Πάσχα στη Χίο και ο Ρουκετοπόλεμος (Βίντεο)

Χίος, ένα από τα πιο παρθένα θέρετρα της χώρας μας. Γνωστή για τη μαστίχα, τις τουλίπες, τις ορχιδέες, τα γλυκά του κουταλιού και το ούζο της.

Μία εβδομάδα μας χωρίζει απ’ τη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική θρησκευτική γιορτή, το Πάσχα.

Τα δέκα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό ανά τον κόσμο, το μοναδικό, εκρηκτικό έθιμο της Πασχαλιάς στο Βροντάδο της Χίου. Ένας ρουκετοπόλεμος, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο χωρίς τραυματισμούς και άλλα ατυχήματα, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της Οθωμανικής κατοχής. Οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονταν αντικριστά έφτιαχναν αρχικά αυτοσχέδια κανονάκια.

Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής. Οι Βρονταδούσοι για να συμμετάσχουν κατά εντυπωσιακότερο τρόπο στο χαρμόσυνο εορτασμό του Πάσχα, καθιέρωσαν το φαντασμαγορικό αυτό έθιμο. Οι ρουκέτες αντικατέστησαν τα κανονάκια και τα όπλα «σουρντάδα» παλαιότερων εποχών. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, η γόμωση των κανονακιών γινόταν με μπαρούτι, με ισχυρότατες εκρήξεις.

Η κατασκευή των ρουκετών, ξεκινά στην αρχή της Σαρακοστής. Κάθε ενορία φτιάχνει όσες περισσότερες ρουκέτες μπορεί, αφού νικητής του Ρουκετοπόλεμου είναι αυτός που θα ρίξει τις περισσότερες ρουκέτες στον αντίπαλο.

Το Μεγάλο Σάββατο επιλέγονται οι θέσεις που θα στηθούν τα συνεργεία των ρουκετατζήδων. Εκεί στήνονται οι ρουκετοσύρτες, που είναι ξύλινες κατασκευές πάνω στις οποίες στήνονται οι ρουκέτες που θα εκτοξευθούν το βράδυ.

Μόλις νυχτώσει ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές. Εκτοξεύονται οι πρώτες ρουκέτες και διορθώνεται η θέση των ρουκετοσυρτών ώστε οι βολές να είναι εύστοχες. Όσο πλησιάζουμε προς την Ανάσταση οι βολές αρχίζουν και πυκνώνουν.

Την στιγμή που ψέλνεται το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες ρουκέτες γεμίζουν τον ουρανό από τις πολύχρωμες τροχιές και με τους κρότους των ρουκετών που εκτοξεύονται χαράζουν τη νύχτα και γεμίζουν λάμψεις την πόλη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.