Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα λάβουν το Στεγαστικό Επίδομα

Περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση πριν το δρόμο προς τις κάλπες!

Συζήτηση για το νέο προνοιακό πρόγραμμα για τη στέγη, που υπογράφηκε από το υπουργείο Εργασίας και αφορά σε επίδομα προς ενοικιαστές και δανειολήπτες, που -εφόσον υλοποιηθεί- αναμένεται να δώσει ανακούφιση σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Έρχεται σε δύο φάσεις, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι αναμένεται να φτάσουν συνολικά, το 1 εκατομμύριο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, η διάθεση των πρώτων 300 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο σκέλος «επίδομα ενοικίου», εγκρίθηκε την Παρασκευή (8.2.2019).

Σκοπός, να αρχίσει σταδιακά η εφαρμογή του προγράμματος για τους ενοικιαστές. Σύντομα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά και το σκέλος για το επίδομα της δόσης δανείου που σχετίζεται με την πρώτη κατοικία.

Όσον αφορά στο επίδομα στέγασης για μισθωµένη κατοικία, το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με η σύνθεση του νοικοκυριού:

Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα υπολογίζεται σε 70 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε επιπλέον μέλος αναμένεται προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ ανά μήνα.

Στεγαστικό επίδομα: Μέριμνα για μονογονεϊκές

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα.

Το ίδιο συµβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Το επίδομα ενοικίου θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δυνητικού δικαιούχου σε ηλεκτρονική πλατφόρμα µε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει κατατεθεί στην Εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά µέσω του συστήματος Τaxis της ΑΑΔΕ.

Η τελική μορφή του προγράμματος αναμένεται να “πατά” στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως το επίδομα στέγασης είναι ένα από τα λεγόμενα “αντίμετρα” του 2017, το οποίο θα υλοποιηθεί, όπως συµβαίνει και µε το επίδομα παιδιού ήδη από το 2018, παρά την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ενοικίου, αναφέρει η εφημερίδα “Έθνος”, θα κλιμακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

Τα μονομελή νοικοκυριά πιθανότατα θα εντάσσονται εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ.

Το εν λόγω εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού.

Η κλιμάκωση των εισοδηματικών κριτηρίων ακολουθεί το μοντέλο κλιμάκωσης των ποσών και δίνει έμφαση στο παιδί, ενώ ενσωματώνει ρήτρες ειδικές προστασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα.

Συνεπώς, για τις μονογονεϊκές οικογένειες αναμένεται να προβλεφθεί προσαύξηση 7.000 ευρώ του εισοδηματικού ορίου για το πρώτο ανήλικο µέλος.

Ανάλογη μέριµνα θα υπάρξει και για τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του.

Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας στην επιδότηση ενοικίου αναμένεται να µπουν στην περιοχή των 120.000 – 180.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για μονομελές νοικοκυριό, η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Το όριο αυτό δεν αποκλείεται να προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού και έως τα 180.000 ευρώ.

Στα κριτήρια αναμένεται να υπάρχουν και όρια καταθέσεων κ.λπ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.