Παντελής Καλόγερος: Ολυμπιονίκης ΑμεΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΚΕ & του… Παντελή η μπλούζα

-<Στις 7 του Ιούλη όποιος θυμάται και βλέπει, οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι του μόχθου πρέπει να ψηφίσουν το ΚΚΕ>.

Κάπως έτσι ξεκινάει η συνέντευξη που παραχώρησε ο Παντελής Καλόγερος σε τοπικό της Χίου μέσο ενημέρωσης.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΙ …Η ΜΠΛΟΥΖΑ ΤΟΥ

Παντελής Καλόγερος, Παραολυμπιονίκης-  ΑμεΑ. Αυτό-την αθλητική του ιδιότητα- λόγω των πολλών αθλητικών επιτυχιών του το γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Αλλά για την κόκκινη μπλούζα με το ιστορικό λογότυπο; Τολμώ την ερώτηση.

Κι η μπλούζα σας Παντελή;

Θέλετε να σας πω την ιστορία της αθλητικής μπλούζας που φοράω στην φωτογραφία της συνέντευξης; Ευχαρίστως… Μάλλον  σας εκπλήσσουν τα γράμματα επάνω της.

Σαφώς Παντελή. Μην ξεχνάτε ότι  από το 1991 αλλάξανε τα πράγματα και δεν υπάρχει η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών όπως σημαίνουν τα γράμματα της μπλούζας σας.. Που την βρήκατε  μετά από τόσα χρόνια και γιατί την φοράτε;

-Σε μία διεθνή αθλητική διοργάνωση που συμμετείχα, αναφέρομαι κ. Γαΐλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012,  γνώρισα τον Ντμίτριη(Δημήτρη) Ρώσο αθλητή από την Μόσχα λιγομίλητο και ευγενικό παιδί, ΑμεΑ με ακρωτηριασμό και των δυο ποδιών του –ήταν στο στρατό στο Αφγανιστάν όταν χτυπήθηκε το κομβόι των τανκς τους και έγινε ο τραυματισμός του. Μιλούσε για την ΕΣΣΔ και έλαμπε μου έλεγε ότι τώρα μπορεί να υπάρχουν στην Ρωσία τσιγάρα μάλμπορο ή παντελόνια τζιν ή τα ΜακΝτόναλντ αλλά πόσοι Ρώσοι μπορούνε να πάνε σε αυτά; Ελάχιστοι. Πριν μπορεί να μην είχαμε αυτά αλλά είχαμε Υγεία, παιδεία και Συγκοινωνίες , σπίτι, ρεύμα, θέρμανση, Αθλητισμό και Πολιτισμό και όλα ήταν για όλους… έτσι μου έλεγε…

Τον έβλεπα να φοράει –σχεδόν κάθε μέρα- μπλούζες και γενικά αθλητικά ρούχα της ΕΕΣΔ. Μια μέρα του εξέφρασα την απορία μου και μου απάντησε ότι πριν το ατύχημα ήταν μεγάλος αθλητής με μέλλον στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τώρα σαν ΑμεΑ ήταν και πάλι μεγάλος αθλητής στη Ρωσία. Έτσι του ζήτησα να αλλάξουμε μπλούζες και μου έδωσε αυτήν που φοράω.

Να λοιπόν το ιστορικό της μπλούζας της τέως Σοβιετικής Ένωσης που φοράει ο μαρξιστής Παντελής.

Ο Παντελής γεννήθηκε στην Λαγκάδα της Χίου μεγάλωσε σε ένα καθαρά αριστερό περιβάλλον με αγαπημένο του θείο τον θείο όχι… από το Σικάγο όπως στην ταινία με την Βασιλειάδου, αλλά  πολιτικό πρόσφυγα από την Πολωνία.

Το μικρό αγόρι, φοιτά στο Γυμνάσιο και  κάνει κωπηλασία γιατί αγαπά πολύ τον αθλητισμό. Έτσι ξαφνικά και στα 15 του μόλις χρόνια ο Παντελής αλλάζει στάση ζωής. Μετά από ατύχημα θα αποκτήσει έναν πιστό και ισόβιο φίλο, ένα αμαξείδιο, ένα αναπηρικό καροτσάκι… Ένας χρόνος στην Αμερική με χειρουργεία ,ταλαιπωρία μα όλα μάταια… Γυρίζει στο χωριό του την Λαγκάδα κοντά στους αγαπημένους του γονείς κι  όλοι οι χωριανοί  λυπούνται το νεαρό αγόρι που τον θεωρούν σαν τελειωμένη υπόθεση,! Μα ο ίδιος δεν βλέπει έτσι τα πράγματα, τελειώνει το σχολείο και σπουδές στην Αθήνα στα ΤΕΙ κλάδος Λογιστικής.

Επιστροφή με το πτυχίο στο νησί του την Χίο τη γη που λατρεύει και…

Τίποτα δεν είναι αδύνατον γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει. –Μέγας Αλέξανδρος, και…

Ιδρύει μαζί με άλλους τον Παγχιακό Σύλλογο ΑμεΑ και το Αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ ΙΩΝΕΣ. Και,

Αθλητισμός. Κολύμβηση με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετάλλια και ρεκόρ, πιγκ πόνγκ και μετά δισκοβολία.

-Μόνος μου χωρίς προπονητή τα 2004 ξεκίνησα την δισκοβολία κατέβηκα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και πήρα την πρώτη θέση. Προπονητή -τον Νίκο Σούμπαση- τον απέκτησα μόλις το 2006.

Μεγάλες και πολλές οι διακρίσεις του Παντελή Καλόγερου στο άθλημα της δισκοβολίας Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008 (6η θέση), και τέλος μετά από τραυματισμούς κλπ Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012.

-Ήταν η τελευταία μου φορά που συμμετείχα σε Αγώνες. Τα πράγματα είναι δύσκολα, στον πρωταθλητισμό.  Τώρα πλέον  κ. Γαΐλα αθλούμαι για μένα.

Όλα στη  ζωή σας Παντελή ήρθαν πάνω κάτω, έγινε μια ανατροπή κι όμως την ζωή σας την οδηγείτε εσείς δεν σας  οδηγεί το καρότσι.

-Σαφώς. Δεν καθηλώθηκα σε ένα τρόπο ζωής ,τον προσάρμοσα και χτίζω τον δικό μου. Τον αφήνω να αναπτυχθεί σαν το νερό. Αδειάζω το μυαλό μου. Και σαν το νερό είμαι άμορφος και εύπλαστος και μπορώ να κυλάω και να συγκρούομαι.

Τι θα λέγατε Παντελή σε έναν πολίτη που θα σας ρωτούσε τι να ψηφίσει την Κυριακή 7 του μήνα  στις εκλογές;

-Αυτό που ήδη είπα στην συνέντευξη που έδωσα τις προάλλες.
Να μην διαλέξει μνημόνιο, φασισμό, όσους μαύρισαν ως τώρα τη ζωή των πολλών με τις πολιτικές τους . Να μην διαλέξει όσους βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Και μόνο ότι το ΚΚΕ είπε την αλήθεια σε συνθήκες δυνατών αυταπατών και ψεμάτων, στα δύσκολα δηλαδή, αυτό δείχνει ότι είναι το κόμμα των πολλών.

Έχουν το θράσος να λένε ότι το ΚΚΕ φέρνει τη ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την ξεπέρασε. Δεν ξεχνάμε! Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε, απογοήτευσε, ‘γκρεμοτσάκισε’ τον κόσμο της Αριστεράς που πίστεψε, είχε διάθεση να παλέψει. Η ΝΔ έλεγε το ΣΥΡΙΖΑ αριστερή-κομμουνιστική δύναμη, παίζοντας το ίδιο παιχνίδι. Οι αριστεροί, οι εργαζόμενοι, οι αγωνιστές είναι για τα δύσκολα. Γνωρίζουν, τραβούν μπροστά. Το ΚΚΕ μόνο τους προειδοποίησε.

Η Κυβέρνηση στις 8 Ιούλη ξέρουμε τι θα κάνει όποια κι αν είναι. Η αντιπολίτευση μας είναι που μετράει τώρα, ένα πανίσχυρο ΚΚΕ.

Ένα αγόρι στα 16 του χρόνια όταν όλοι  το θεωρούν τελειωμένη υπόθεση, αντιτίθεται στην καθεστώσα λογική και νοοτροπία, κάνει την ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Συνεχίζει τη ζωή του, το σχολείο του λες και δεν συνέβη τίποτα. Συνεχίζει και   αρχίζει το ταξίδι για την δική του Ιθάκη. Συνεχίζει να κυνηγά τα όνειρα του…

100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Άραγε, τώρα που τα τείχη έπεσαν  ‘γκρεμοτσακίστηκε’ το όνειρο του Σοσιαλισμού; Όχι αν κρίνουμε από το αγόρι με την μπλούζα που επάνω  γράφει : CCCP.(Σαγιούζ Σοβιέτσκιχ Σοτστιαλιστίτσεσκιχ Ρεσπούμπλικ).

Το μήνυμα του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής  του ΚΚΕ για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην εντυπωσιακή συγκέντρωση του κόμματος στο Σύνταγμα την Τετάρτη 3 του Ιούλη  Παντελή είναι: ΚΚΕ για να φύγει το μαύρο από τα μάτια μας, να φύγει το άδικο από τον κόσμο, γιατί έχουμε μεγάλους αγώνες να δώσουμε αύριο. Το δικό σας μήνυμα Παντελή;

-Όλοι με ψηλά το κεφάλι για ένα πιο δυνατό κόμμα του λαού, που δεν θα μας πουλήσει στα δύσκολα που είναι μπροστά.

 

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.