ΠΕΡΙ ΤΟΥ «ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ»[1] ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Γράφει ο κ. Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης, Ιατρός[2]

Ήταν «γραφτό» προτού κλείσω τα μάτια μου να το ακούσω (να το μάθω, αν προτιμάτε) κι αυτό: ο Ιωάννης Καποδίστριας λοιπόν υπήρξε… δικτάτωρ!… Αυτή ήταν η διάγνωσις του κ. Αριστείδη Χατζή! (Δεν τον γνω­ρίζω τον άνθρωπο, δεν γνωρίζω αν είναι… δίκαιος – Αριστείδης γαρ – αλλά σίγουρα… Χατζής δεν είναι!…).

Έχοντας λοιπόν τη μανία να μαζεύω αποκόμματα εφημερίδων με κείμενα που με ενδιαφέρουν, διαβάζω από τη «Χιακή Διαφάνεια» (είμαι Χιώτης) της 17/10/2019, κείμενο της κ. Τασσώς Γαΐλα, Αρθρογράφου-Ερευνήτριας, που περι­γράφει εν ολίγοις τη ζωή του Ιωάννη Καποδί­στρια, με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του στο Καντόν[3] Τιτσίνο της Ελβετίας, το μοναδικό Ιταλόφωνο Καντόνι από τα συνολικά 26 Καντόνια της Ελβετίας. Αντι­γράφω λοιπόν:

«Στο Τιτσίνο ο αείμνηστος Ι. Καποδίστριας έζησε από το 1821, όταν παραι­τήθηκε από τη Ρωσική Αυλή, μέχρι το 1827. Ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα και τα χρήματα που του έστελνε η Ρωσική Κυβέρνηση (26.000 χρυσά νομίσματα!) τα έστελνε σχεδόν όλα στην πατρίδα για τον Αγώνα![4] Προ μηνών, λοιπόν, πραγμα­τοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού ανδριάντα του!…»

Ξεκινώντας προ 3ημέρου να γράψω κάτι για τον Καποδίστρια (…ότι είμαστε αχάριστοι, ότι δεν τον τιμούμε δεόντως κλπ. κλπ.), δεν είχα τίποτε στα χέρια μου από αυτά που γράφουν στην ΕΣΤΙΑ τις τελευ­ταίες ημέρες – 6 και 7 Μαΐου – οι εκλεκτοί Δημοσιογράφοι κ.κ. Μανώλης Κοττάκης και Δημήτρης Καπράνος, τους οποίους παρακολουθώ καθημε­ρινά, ούτε βέβαια γνώριζα τις «κινήσεις» της Επιτροπής που έχει δημιουρ­γηθεί για τον εορτασμό των 200 ετών από την ιστορική χρονολογία της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως, από το 1821 δηλαδή!

Από τους κ.κ. Κοττάκη και Καπράνο έμαθα για τη ζωή του Καποδί­στρια στην Αίγινα, «στην πρώτη – προσωρινή – πρωτεύουσα του νεώτερου Ελλη­νικού Κράτους», όπως χαρακτηριστικά γράφει ο κ. Μανώλης Κοττάκης! Από δε τον κ. Δημήτρη Καπράνο, μαθαίνω ότι κάποιοι θεωρούν «αμφι­λεγόμενο» τον Κολοκοτρώνη και «μύθο» τον ξεσηκωμό του ’21! (σ.σ. Ήμαρτον Θεέ μου, είναι στα καλά τους αυτοί που τα πιστεύουν;).

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον Ιωάννη Καποδίστρια και ας αναφέ­ρομε επιγραμματικά κάποιους «σταθμούς» της ζωής του:

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας λοιπόν γεννήθηκε από Κερκυραίο πατέρα και Κύπρια μητέρα στις 10 Φεβρουαρίου του 1776 και μεγάλωσε στην Ελλάδα του 19ου αιώνα[5]:

  • Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία! Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία.
  • Έφτιαξε το Σύνταγμα της Επτανησιακής Πολιτείας (στην οποία έγινε και Κυβερνήτης σε ηλικία 26 χρονών!)
  • Είναι δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος. Στην Ελβετία (όταν ήταν υπάλληλος στη Ρωσική πρεσβεία) ανέλαβε και έφτιαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια.
  • Έφτιαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο-Ελληνικής Δημοκρατίας (η χρησιμοποίηση δημοψηφισμάτων για αποδοχή των Νόμων). Θεωρείται ακόμη ο «πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας».
  • Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία!
  • Μετά το Βατερλώ επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (σαν ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%! (με το επιχείρημα ότι «ο λαός της δεν ευθυνόταν»).
  • Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) της μεγαλύτερης (τότε) Ευρωπαϊκής δύναμης (της Ρωσίας).
  • Έσωσε την Ελληνική Επανάσταση» (παύω την αντιγραφή από το κείμενο της κ. Γαΐλα.

Πράγματι η συμβολή του στην επιτυχία της Ελληνικής Επαναστά­σεως ήταν καθοριστική! Ο Καποδίστριας παραιτήθηκε από Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πήγε στην Ελβετία όπου έζησε από το 1821 έως το 1827. Οι ειδήμονες λένε ότι χωρίς τον Καποδίστρια η Ελληνική Επα­νάσταση δεν θα πετύχαινε. Πάλεψε με τα ιερά τέρατα της πολιτικής (Μέτερνιχ κ.α.) που ήσαν φιλικά προσκείμενοι με την Οθωμανική Αυτό­κρατορία και τους νίκησε! Πλην των χρημάτων που έστελνε στην Ελλάδα (που ήδη ανέφερα), έστελνε οπλισμό και… τόνους παξιμάδι για τους πει­νασμένους Έλληνες. Το 1827, στη συνεδρίαση της Τροιζήνας, ο Κολο­κοτρώνης τον πρότεινε (και έγινε αποδεκτός) για «Ηγέτης του Έθνους».

Και φθάνομε στις 27 Σεπτεμβρίου (με το παλαιό ημερολόγιο, 9 Οκτω­βρίου με το νέο) του 1831[6], όπου αυτή την αποφράδα ημέρα ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε από Ελληνικά πυρά και Ελληνικά χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο (Άγιος Κυπριακής καταγωγής, οποία σύμπτωσις).

Τον Ιωάννη Καποδίστρια τον τιμούν μέχρι σήμερα στη Ρωσία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Σλοβενία κ.α. Στην Ελλάδα άραγε; Βέβαια το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ονομάσθηκε «Καποδιστριακό», από εκεί και πέρα όμως έχομε δικαίωμα να τον βρίζομε αποκαλώντας τον… δικτάτορα;

Αγαπητοί Αναγνώστες,

Ο Καποδίστριας συνήθιζε να λέει: «Ει o Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Εγώ (η ταπεινότης μου, αν προτιμάτε), συνηθίζω να λέω και να γράφω ότι: «Ο Χριστός μας όλα τα συγχώρεσε, εκτός από την αχαριστία»!

Τελειώνοντας το γραπτό μου, μη γνωρίζοντας πότε θα δακτυλο­γραφηθεί, πότε θα καθαρογραφεί και πότε θα δημοσιευθεί, η εντύπωσή μου όμως είναι ότι είναι πάντα επίκαιρο! Διαισθάνομαι ότι κάποιοι – πάλι – προσπαθούν να ενσπείρουν τη διχόνοια μεταξύ μας, ούτως ώστε να αναβιώσει (όπως στον κορωνοϊό;) η προπατορική νόσος που ακολου­θούσε και τους αρχαίους ημών προγόνους, και εξακολουθεί να συνοδεύει και εμάς τους σύγχρονους Έλληνες!…

Κουράγιο Αδέλφια, μην τους ακολουθείτε!…

Χρόνια Πολλά και Καλά (εγώ… τα έφαγα τα ψωμιά μου, έτσι θέλω μόνο «καλά» χρόνια)!

Χριστός Ανέστη (έστω και… ετεροχρονισμένα)!

Πάντα με Χριστιανική ΑΓΑΠΗ,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Ιατρός[7]

[1]     Αντιγραφή από τον κ. Χατζή (βλ. κείμενό μου).

[2]     Επαναλαμβάνω, είμαι ιατρός αγγειοχειρουργός με τίτλους και με σπουδές στην Αγγλία και στην Αμερική, δεν είμαι όμως ιστορικός, γι’αυτό συγχωρείστε τα – πιθανά – λάθη μου και τις παραλείψεις μου!…

[3]     Καντόνι: κάθε μια από τις ομόσπονδες Περιφέρειες που απαρτίζουν την Ελβετία (Λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη για Σχολείο και Γραφείο, σελ. 473).

[4]     Στο σπίτι που έμενε υπάρχει μια επιγραφή που λέει: «Εδώ έμενε το 1826 ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας».

[5]     Αντιγράφω από το κείμενο της κ. Τασσώς Γαΐλα στη «Χιώτικη Διαφάνεια» της 17/10/2019.

[6]     Γράφω λεπτομερώς την ημερομηνία, διότι δεν είμαι σίγουρος αν εκείνη την ημέρα ανάβομε ένα κεράκι στη μνήμη του!…

[7]     Επαναλαμβάνω είμαι Αγγειοχειρουργός, οι φίλοι μου όμως, λόγω του ότι συμμετέχω επί 39 χρόνια στη Διοίκηση του «Δρομοκαϊτείου», με αποκαλούν «Ιατρό Ψυχών και Σωμάτων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.