Οινούσσες: μια κουκκίδα γης γενέτειρα της ναυτιλίας μας

 

 

 

Η ιστορία του νησιού είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους του. Ένας τόπος που φέρει επάξια τον τίτλο της μεγάλης ναυτομάνας πατρίδας.

Ο γενέθλιος τόπος αφήνει πάντα μέσα μας το «αποτύπωμά» του: οι Οινούσσες, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τα μικρασιατικά παράλια, μπορεί να είναι υπερήφανες για τους κατοίκους και τους απογόνους τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αφού ξακουστοί καραβοκύρηδες και ναυτικοί ξεκίνησαν από αυτό το βραχώδες μικρό νησί. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού εφοπλιστικού κόσμου και εθνικοί ευεργέτες κατάγονται από αυτή την άγονη και μικροσκοπική πατρίδα , μεταξύ των οποίων οι οικογένειες Λεμού, Λαιμού, Πατέρα, Λύρα, Χατζηπατέρα, Αγγελάκου, Ποντικού, Λιγνού.

IMG_4429
Το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας, μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι

Το νησί πήρε το όνομά του από το περίφημο κρασί που παρήγαν κατά την αρχαιότητα οι προγονοί μας. Ωστόσο ήδη από τον 19ο αιώνα οι κάτοικοι στράφηκαν στη θάλασσα, όπου και διέπρεψαν, χωρίς όμως να ξεχάσουν τον τόπο τους. Με συνεχείς δωρεές φροντίζουν για την ποιότητα ζωής στο νησί. Τα σχολεία στο νησί διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, αίθουσα θεάτρου, ενώ το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν δωρεάν μαθήματα ιστιοπλοΐας. Επιπλέον, όσοι εισαχθούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα λαμβάνουν σημαντικές υποτροφίες για τις σπουδές τους.

Στο νησί λειτουργεί επίσης Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, μια δραστήρια Ακαδημία, η οποία φημίζεται για την ποιότητα της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης και έχει αναδείξει περισσότερους από 1.500 πλοιάρχους, στελεχώνοντας επάξια την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

Ας κάνουμε λοιπόν μια βόλτα στην Αιγνούσα, το μοναδικό νησί από το σύμπλεγμα που κατοικείται, για να θαυμάσουμε τις ομορφιές και τα μνημεία του.

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει το έθιμο της ταφής της Παναγίας.

IMG_4561

Στο λιμάνι υποδέχεται τους επισκέπτες το άγαλμα της Οινουσσιώτισσας, μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι, αναφορά στη ναυτική παράδοση του νησιού.

Στο Ναυτικό Μουσείο της Αιγνούσας, το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό, εκτίθεται μία αξιόλογη και σπάνια συλλογή από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, παλιές φωτογραφίες, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Αιγνούσας, λειτουργεί από το 1965 το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Οι αγιογραφίες του ιερού ναού έχουν φιλοτεχνηθεί από τον Φώτη Κόντογλου. Το μοναστήρι κτίστηκε από την οικογένεια Πανάγου και Κατίγκως Πατέρα στη μνήμη της θυγατέρας τους, και γιορτάζει στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου. Οι μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία και άλλες φιλοτεχνικές δραστηριότητες και αξίζει να θαυμάσετε τις εξαιρετικές τους δημιουργίες.

IMG_4469

Πηγή: Ναυτικά Χρονικά

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.