Ο μεγαλύτερος τόνος στα νερά του Αιγαίου

Ψαράδες, με περηφάνια κρέμασαν στο κατάρτι του αλιευτικού τους τεράστιο τόνο, τον μεγαλύτερο που έχει ψαρευτεί ποτέ στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια.

Οι κάτοικοι της Νάξου έμειναν άφωνοι όταν αντίκρισαν τον γιγάντιο τόνο που μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού οι Καλύμνιοι αδελφοί Μακαρούνα, με το αλιευτικό τους σκάφος “Κάλυμνος”.

Δεν πέρασε πολύς καιρός που ένα άλλο καΐκι, το “Άγιος Παντελεήμων”, είχε αράξει στο λιμάνι του νησιού, αυτό του Παντελή Πιζάνια, στο κατάστρωμα του οποίου φιγουράριζαν τέσσερις τόνοι, μήκους πάνω από 2 μέτρα και βάρους περίπου 200 κιλά ο καθένας και ανάμεσά τους είχε ξεχωρίσει αυτός με μήκος 2,43 μέτρα και βάρος 235 κιλά.

Χειροκροτήματα προκάλεσε η θέα του “τέρατος”, ενός τόνου 2,74 μέτρων, που “τρέλανε” τη ζυγαριά, αφού το βάρος του ήταν 288 κιλά.

Δίκαια φιγουράρουν εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη θέση οι ψαράδες της Καλύμνου και η φήμη τους ξεπερνά τα “στενά” όρια του Αιγαίου και απλώνεται σε όλη τη Μεσόγειο.

Πρόκειται για τον ερυθρό τόνο “blue fin tuna” (“γαλαζόπτερο”), που διαθέτει κόκκινο χρώμα το κρέας του σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό.

Οι τόνοι έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι 70 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 450 κιλά.

πηγή: naxospress

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.