα που θα ανταμοίβει αυτόν που δεν ρυπαίνει και θα χρεώνει αυτόν που πετάει, ανεξάρτητα από το εμβαδόν του χώρου του.

Στον τομέα του νερού δίνεται μεγάλη έμφαση σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας με βελτιώσεις δικτύων, ζωνοποίηση, ταχυδιυλιστήρια, τριτοβάθμιο βιολογικό, νέους βιολογικούς για τα χωριά, δίκτυα που απευθύνονται στην αγροτική εκμετάλλευση, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και ασφαλώς στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για το νερό. Ταυτόχρονα δεν αφήνουμε πίσω τα στρατηγικά έργα, όπως το φράγμα του Κοντού για τα νοτιόχωρα, του οποίου την ένταξη επιδιώκουμε στο επόμενο ΕΣΠΑ. Και ασφαλώς πιέζουμε για την ολοκλήρωση από τους αρμόδιους φορείς του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Στον τομέα της ενέργειας ο Δήμος έχει μια περιορισμένη ευθύνη προς το παρόν, αλλά η ανάπτυξη μιας Ενεργειακής κοινότητας θα μας δώσει τη δυνατότητα να εποφεληθούμε από το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας επάνω στο νησί και ταυτόχρονα ένας από τους μεγάλους παραγωγούς. Η ουσιαστική της γαιωθερμίας και η δημιουργία έξυπνου δικτύου διανομής ενέργειας επάνω στο νησί, η ανάπυξη της ηλεκτροκίνησης, είναι εφικτοί στόχοι για την επόμενη τετραετία και θα συντείνουν τόσο στην μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα όσο και στην λελογισμένη αναπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στις υποδομές, η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της πόλης ήταν σίγουρα ένα από τα έργα κεφαλαιώδους σημασίας, όπως και της συλλεκτήριας οδού από τα Ταμπάκικα και το ρέμα της Αγ. Ειρήνης.

Το μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, τα έργα της διάνοιξης της οδού Ιωάννου Χρήστου, το masterplan του λιμανιού της Χίου, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου Τελωνείου στο λιμάνι της Χίου, αλλά και οι λιμενικές υποδομές που μελετήθηκαν και έχουν ενταχθεί για τα Καρδάμυλα και τη Βολισσό, ανοίγουν τις προοπτικές για το αύριο. Οι στρατηγικοί στόχοι είναι τρείς: Ολοκλήρωση του αεροδρομίου με υλοποίηση των δεσμεύσεων που πλέον έχουν αναληφθεί εγγράφως, ανάπτυξη του λιμανιού των Μεστών βάσει της μελέτης που έχει ξεκινήσει για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του λιμανιού της Χίου μέσα από τις μελέτες που εντάσσουμε στο Connecting Europe και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν διαθέσιμα.

Ένας μεγάλος αριθμός από σχολεία επισκευάζονται, σε όλη τη Χίο, αρκετά από αυτά ενταγμένα σε προγράμματα ριζικής αναβάθμισης πολλών εκατομμυρίων, ενώ οι κατασκευές καινούργιων νηπιαγωγείων που ήδη γίνονται στην πόλη της Χίου, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για βρεφονηπιακούς σταθμούς, τόσο στην πόλη όσο και στη βόρεια και νότια Χίο, η αναβάθμιση των ΚΔΑΠ είναι έργα απαραίτητα για την εκπαίδευση και την προσχολική αγωγή και πρόνοια.

Στις αθλητικές υποδομές, εκτός από την ριζική αναβάθμιση του Ιωνικού κολυμβητηρίου, η μελέτη και ένταξη κλειστού προπονητηρίου για τα Καρδάμυλα, αλλά και η ριζική ανακαίνιση πολλών γηπέδων, από τα Καρδάμυλα μέχρι την Καλιμασιά και από τον Έφηβο μέχρι τον Κοφινά, η κατασκευή γηπέδων μπητς βόλεϊ, η αδειοδότηση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου είναι κινήσεις απαραίτητες, και τις κάνουμε για  τον αθλητισμό στη Χίο. 

Η αναβάθμιση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, είναι το επόμενο μεγάλο έργο που γίνεται μετά την κατασκευή του ίδιου του Ομηρείου, με τη χορηγία του αείμνηστου ζεύγους Ξυλά. Ένα Ομήρειο με νέο εξοπλισμό, νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, νέα κουφώματα και ανακαινισμένους χώρους. Η αποκατάσταση του ιστορικού κινηματοθέατρου Rex, ενός έργου που η Χίος περιμένει σχεδόν δύο δεκαετίες έγινε εφικτή, και πλέον με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προχωράει για να παρδωθεί στους Χιώτες μέσα στην επόμενη τριετία.

Η μελέτη Ολοκληρωμένης Χωρικής  Επένδυσης με αντικείμενο τον Τουρισμό – Πολιτισμό, χρηματοδοτούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς,  αναμένεται να βάλει σε μια ιεραρχημένη και ολοκληρωμένη σειρά την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του τόπου μας. Με αυτή τη μελέτη ως εργαλείο, μαζί με τον ιδιωτικό φορέα τουρισμού με τον οποίο επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε δράσεις για τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, η Χίος μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τους όρους της τουριστικής ανάπτυξης.

Έργα όπως η ανάδειξη των μονοπατιών των μαστόρων της Θυμιανούσικης πέτρας, η επισκευή του υδροθεραπευτηρίου στα Αγιάσματα, η προστασία των του τοπίου των ακτών από διάβρωση, η ανάπτυξη του θεματικού πάρκου για τον Όμηρο στη Δασκαλόπετρα, η ψηφιακή ανάδειξη πολιτιστικών αγαθών όπως ο Κάμπος και οι Βίγλες, όλα αυτά, συμπληρώνουν το πλαίσιο, Περιβάλλον – Πολιτισμός και Τουρισμός το οποίο για τη Χίο είναι προνομιακό πεδίο.

Το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης  της πόλης της Χίου ενταγμένο στο ΠΕΠ βορείου Αιγαίου,  περιλαμβάνει ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης, στην  ανάδειξη της ταυτότητας της, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του κάτοικου και της εμπειρίας του επισκέπτη, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και στη διευκόλυνση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μαζί με το σχέδιο για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου που δουλεύουμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο δίνουν σε βάθος τριετίας μία πόλη πιο κοντά στη Χίο του αύριο, στην αυθεντική Χίο.

Μια σημαντική κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια είναι η αναγέννηση των οικισμών της Χίου, με ένα εργαλείο που θα ενοποιεί τις δράσεις των διαφόρων φορέων και θα τις υπαγάγει στο ένα ζητούμενο: την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για να ζήσουν άνθρωποι, ελκυστικό για τον επισκέπτη, με διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωσή του. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ήδη για τον Κάμπο, με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό έργο που παρήχθη και αυτό που δεσμευόμαστε ως Πρωτοβουλία για τη Χίο να συνεχιστεί είναι τα ουσιαστικά βήματα στον Χωροταξικό Σχεδιασμό.  Πέντε ΣΧΟΑΠ, ένα ΓΠΣ, χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου, είναι βήματα που έγιναν και προοιωνίζουν ένα φιλικότερο επιχειρηματικό και φυσικό περιβάλλον. Μέσα στο 2019, μετά από διεκδίκιση και συνεργασία 2 ετών με το υπουργείο, ξεκινάμε τις διαδικασίες για Τοπικό Χωρικό Σχέδιο για όλη τη Χίο! Ενός Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, με το οποίο σταματάνε να εφαρμόζονται οι αποσπασματικές πολιτικές που επιβάλλουν ειδικά καθεστώτα, όπως οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου και ενοποιείται ο χωροταξικός σχεδιασμός σε όλο το νησί.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Αυτοί βέβαια οι στόχοι για το μέλλον, αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα δεν είναι δουλειά ενός ανθρώπου, δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει κανείς από κάποιον άλλον να το κάνει.  Είναι δουλειά που  εξαρτάται από εκείνους τους ανθρώπους που εμείς,  η χιώτικη κοινωνία θα επιλέξουμε να στελεχώσουν το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που μετράνε και η αφοσίωσή τους, η συγκρότησή τους, το πείσμα τους, και η δυνατότητά τους να συνεργαστούν.

Και απευθύνομαι τώρα σε όλους εμάς που επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε συμπολίτες μας: η δημοκρατία μας έχει εμπιστευθεί έναν σπουδαίο ρόλο: του ανθρώπου που εκπροσωπεί εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες συμπολίτες του.  Που σκέφτεται τις ανάγκες τους,  αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς τους,  τους μεταφέρει και τους κάνει πολιτική πράξη, μέσα από τα συλλογικά όργανα, μέσα από τη βελτίωση και τη λειτουργία του Δήμου.  Δεν μένει όμως εκεί το καθήκον μας. Οφείλουμε να παίρνουμε την πολιτική πράξη και να την κάνουμε κτήμα της κοινωνίας· να δημιουργούμε προϋποθέσεις ουσιαστικής ενεργοποίησης των ανθρώπων. Όχι τάζοντας, αλλά παλεύοντας για να υλοποιήσουμε αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος.

Μια τέτοια ομάδα είμαι χαρούμενος που έχουμε συγκροτήσει, με νέους ανθρώπους, με εμπειρία, με όρεξη, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, με μαχητικότητα και με πορεία δημιουργική μέσα στη ζωή τους. Είμαι πολύ υπερήφανος, αλλά ταυτόχρονα νιώθω μια βαρειά ευθύνη για το ρόλο που μου έχουν εμπιστευθεί σε αυτό το συνδυασμό και την εμπιστοσύνη που μου έχουν δείξει όλοι τους.

Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω, με αλφαβητική σειρά:

ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Νίκος Καρασούλης

Άννα  Μπέλλου

Ελένη Παροικάκη

Κική Χαρίτου

ΑΜΑΝΗΣ

Βιβή Ποταμούση

Παναγιώτης Σιταράς

ΙΩΝΙΑΣ

Γιώργος Γουβάκης

Γιώργος Θωμάς

Παντελής Νεαμονίτης

Καλλιόπη Σιταρά

Κλέαρχος Χρύσης

ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ

Παναγιώτης Γιακούμας

Μαρία Πρωίου

Μαριάνθη Ψύλλου

ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

Αγγελική Καραμούζου-Σαρρή

Γιώργος Λιγνός

Σοφία Τσάκου

ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ

Ανδρέας Βεργίτσης

Μαρίκα Γαλάτουλα

Σωφρονία Κοντούδη

Ηλίας Παπαδόπουλος

ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ

Σταύρος Γλύκας

Μάρκος Κοσμάς

Μαρκέλλα Κωστάλα

Μαρία Μπενοβία

Θοδωρής Παντελόγλου

Ηλίας Πουργιάζος

Αριστέα Σαρρή

Ματθαίος Φαφαλιός

Ηλίας Φόρος

 ΧΙΟΥ

Αλέκος Αντωνίου

Γιάννης Αποστολής

Ευγενία Ασλανίδη

Στρατής Γδύσης

Γιάννης Γλύπτης

Έφη Γεωργαντή

Γιάννης Γκλώτσος

Μαρίνα  Ζερβούδη

Σταμάτης Ζουμίδης

Γιώργος Ζώας

Παντελής Καμπούρης

Γιώργος Κανδιόγλου

Γιώργος Καραμανής

Βασίλης Κοκκαλιάς

Παντελής Κουνιάδης

Νίκος Λαμπρινούδης

Ελευθερία Λυκοπάντη-Καλίτση

Νεκτάριος Λυμπέρης

Γιάννης Λύκος

Βάσω Μαυρέλου

Γιώργος Μπελέγρης

Θεοδώρα Μπρουζάκη – Φύκια

Αγγελική (Αλίκη) Παναγιωτοπούλου-Φράγκου

Κώστας Παντελάρας

Φανή Παντελίδου

Σοφία Σιδεράτου

Ηλίας Σμυρνιούδης

Νίκος Στακιάς

Σωκράτης Συριώδης

Αγγελική Τομα

Στέλιος Τριανταφυλλίδης

Φένια Χαλιορή – Κοσμίδη

Για τη Δημοτική Κοινότητα Χίου, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην “Πρωτοβουλία”, συμμετέχουν σε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στο συνδυασμό “ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟ”.

Η Θεανώ Βάρη, ο Γιώργος Γιαννακός, η Δέσποινα Γλύκα, ο Φώτης Δεββές, η Τζίνα Καλλίτση-Γουρλή, ο Μιχάλης Κουστουμπέκης, η Κυριακή Μαλανδρίνου,  η Χριστίνα Οικονομίδη, η Βάσω Σπύρου, η Νίκη Τσατσαρώνη, ο Διομήδης Χόνδρος, είναι κάποιοι από αυτούς που συμμετέχουν στο συνδυασμό ο οποίος επιδιώκει να παίξει τον δημιουργικό του ρόλο μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 Χιώτισσες και Χιώτες,

στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, σας καλώ να καθίσουμε σε αυτό το σταυροδρόμι που περιέγραψα παραπάνω, και να διαλέξουμε την πορεία του τόπου για το μέλλον. Να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης και να πάρουμε τις αποφάσεις που θα βελτιώσουν τις ζωές μας, θα αφήσουν στον τόπο μας την ανοικτή προοπτική για το μέλλον.

Γιατί προχωράμε μπροστά με πρόγραμμα.

Γιατί υλοποιούμε και δεν εξαγγέλουμε απλά.

Γιατί δημιουργήσαμε τη βάση πάνω στην οποία σταθερά πλέον χτίζουμε.

Γιατί δεν κρυφτήκαμε στα δύσκολα

Γιατί η Χίος δεν γυρίζει προς τα πίσω

Γιατί κομμάτι κομμάτι κατακτάμε το μέλλον μας!

Καλό βράδυ σε όλους! Καλή δουλειά μέχρι την τελική νίκη!

Γιατί η Χίος το θέλει και εμείς το μπορούμε!

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.