Ο Ζαφείρης….ο Αργύρης Κουμής και ο Ορέστης Παπαστρατής – Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980 ..Νο 39.. Όλα στο φως!

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…

Ήταν Μάρτης του 1977 και ενώ πήγε να πιεί την πρώτη ρουφηξιά του καφέ το απόγευμα στο καφενείο της αγοράς δίπλωσε από τον πόνο στο στομάχι λες και τον κάρφωσαν με ξιφολόγχη!

Μιλάμε για τον εργολάβο οικοδομών Αργύρη Κουμή που τούχε κάνει κόσκινο το στομάχι η ταμετζάνα το ρακί ( ούζο ) που ρούφαγε ολημερίς!
Μόλις σε ηλικία 37 χρόνων, αλλά όταν τα χρόνια εκείνα δούλευε κανείς από το ξημέρωμα μέχρι να σκοτεινιάσει στις οικοδομές και οι ιδιοκτήτες ήταν Χουβαρδάδες και η δουλειά προχωρούσε γρήγορα και οι εργάτες ευχαριστημένοι από τα μεζεδάκια και το ούζο ,όλα καλά κι ωραία!
Υπήρχαν όμως και οι τσιφούτηδες που ούτε νερό δεν τους έδιναν και πολλές φορές τους έλεγαν πιείτε απ’ το βαρέλι!
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όταν έχεις συνηθίσει να πίνεις ούζο τότε το πίνεις ξεροσφύρι για να πάνε κάτω τα φαρμάκια από την αηδία που νιώθεις για τον ιδιοκτήτη!
Και φυσικά όταν το ούζο το πίνεις ξεροσφύρι χαλάς και το στομάχι!
Από το καφενείο της αγοράς τον μετέφεραν στο σπίτι του στο Βαρβάσι και φώναξαν τον φίλο τους γιατρό τον Γεώργιο Πατηνιωτάκη ο οποίος αμέσως τούς λέει γρήγορα στου Ζαφείρη!
Αμέσως ο έμπειρος Χειρουργός διαπίστωσε ότι έχει διάτρηση στομάχου και προχωρήσαμε απ’ ευθείας σε επείγουσα επέμβαση!
Στην διάτρηση στομάχου όταν έχουν πέσει μέσα στο περιτόναιο τροφές και υγρά του στομάχου αυτομάτως γίνεται περιτονίτιδα με όλα τα επακόλουθα και τις αγωνίες!
Τον χειρουργήσαμε,έγινε συρραφή (legeartis) τέλεια με όλες τις τεχνικές της Χειρουργικής, έγινε καλός καθαρισμός από τις τροφές και τα διάφορα υγρά που ήταν γεμάτη η κοιλιά με παροχέτευση και ότι άλλο χρειάζεται ορούς αντιβίωση κ.λ.π και πήγε στο κρεβάτι του στο δωμάτιο του ξύπνιος και χαμογελαστός γιατί φυσικά δεν υπήρχε ο πόνος σφάχτης!
Πήγε άριστα η μετεγχειρητική πορεία και θα έπαιρνε εξιτήριο για το σπίτι του μετά από εννέα μέρες!
Και ενώ ήταν περδίκι και ξύπνησε πρωί πρωί να πάει στην τουαλέτα έπεσε (σωριάστηκε λυπόθημος) με κενώσεις μαύρες πίσσα που σημαίνει ότι έχει αιμορραγία έλκους δωδεκαδακτύλου.. καμία σχέση με την διάτρηση στομάχου που ήταν πάνω στο σώμα του στομάχου!
Αμέσως συναγερμός στο Βαρβάσι και οι αιμοδότες έφθαναν κατά δεκάδες για να δώσουν αίμα!
Εδώ θέλω να κάνω μνεία ότι όταν χρειαζόταν αίμα από το Βαρβάσι ή από το Καστέλο την Αγία Παρασκευή έτρεχαν όλοι οι κάτοικοι να δώσουν αίμα
Είναι ίδιον προτέρημα των Μικρασιατών!
Έπρεπε μετά από αυτή την εξέλιξη να γίνει υφολίκη ή ολική γαστρεκτομή με εντεροαναστόμωση μια επέμβαση που χρειάζεται ομάδα χειρουργών!
Έτσι απεφάσισε να μεταβεί σε μεγάλο Νοσοκομείο των Αθηνών!
Εν θερμώ η χειρουργική επέμβαση διατρέχει και τους κινδύνους και χρειάζεται εντατική μονάδα κ.λ.π. Η μεταφορά έπρεπε να γίνει άμεσα σε φορείο και με συνεχή μετάγγιση αίματος μέσα στο αεροπλάνο για να γίνει η μεταφορά σε δύο ώρες . Ο κλήρος έπεσε σε μένα λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας και γνώσεων ανάνηψης λόγω της ναρκώσεως!
Αφαίρεσαν τρία καθίσματα στο αεροπλάνο για να μπει το φορείο και τελικά τον μετέφερα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο που ήταν ο Βασίλης Κέκκης Διευθυντής της Χειρουργικής κλινικής σε άριστη κατάσταση και η γαστρορραγία να έχει σταματήσει!
Τον παρέδωσα και το βράδυ μπήκα στο καράβι και γύρισα!
Από την συνέντευξη που μου έδωσε στην πλατεία Βουνακίου ή Νικολάου Πλαστήρα προχθές ο Αργύρης Κουμής μου θύμισε νέα γεγονότα που δεν γνώριζα!
Η οικογένεια Κουμή πολύτεκνη οικογένεια από ένδεκα παιδιά της πιάτσας και της οικοδομής!
Όταν την επομένη ημέρα πήγε ο Κέκκης με το γάντι στο χέρι και του λέει γύρισε να βάλω δάκτυλο για εξέταση να δω εάν έχει μαύρα κόπρανα…ο Αργύρης τα πήρε στο κρανίο και του λέει εμένα κανείς δεν θα μου βάλει κωλοδάχτυλο… ντιντής δεν θα γίνω!
Με το αίμα που του είχαμε χορηγήσει η αιμορραγία σταμάτησε μόλις φθάσαμε στην Αθήνα!
Έφθασαν κάποιοι γνωστοί του και μάλιστα ένας Διευθυντής του ΟΤΕ που είχε τα μέσα και τον μετέφερε στον Ευαγγελισμό στην αρχή στην Παθολογική κλινική και μετά από είκοσι μέρες που έγιναν όλες οι εξετάσεις μεταφέρθηκε στην Β Χειρουργική Κλινική.
Και ποιος θα το περίμενε ότι θα τον χειρουργήσει ο Ορέστης Παπαστρατής ο Χειρουργός που χειρούργησε μια μέρα πριν πεθάνει τον Γεώργιο Παπανδρέου στις 31 Οκτωβρίου 1968 μαζί με τον τότε Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού Αλέξανδρο Μάνο… αλλά ήταν πλέον πολύ αργά και κατέληξε!
Από βίντεο που άκουσα και είδα στο διαδίκτυο απ’ όπου πήρα και φωτογραφίες για το βιβλίο μου ο Ορέστης Παπαστρατής γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1926 Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών διδάκτωρ Χειρουργικής έμεινε στον Ευαγγελισμό μέχρι το 1981 που εξελέγη βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1996 και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από το 1986 έως το 1989 με Υπουργό τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο!
Λόγω στρατιωτικών γνώσεων μου κάτι μου θύμιζε το όνομα Παπαστρατής!
Είναι σήμερα 94 χρόνων και τελευταία στις 27 Ιουνίου 2019 σε ειδική εκδήλωση τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο η Χορωδία Χαλκίδας 1936!
Όπως αναφέρεται ο Αργύρης Κουμής χειρουργήθηκε τελικά στον Ευαγγελισμό από τον Ορέστη Παπαστρατή και το επιτελείο του και μετά ένα μήνα όταν ήρθε για αλλαγή και να τον δει και ο Ζαφείρης καθώς τον είδα να έρχεται από μακριά είπα στον Ζαφείρη ένας πεθαμένος έρχεται με χιούμορ και γέλιο, αυτό δεν το θυμόμουν μου το είπε προχθές ο Αργύρης Κουμής που όταν το άκουσε το χάρηκε που μετά τα όσα είχε περάσει μας έβλεπε ως σωτήρες του και ειδικότερα τον Ζαφείρη που πάντα λέει με συγκίνηση το όνομα του!
Σήμερα είναι σχετικά καλά παρά τα ογδόντα του χρόνια και πότε πότε πίνει μόνο ένα ποτηράκι για μυρωδιά!
Οι παιδικές και νεανικές συνήθειες δεν κόβονται τελείως!
Καλό είναι να εφαρμόζεται ” το παν μέτρον άριστον ” για να έχουμε την υγεία μας!
Αυτά είναι τα γεγονότα του Αργύρη Κουμή που τον χειρούργησε ο Υπουργός και γιατρός του Γεωργίου Παπανδρέου!
Καλό βράδυ! 
Χίος, 14 Ιουνίου 2020 

Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.