Ο Φάρος των Ψαρών – Παγκόσμια ημέρα Φάρων

 

 

 

Κυριακή 18 Αυγούστου. Παγκόσμια ημέρα Φάρων

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Το 2003  και μετά από πρόταση της Διεθνούς Ενώσεως Φαροφυλάκων καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων που εορτάζεται την Τρίτη Κυριακή του Αυγούστου.

Κι όπως διαβάζω στον τύπο 28 Φάροι της χώρας μας  την Κυριακή 18η  του Αυγούστου θα είναι ανοικτοί για το κοινό οπότε και οι πολίτες  θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου.

Όπως  λοιπόν έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, τη συγκεκριμένη ημέρα 28 φάροι θα είναι ανοιχτοί για το κοινό από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ανάμεσα τους και ο Φάρος Κοκκκινοπούλου Ψαρών.

Ψαρά και Φάρος Κοκκινοπούλου.

Ιστορικό.

Ο Φάρος Κοκκινοπούλου Ψαρών, πρωτολειτούργησε το 1909, όταν η περιοχή ήταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο το 1913.  Το ύψος του πύργου του είναι 14,5 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1984 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως αυτόματος ηλεκτρικός. Το κτήριο του Φάρου αποκαταστάθηκε πλήρως το 2014 με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από τα ΠΕΠ της Περιφέρειας του Β. Αιγαίου.

Ο Φάρος Κοκκινόπουλο Ψαρών βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου των Ψαρών, στην κορυφή του ακρωτηρίου του Αγίου Γεωργίου, 200 μέτρα μέσα από την νοτιοανατολική άκρη της νήσου των Ψαρών.

Η πρόσβαση στον Φάρο γίνεται οδικώς από το βασικό οδικό δίκτυο του οικισμού των Ψαρών από βατή σκυροδετημένη αγροτική οδό 4 χιλ. και χωματόδρομο 1 χιλ. Ο φάρος έχει εσωτερική περίφρακτη αυλή. Οι κοντινότερες παραλίες είναι πλησίον του οικισμού των Ψαρών και είναι αμμώδεις..

‘100 Χρόνια Φάρου Ψαρών/1909-2009’, ο τίτλος του εξαιρετικού  βιβλίου-αφιέρωμα στον Φάρο των Ψαρών από τον συγγραφέα-ερευνητή Δημήτρη Ανδριάνα το οποίο δυστυχώς έχει εξαντληθεί. Εφέτος ο Φάρος των Ψαρών γιορτάζει 110 χρόνια από την δημιουργία του. Χρόνια του Πολλά.

Όσοι λοιπόν βρίσκεστε Χίο , Οινούσες, εκεί κοντά ή ακόμη και … στα ίδια τα Ψαρά , ο Φάρος των Ψαρών σας περιμένει να τον γνωρίσετε…

Πληροφορίες: Επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Ψαρών.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.