Ν. Μηταράκης| Φέρατε μια Συμφωνία εκτός Εθνικής Γραμμής

Δίνετε στους γείτονες τη δυνατότητα να οικειοποιηθούν σχεδόν αποκλειστικά την έννοια του σύγχρονου “Μακεδόνα”

Αθήνα, 23.01.2019

Ιδιαίτερα δριμύς απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στους πρώην κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ, στάθηκε ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεχτήκατε σήμερα υποχωρήσεις που καμία άλλη Ελληνική Κυβέρνηση δεν έπραξε», είπε, ενώ συνέχισε: «Συζητάμε σήμερα μια συμφωνία στην οποία αντιτίθεται, η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

Η Βουλή βρίσκεται «εν προφανεί δυσαρμονία προς το λαϊκόν αίσθημα», όπως έλεγε το Σύνταγμα του 1975».

Ο κ. Μηταράκης έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στο θέμα της χρήσης της ονομασίας erga omnes (έναντι όλων), τονίζοντας ότι αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

«Με τη συμφωνία που δεχτήκατε, ναι μεν η κρατική οντότητα θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας,  αλλά θα κατοικείται από Μακεδόνες, που μιλάνε Μακεδονικά.

Άρα, τελικά, πώς θα λέγεται στην πράξη η χώρα; Μακεδονία!!!

Με την άδειά σας!! Και ήδη το «Βόρειος», πολύ πριν εγκριθεί η Συμφωνία από τα δύο κοινοβούλια, έχει ξεχαστεί.»

Επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους: «Η Συμφωνία αποτελεί θερμοκήπιο αλυτρωτισμού για το μέλλον. Με το άρθρο 7, ουσιαστικά δημιουργούνται δύο έννοιες για τη Μακεδονία.

Άλλα θα εννοούμε εμείς, άλλα οι γείτονές μας.

Και θα φανεί πολύ γρήγορα, ότι δίνετε τη δυνατότητα στους γείτονες να οικειοποιηθούν σχεδόν αποκλειστικά την έννοια του σύγχρονου “Μακεδόνα”».

«Συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά:

Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας, που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν εν κενώ και χωρίς να έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων», είπε ο κ. Μηταράκης, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το επίσημο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Στα Εθνικά μας θέματα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στην Κυβέρνηση και σας ζητούν με κάθε τρόπο να φύγετε», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.