Ν. Μηταράκης για Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την προηγούμενη προανακριτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης

“Αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα πρόσωπα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία”

Για τα εργασιακά και τις εξελίξεις στην υπόθεση NOVARTIS, μίλησε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, στον ΑΝΤ1, και την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα».

Σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως τέθηκε σαν πρώτη προτεραιότητα η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων τόσο του ΣΕΠΕ όσο και του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη και κυρίως η υποδηλωμένη εργασία, όπου τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται η παραβατικότητα.

Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι μείζονος σημασίας είναι η χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, όπου οι έλεγχοι εν αντιθέσει με το παρελθόν, θα είναι πλέον πολύ πιο στοχευμένοι. Συγκεκριμένα, μέσα από τη χρήση ενός μοντέλου ανάλυσης κινδύνου, οι κρατικοί έλεγχοι θα γίνονται πιο εντατικοί σε επιχειρήσεις οι οποίες θα παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα παραβατικότητας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα θεσμοθετηθεί υποχρεωτικός επανέλεγχος, σε διάστημα 12 μηνών, σε επιχειρήσεις, που έχουν πληρώσει πρόστιμο για υποδηλωμένη εργασία.  «Η τεχνολογία, όσο προχωράει, γίνεται βοηθός της Δημόσιας Διοίκησης», είπε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως η κινητροδότηση υπέρ της πλήρους απασχόλησης, αποτελεί πάγιο στόχο της κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, δρομολογείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. «Μπαίνουμε σε μια λογική κινήτρων και αντικινήτρων για να μετατρέψουμε τις θέσεις υποδηλωμένης ή μερικής απασχόλησης σε ποιοτικές θέσεις πλήρους απασχόλησης. Βασικός στόχος μας είναι πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.

Ως προς το ζήτημα της Novartis o υφυπουργός Εργασίας τόνισε:

«Όλοι έχουν πειστεί ότι αυτή η ιστορία της Novartis όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα ήταν μια σκευωρία. Ήμουν μέλος της προανακριτικής επιτροπής στην προηγούμενη περίοδο που εξέτασε την υπόθεση εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων και όταν είχαμε ζητήσει να έρθουν μάρτυρες, έκλεισαν άρον άρον τους φακέλους για να μην μπούμε στην ουσία της υπόθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε την προηγούμενη προανακριτική να μπει στην ουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είπε: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, βάσει της δικογραφίας, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Υπάρχει επαρκές επίπεδο στοιχείων για να γίνει Προανακριτική».

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Για έναν πρώην πρωθυπουργό χρειάζεται να υπάρχει ένα ασφαλέστερο επίπεδο ενδείξεων προκειμένου να πάει σε Προανακριτική Επιτροπή. Τονίζω όμως ότι η Προανακριτική Επιτροπή από τη φύση της κοιτάει γενικότερα την υπόθεση. Δεν είναι μια επιτροπή πολιτικών, είναι μια επιτροπή με προανακριτικά καθήκοντα, που μελετά τη δικογραφία, καλεί μάρτυρες και διερευνά σε βάθος την κάθε υπόθεση. Αν προκύψουν λοιπόν  περαιτέρω στοιχεία και υπάρξουν ασφαλέστερες ενδείξεις και για άλλα πρόσωπα, φυσικά και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.