Οι εντολές για μείωση αφορολόγητου και ΦΠΑ από το ΔΝΤ

Μειώστε το αφορολόγητο όριο, διορθώστε το μείγμα της φορολογικής πολιτικής, εκσυγχρονίστε τις ελεγκτικές μεθόδους και ενισχύστε τον μηχανισμό είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τις εντολές αυτές δίνει μεταξύ άλλων στην Αθήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του στο πλαίσιο του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεσή του, το Ταμείο δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας ουσιαστικά από την κυβέρνηση τα πολιτικά όπλα που σχεδίαζε να ενεργοποιήσει το φθινόπωρο για να περάσει στην μεταμνημονιακή της αντεπίθεση έχοντας πάντα το βλέμμα της στραμμένο στις κάλπες. Πρόκειται ουσιαστικά για το πακέτο ελαφρύνσεων 750 εκατ. ευρώ που θα άνοιγε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα περιλάμβανε μια σειρά στοχευμένων φορολογικών παρεμβάσεων κυρίως προς τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα που έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Ταμείο, το υπερπλεόνασμα που προβλέπει η κυβέρνηση αναμένεται να περιοριστεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2019. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις.

Το ΔΝΤ βλέπει ότι δεν υπάρχει -ούτε πρόκειται να υπάρξει μέχρι το 2023- «υπερπλεόνασμα» και άρα δημοσιονομικός χώρος για διανομή παροχών και μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Μάλιστα, στην επιστολή του, η οποία συνοδεύει την Έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος ο οποίος μεταφέρει την ενόχληση των ελληνικών αρχών επειδή «δεν προβλέπεται καθόλου πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από το 2019 ως το 2022» («no additional space is projected from 2019 to 2022»).

Στο φορολογικό πεδίο οι εντολές του ΔΝΤ προβλέπουν:

  • Μείωση αφορολόγητου: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα «κουρευτεί» κατά 3.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα φέρει έξτρα φόρους έως και 650 ευρώ στους φορολογούμενους αγγίζοντας ακόμη και όσους αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. Ακόμη και με την ενεργοποίηση των αντίμετρων, της μείωσης δηλαδή του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 20% και την νέα κλίμακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι επιβαρύνσεις για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ αγγίζουν ακόμα και τα 500 ευρώ.
  • Νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που να περιλαμβάνει και μείωση φορολογικών συντελεστών εάν προκύψει χώρος, προτείνοντας μείωση του ΦΠΑ με τη δημιουργία ενιαίου συντελεστή και πλήρη κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων.
  • Αυστηρότερα μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ο τελικός στόχος είναι η όλη διαδικασία επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα.
  • Αναβάθμιση των κυριότερων συστημάτων πληροφορικής
  • Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο οφειλών που κρίνονται ανεπίδεκτα είσπραξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,35 δισ. ευρώ, τα 15,9 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα με αποτέλεσμα τα πραγματικά χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 85,45 δισ. ευρώ.
  • Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης των κινδύνων συμμόρφωσης των φορολογούμενων.
  • Εκσυγχρονισμό των πρακτικών φορολογικού ελέγχου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.