Ξηρή κορυφή ντομάτας: Πώς αντιμετωπίζουμε;

Γράφει η Τάνια Μπιργιώτη, Γεωπόνος

Μια πολύ σοβαρή πάθηση που πλήττει τις τομάτες κάθε καλοκαίρι είναι η ξηρή κορυφή. Η ξηρή κορυφή ή ξηρή σήψη ή τάπωμα είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί σημαντικές ζημιές στην τομάτα και λιγότερο στις πιπεριές.

Η προσβολή εντοπίζεται στο κάτω μέρος του καρπού, αρχίζει με την εμφάνιση κυκλικών υδατωδών ή ελαιωδών περιοχών στους πράσινους καρπούς, που σύντομα αυξάνονται σε μέγεθος και αποκτούν καστανόμαυρο χρώμα και βυθισμένη δερματώδη υφή. Με την πρόοδο της ωρίμανσης, σε αυτό το σημείο του καρπού αναπτύσσονται μύκητες που οδηγούν στο σάπισμά του.

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται σε ανεπαρκή τοπικό εφοδιασμό των καρπών με ασβέστιο κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξής τους. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου από το έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα και η ξηρασία, η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού καθώς και το χαμηλό pH του εδάφους. Επίσης, είναι γεγονός ότι μερικές ποικιλίες τομάτας παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια από κάποιες άλλες.

Για την προληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστούμε τα παρακάτω:

  • Προσθήκη ασβεστίου στο χώμα πριν από τη φύτευση, βάζοντας βιολογικό λίπασμα ασβεστίου.
  • Περιορισμός στην υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, ιδιαίτερα αμμωνιακών.
  • Σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος των φυτών ώστε να αποφεύγονται οι απότομες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους.
  • Διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου ανά 15 ημέρες κατά την περίοδο ανάπτυξης του καρπού της τομάτας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.