Πολιτική μας υποχρέωση απέναντι στις νησιωτικές κοινωνίες το κλείσιμο των ανοιχτών δομών

Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στον Ρ/Σ Alpha 9,89  και τη δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή

Την ενοικίαση εκτάσεων για τρία χρόνια μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Ρ/Σ Alpha 9,89  και τη δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δημόσιες εκτάσεις υπήρχαν σε όλα τα νησιά, ωστόσο, αυτές βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στους αστικούς ιστούς και θα δημιουργούσαν πολύ περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες». Συμπλήρωσε, δε, πως «και οι 3 εκτάσεις που επελέγησαν είναι εγκαταλελειμμένα χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου». Αντίστοιχα, στην Κω και στη Λέρο είπε πως «πάμε στη λύση δημόσιων εκτάσεων, γιατί τυγχάνουν να είναι βέλτιστες για την ανέγερση των νέων κέντρων».

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «όσες δεν έχουν πιστοποίηση από το νέο Μητρώο, δε θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης ούτε στις δομές ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε δώσει σαφέστατες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι όποιος συλληφθεί να διευκολύνει παράνομες εισόδους στη χώρα, αυτό θεωρείται πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα και πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες προφυλάκισης, καθώς και ότι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Γιατί όποιος στηρίζει διακινητές, είναι και ο ίδιος διακινητής»,

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι η σημερινή κατάσταση στα νησιά δεν μπορεί να συνεχιστεί και χρειάζεται να μπει τάξη για πολλούς λόγους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητα «για την κράτηση των νεοαφιχθέντων, των παραβατικών, καθώς και των -προς επιστροφή- μεταναστών».

Σε ερώτηση για την παράλληλη λειτουργία των κέντρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «είναι πολιτική υποχρέωση μας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες το κλείσιμο των ανοιχτών δομών» και προσέθεσε ότι η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα με τη λειτουργία των νέων κέντρων.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι «έχουν γίνει από 1η Ιανουαρίου 1891 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, άρα το 5% των διαμενόντων στα νησιά. Συνολικά έχουν μεταφερθεί περίπου 24.000 μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τον Ιούλιο έως σήμερα.».

«Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική με έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, συστηματικές, κλειστές ελεγχόμενες δομές, έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος μέσω θέσπισης κοινών κανόνων ασύλου και επιστροφών από την Ε.Ε.», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.