Ο Θάνατος του ποιητή

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο θάνατος ενός ποιητή, είναι είδηση στις μέρες μας; Νομίζω ναι, κι ακόμη περισσότερο όταν ο ποιητής μέσα από το έργο του θα μείνει … εδώ, θα διαβάζεται κι από τις επόμενες γενιές.

Τυφλός ποιητής ο Νικόλαος Μοσκοφίδης, πρότυπο ΑμεΑ λογοτέχνη και ανθρώπου, θεωρείται ένας από τους καλύτερους λυρικούς της γενιάς του.

Μη φεύγεις ήλιε της αυγής,

μη βιάζεσαι να φύγεις,

εμένανε που σ’ αγαπώ

γιατί μ’ εγκαταλείπεις;

Ο  τυφλός ποιητής Ν. Μοσκοφίδης,  επιστήμων θεολόγος, γεννήθηκε στη Δράμα από Μικρασιάτες γονείς και με πνευματικές ρίζες βαθιά χωμένες στα Άγια Χώματα των προγόνων του,  υπηρέτησε την τέχνη της ποιήσεως επί 60 χρόνια και με τους πρωτότυπους εκφραστικούς στίχους του μας θυμίσει ότι η ποίηση είναι Τέχνη του Λόγου… και όχι μόνο…

Στα οκτώ του μόλις χρόνια ο μικρός Νίκος θα χάσει την όραση του από έκρηξη καπνογόνου χειροβομβίδας  κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής. Παρά την τραυματική αυτή εμπειρία το μικρό προσφυγόπουλο με πείσμα, θέληση και πίστη συνεχίζει τις εγκύκλιες σπουδές του στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας-νυν ΚΕΑΤ-, κατόπιν στο Γυμνάσιο Δράμας για να συμπληρώσει τις σπουδές του το 1979 όταν έγινε κάτοχος του πτυχίου του από την Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.

Η Ζωή είναι Τρένο

Η ζωή δε σταματάει,

τρέχει πάνω στις γραμμές,

είναι τρένο με βαγόνια

φορτωμένο με ψυχές.

…………….

Ταξιδεύει μέρα νύχτα

απ’ τη γη στον ουρανό,

επιβάτες βλέπουν γύρω

έναν κόσμο γαλανό.

…………..

Η ζωή δεν έχει τέρμα,

ούτε τέλος κι αρχή,

δεν αλλάζει, είναι ίδια,

παραμένει δυνατή.

…………….

Έκανε δικούς της νόμους

κι  έναν κώδικα κρυφό

που αυτή τον ξέρει μόνο

και τον έχει μυστικό.

……………….

Όλο πάει πάνω, κάτω,

στις δικές της τις γραμμές

που γερά της έχει στρώσει

και με λύπες και χαρές.

…………………

Πάει γρήγορα και φεύγει

στον δικό της τον ρυθμό,

δίχως να’ χει την οδό της

κι έναν κάποιον αριθμό.

Συγγραφέας 9 ποιητικών συλλογών , πολυβραβευμένος και μέλος της ΕΛΒΕ ο ποιητής Νικόλαος Μοσκοφίδης, σημαντική τυφλή πνευματική προσωπικότητα, απεβίωσε στην Θεσσαλονίκη τόπο μόνιμης κατοικίας του στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Μείνε μέσα μου Χριστέ μου,

δεν αντέχω άλλο πια,

το τιμόνι έχει σπάσει,

δεν κρατούνε τα κουπιά.

Όλοι οι στίχοι του άρθρου  προέρχονται από την τελευταία ποιητική συλλογή του Νικολάου Μοσκοφίδη: Νίκη μετά την μάχη/Θεσσαλονίκη 2018.

Αιωνία η μνήμη.

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.