Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στη Χίο

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μετέβη την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στη Χίο, όπου και επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ. Τον Υπουργό ενημέρωσε για την κατάσταση στο κέντρο η προϊσταμένη του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου και η Διοικητής του ΚΥΤ.

Επίσης, πραγματοποίησε συναντήσεις εργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού. Στη συνάντηση του Υπουργού με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, κ. Παντελής Μπουγδάνος και τον Δήμαρχο, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, συζητήθηκε ο κυβερνητικός σχεδιασμός σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση -στη Χίο και γενικότερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- της μεταναστευτικής κρίσης.

“Επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από αυτούς που δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Υπουργός. Ο κ. Μηταράκης σε συνέντευξη του δήλωσε «Οι κανόνες άλλαξαν. Δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του».

“Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και ανέφερε ότι «ήδη έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο του 2020 από τον Ιανουάριο του 2019. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 4 συνολικά αποστολές με επιστροφές προς την Τουρκία».

Σε ερώτηση σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές του 2019, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «η χώρα μας δέχθηκε γύρω στους 46.000 μετανάστες μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και συνολικά 72.000 όλη την προηγούμενη χρονιά. Αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι ένας στους τέσσερις μετανάστες που μπήκε στην Ευρώπη το 2019, βρίσκεται στα 5 ελληνικά νησιά».

Ο Ν. Μηταράκης μαζί με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε την 96 ΑΔΤΕ Ταξιαρχία, και συζήτησαν επιχειρησιακές λεπτομέρειες της εθνικής στρατηγικής φύλαξης των συνόρων. «Ευχαριστώ τις Ένοπλες Δυνάμεις & τα Σώματα Ασφαλείας για την άψογη φιλοξενία και ενημέρωση!» αναφέρει σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο FB ο Υπουργός, Νότης Μηταράκης.

Με τη χθεσινή, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επισκέψεων στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων από την ίδρυση του Υπουργείου, ενώ ακολουθεί προγραμματισμένη συνάντηση εντός Φεβρουαρίου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.