Οι πρόσφυγες δεν είναι σκουπίδια για να ψάχνουν κάποιοι στο νησί το χώρο εναπόθεσής τους!

Χιλιάδες οικογένειες με παιδιά θαλασσοπνίγονται, στοιβάζονται σε hot spots και ακατάλληλες υποδομές, έρχονται αντιμέτωπες με την καταστολή, πέφτουν θύματα διακινητών. Έρχονται, δηλαδή, αντιμέτωποι με την εφαρμοζόμενη πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ  που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα. Χιλιάδες άνθρωποι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς σπρωγμένοι από τον  όλεθρο που έχει παραδώσει τη χώρα τους στα ερείπια. Οι άνθρωποι αυτοί  που καταλήγουν στα νησιά μας δεν είναι, προφανώς, τουρίστες, είναι άνθρωποι οι οποίοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους διωγμένοι από τον  πόλεμο ή άλλες πολεμικές εμπλοκές. Στον πόλεμο αυτό πρέπει να δούμε τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, και της σημερινής και της προηγούμενης. Όταν η στρατηγική της χώρας μας  μας θέλει γεωπολιτικό μεντεσέ των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή στηρίζει αυτές τις επεμβάσεις , σημαίνει ότι έχει  και μέρος της ευθύνης για το μεταναστευτικό- προσφυγικό που καταλήγει στα νησιά μας. Αυτό είναι η μία διάσταση του προβλήματος. Η δεύτερη διάσταση αφορά τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Τουρκία, τις οποίες  αποδέχτηκε η προηγούμενη  και η σημερινή κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό στοιχείο στις συμφωνίες είναι ο  διπλός εγκλωβισμός. Δηλαδή, οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι  εγκλωβισμένοι στη χώρα μας  ζώντας σε απελπίστηκες συνθήκες, και δεν έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν στις χώρες του προορισμού τους. Όλος αυτός ο εγκλωβισμός και η αθλιότητα που ζούνε καθημερινά αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι εξεγέρσεις. Διαμορφώνουν, όμως έτσι, τις κατάλληλες συνθήκες στις διάφορες δυνάμεις να βγάζουν την ξενοφοβία και το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Αυτό είναι το επικίνδυνο, τόσο για τους μετανάστες όσο και για  τον ντόπιο πληθυσμό που αγωνιά πραγματικά  γι’ αυτή την κατάσταση. Η μοναδική λύση είναι να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για να σταματήσει ο πόλεμος στη περιοχή τους.

Από τη αρχή που ξεκίνησε το πρόβλημα, η πολιτική της ΕΕ είναι αποτρεπτική απέναντι στους μετανάστες. Να γιατί  περιπολεί η Frontex τα σύνορα (με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο)! Το ΝΑΤΟ δεν ήρθε, προφανώς, για να υποδεχτεί τους πρόσφυγες. Ήρθε για να τους αποτρέψει να φύγουν. Γι’ αυτό, τώρα, η ΝΔ  πηγαίνει  ένα βήμα παραπέρα αυτή την ίδια πολιτική δημιουργώντας ένα μεικτό  σώμα με πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό που θα έχει ευθύνη της αποτροπής  και καταστολής στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας.

Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ χρειάζεται να καταργηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία απαγορεύει σήμερα ένας πρόσφυγας να φτάσει στο τόπο προορισμού του για ζητήσει άσυλο εκεί.

Ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην πατρίδα μας.

Να κλείσουν τα κέντρα κράτησης – hot spots στα νησιά μας και τον Έβρο. Όχι στη δημιουργία νέων.

Άμεσα να δημιουργηθούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για το σύντομο διάστημα που θα παραμένουν στη χώρα μας.

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.

Εχθροί μας είναι οι ιμπεριαλιστές και οι πόλεμοι τους, δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο λαός του νησιού να γυρίσει την πλάτη στον εθνικισμό και το ρατσισμό, να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ.

 

Γιάννης Ν. Παληός

7/2/2020

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.