Οδός Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στην Χίο και η ονομασία για τον Απελευθερωτή του Αιγαίου

 

Αν κυκλοφορεί κανείς μέσα στους δρόμους της πόλης της Χίου και γνωρίζει την ιστορία αμέσως ξυπνούν μνήμες πού δυστυχώς οι σημερινοί νέοι δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν πόσο μεγάλη σημασία έχει να γνωρίζεις από πού προέρχεται το όνομα του κάθε δρόμου.

Και ξεκινώ φυσικά από ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα που έχουν αφήσει εποχή στο νησί μας.

11 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την απελευθέρωση της Χίου το 1912 από τους Τούρκους. Θα αναφέρω και άλλα ιστορικά ονόματα που την ίδια μέρα έχυσαν το αίμα τους και φυσικά υπάρχουν αντίστοιχοι δρόμοι που φέρουν το όνομα τους.

Δελαγραμμάτικα, Ρίτσου, Παστρικάκη! Έτυχε στην δική μου περίπτωση να ζήσω και να κατοικήσω κατά καιρούς σ’ όλους αυτούς τους δρόμους. Αυτοί που έδιναν την ονομασία, τα κατά καιρούς Δημοτικά Συμβούλια ήξεραν πολύ καλά σε ποιόν δρόμο αρμόζει το όνομα του κάθε ανθρώπου είτε ήρωα, είτε ευεργέτη, είτε του πολιτισμού και αθλητισμού ή γραμμάτων και τεχνών που είχαν προσφέρει στον τόπο μας.

Και ξεκινώ από την οδό Παύλου Κουντουριώτη που έχει σχέση με την θάλασσα. Τα περισσότερα σπίτια του δρόμου έχουν ναυτικές και εφοπλιστικές ρίζες! Δεν θα αναφέρω ονόματα για να μην παρεξηγηθώ το μοναδικό που θα αναφέρω σ’ αυτό που έζησα ζωντανά τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας με την Ιουλία Πίττα είναι το Νο 7 οικογένειας Πίττα όπου αρραβωνιάστηκα , βρέθηκα παντρεμένος πατέρας με το πρώτο μου παιδί έζησα ένα μεγάλο μέρος του μεγάλου μας έρωτα!

Στις φωτογραφίες φαίνονται όλα τα αρχοντικά σπίτια που τα περισσότερα διατηρούνται και κατοικούνται. Πραγματικά στα Σχολεία μας με βάση τα ονόματα που έχουν οι δρόμοι πρέπει οι μαθητές να μάθουν την ιστορία του κάθε δρόμου και ποιος είναι αυτός που φέρει το όνομα του. Θα αναφέρω μερικά ονόματα που πρέπει να τα προσέχουν οι άρχοντες και να μην αλλάζουν ονομασία, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ροδοκανάκη, Ψυχάρη, Κανάρη, Βερίτη, Φιστε Ντε Κουλανς, Δρομοκαΐτη, Καλαμπόκα, Ομήρου, Νεοφύτου Βάμβα, Λιβανού, 11ης Νοεμβρίου, Βαρβάκη, Αγαλάστου που έχει γίνει δυστυχώς Αγέλλαστου, Φιλίππου Πασπάτη, Αδελφών Ράλλη, Ατσικής που και αυτή έχει αλλάξει αλλά όλοι την ονομάζουν έτσι. Δεν θα αναφέρω άλλα ιστορικά ονόματα γιατί χρειάζεται μεγάλος χώρος στο κείμενο μου. Εύχομαι Χρόνια Πολλά για την εορταστική επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου και συγχρόνως της γιορτής των Αγίων Μηνά Βίκτωρος και Βικεντίου που γιορτάζει η Μητρόπολη Χίου . Καλό βράδυ.

 

 

Χίος 10 Νοεμβρίου 2019

Λευτέρης Πυκνής

Μαλλιάς Καλλιμασιωτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.